kutya

Egyes felmérések szerint nagyjából minden tizedik kutya esetében megfigyelhető, hogy allergiás valamilyen élelmiszerre. Bár elsőre talán azt hiszed, hogy ez csak a házi koszton tartott ebek esetében okoz gondot, de ez sajnos tévedés: ugyanis a kutyatápokban is lehetnek olyan összetevők, amik allergiás reakciót váltanak ki az erre érzékeny állatoknál.

Mit ehet egy ételallergiás kutya?

Mivel az ételallergia az emberek körében is gyakran előfordul, ezért a megoldás talán már ismerős: egyszerűen ki kell iktatni az étrendből azokat az élelmiszereket vagy alapanyagokat, amik gondot okoznak.

A kutyák esetében is ez a helyzet, így a hagyományos tápok helyett érdemes áttérni a hipoallgerén eledelekre. A Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Trovet gyógytápok között például található olyan, ami kimondottan az ételallergiában és -intoleranciában szenvedő ebek számára készült.

Ezek az eledelek nem tartalmaznak allergén anyagokat (például csirkehúst vagy glutént), így a problémás ebeknek sem kell lemondaniuk a finom falatokról. Ráadásul a gyártó arra is odafigyelt, hogy a speciális tápot fogyasztó kutyák is hozzájussanak minden fontos tápanyaghoz, így az egészségük sem kerül veszélybe.

Miről ismerhető fel az ételallergia?

Nézzünk pár gyakori tünetet, amit ha tapasztalsz kedvenceden, az mindenképp árulkodó jel:

  • Gyakori vakarózás: ha egy kutya sokat vakarózik, a gazdi általában rögtön a bolhák vagy kullancsok jelenlétére gondol. Első lépésként valóban célszerű ezt ellenőrizni, de ha kedvenced élősködőmentes, akkor lehet, hogy allergia okozza a panaszait.
  • Kiütések a bőrön: az ételallergiás kutyák bőrén gyakran jelennek meg kiütések, ám ezeket sokszor nem egyszerű észrevenni, hiszen a bunda alatt nem látszanak. De remélhetőleg egyébként sem hanyagolod el kedvenced szőrének ápolását, ilyenkor pedig a bőrére is vetsz egy-két pillantást. Ha gyanús foltokat, duzzanatokat, piros pöttyöket észlelsz, ne hagyd annyiban a dolgot.
  • Szőrhullás: az egészséges kutya szőre fényes, selymes, és csak a vedlés időszakában figyelhető meg intenzívebb hullás. Ha viszont az állat bundája fénytelen, sprőd tapintású, és a kihullott szálakat mindig csomókban lehet összeszedni kedvenced után, akkor járj utána, nem allergia okozza-e a rendellenes szőrvesztést.
  • Fülgyulladás: bizony, az ételallergia akár ebben a formában is megnyilvánulhat. A gyulladt fülű eb sokat piszkálja a fülét, ami érintésre érzékeny, esetleg kellemetlen szagú váladék is ürülhet belőle. Ezt a tünetet sem szabad figyelmen kívül hagyni.
  • Tappancs nyalogatás: nagyon gyakori tünet, hogy a lábujjak között kipirosodik a bőr, és a kutyus sokat nyalogatja.

Hogyan állapítható meg, hogy pontosan mire allergiás a kutya?

A legbiztosabb eredményt a diagnosztikai vizsgálat adja, amit vérmintából végeznek. Ez bár egyszerű és gyors, viszont költséges módszer. Viszont csak a pollenekre ad teljesen megbízható eredményt.

A másik eljárás pedig az eliminációs, azaz kizárásos diéta. Ennek során egy-egy összetevőt mindig ki kell zárni az állat étrendjéből és megfigyelni, hogy pár hét alatt javulnak-e a tünetei. Mindezt addig kell folytatni, amíg rá nem jövünk, melyik alapanyag okozza a galibát. Ezt eleség allergia esetén javasoljuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.