murvafürt

A murvafürt, papírvirág vagy bugenvillea (Bougainvillea glabra) hazája Brazília. Tövises cserje, melyet hazánkban elsősorban dézsás növényként nevelhetünk. Kúszó növekedése miatt támasztékra érdemes futtatni.

Virágai élénk színűek, levelei kerekdedek, kissé lándzsaszerűek. Dús virágzatában tavasztól kezdve gyönyörködhetünk. Nem bírja a fagyokat, hazánkban nem télálló, ezért teleltetést igényel. A murvafürt a mérgező növények sorát gyarapítja, de ez ne szegje kedvünket!

A murvafürt gondozása

murvafürt

Kép forrása: Pixabay.com

Fényigényes dísznövény, mely kedveli a meleget, ezt leszámítva, átlagos igényű növényként tartjuk számon. Helyéül világos, vagy tűző napos, nem huzatos helyet válasszunk.

Vízigénye átlagos, mérsékelten öntözzük, semmiképp ne öntözzük túl. A teleltetés időszakában még kevesebb vízre van szüksége. Virágzási időszakban tápoldatozzuk, hogy még több virágot hozzon. Nagyon jól bírja a meleget, azonban meghálálja, ha időnként vízzel permetezzük, párásítjuk.

A murvafürtöt érdemes metszeni, hogy formáját alakítsuk, és dúsabb virágzásra ösztönözzük. Virágzás után az elvirágzott részeket metsszük le róla, tavasszal pedig a hajtások végét vágjuk vissza.

Ha át kell ültetni, azt tavasszal, metszés után tegyük meg. Ültethetjük általános virágföldbe is, azonban fontos, hogy a virágföld, amibe ültetjük, laza szerkezetű és jó vízelvezető legyen. Kártevők közül a pajzstetvek, takácsatkák és a bíbortetvek támadhatják meg.

A murvafürt szaporítása

Szaporítása nehézkes, de ha mégis belevágunk, fejdugvánnyal érdemes próbálkozni. A dugvány nehezen gyökeresedik meg, nagy az esélye, hogy nem járunk sikerrel, de ettől nem kell elkeseredni.

A murvafürt teleltetése

murvafürt

Kép forrása: Pixabay.com

8-12 fokos hőmérsékletű, védett, világos helyen teleltessük. Ha teleltető hely melegebb és sötét, a növény csúnyán megnyúlik.

Gyakran előfordul, hogy a teleltetés alatt lehullajtja a leveleit, ez természetesnek tekinthető a murvafürt esetében, nem kell tőle megijedni. Tavasszal a számára megfelelő környezetben, öntözés és tápoldatozás mellett kihajt majd.

Teleltetés előtt nézzük át a növényt, nincsenek-e rajta kártevők, vagy betegségre utaló jelek. Ha kártevőket találunk a növényen, távolítsuk el őket, a betegségeket kezeljük, a lényeg, hogy megelőzzük, hogy a többi teleltetett növény megbetegedjen.

A teleltetés előtt érdemes erősen visszametszeni. Télen nem kell vele sokat foglalkoznunk. Néhányszor öntözzük meg, de az se baj, ha szinte száraz a földje.

Az átültetést tavaszra időzítsük, a szabadba a fagyveszély elmúltával költöztessük ki. Tavasszal elkezdhetjük újra rendszeresen öntözni és tápoldatozni.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.