szivattyú

A kerti szivattyú tipikusan az a berendezés, amely minden olyan háztartás kötelező kelléke, ahol veteményes, virágoskert vagy gyümölcsös található. Vízmozgatásra alkalmas készülékekből ma már rengeteg típus létezik, ennélfogva rendkívül könnyen eltévedhetünk a szivattyúk bonyolult tengerében. Mivel a tavasz már itt van a nyakunkon, eljött az ideje annak, hogy górcső alá vegyük a kerti szivattyúkat is.

A kerti szivattyúk telepítésének legfontosabb feltétele

Az, hogy milyen típusú szivattyú jelentené a számunkra a legideálisabb választást, számos körülmény függvénye. A leginkább kiemelkedő jelentősége azonban az általunk használt kút vízszintjének van, azaz hogy milyen mélyről kell a vizet kiemelni.

Amennyiben a fúrt vagy az ásott kút vízrétege 7-8 méterrel van a felszín alatt, az önfelszívó kerti szivattyú tökéletes megoldást nyújthat. Ha azonban a locsoláshoz szükséges vizet ennél mélyebbről kell előcsalogatnunk, a merülőmotoros búvárszivattyú mellett tegyük le a voksunkat.

Miért fontos a kerti szivattyú szállítókapacitása?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legkézenfekvőbb paraméterekkel operáló kerti szivattyút, meg kell határoznunk annak felhasználási célját. Más teljesítményű berendezésre van szükségünk egy egyszerű kerti csap vízellátásához és megint más egy komplett öntözőrendszer igényeinek kielégítéséhez.

Ilyenkor jön képbe a szivattyú egyik legfontosabb tulajdonsága, a szállítókapacitása. Ezt az értéket a szakemberek liter/perc-ben tüntetik fel a termékek útmutatóiban.

A locsolás jellege is számottevő

Jóllehet, a kerti szivattyúk felhasználási módjai széles skálát járnak be, legtöbbször mégis locsolásra használjuk azokat. Az öntözés jellege viszont sokféle lehet, ennek megfelelően a kiválasztandó szivattyú szállítókapacitását is ehhez kell igazítanunk.

A hagyományos slaggal történő locsoláshoz elegendő egy 50-60 l/min teljesítményű szerkezet is, míg a szórófejes módszerhez a 70-80 l/min-es mutató az ideális. Abban az esetben, ha egy komplett öntözőrendszerhez szeretnénk szivattyút telepíteni, akkor percenként legalább 100 literes szállítókapacitásban érdemes gondolkodni.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.