nyúl

A nyulak nagyon szelíd, barátságos, kedves állatok, így nem meglepő, ha azt tervezgeted, hogy te is nyúlgazdi leszel. Néhány dologra azonban nem árt felkészülnöd, ha ugyanis azt szeretnéd, hogy boldog legyen veled, akkor néhány feltételnek teljesülnie kell.

Kétségkívül kevesebbet kell figyelni rájuk, mint mondjuk egy kutyára, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs igényük a figyelemre. Ők is ugyanúgy vágynak a törődésre és a szeretetre, mint bármelyik másik házi kedvenc.

Ebben a bejegyzésben megosztunk veled minden fontos dolgot, amit tudnod kell mielőtt a nyúltartás mellett döntesz. Először is elmondjuk, hogy lehet-e ezeket a kis szőrgombolyagokat szabadon tartani, illetve a szükséges felszerelésekről is szó lesz.

Annyit már elöljáróban is elmondunk, hogy a minőségi kiegészítőket, kellékeket, eledeleket a Kedvence.hu Rágcsálók menüpontjában találod. Itt mindent be tudsz szerezni, ami ahhoz kell, hogy a nyuszid maximális kényelemben és biztonságban érezhesse magát nálad.

Lehet-e szabadon tartani a nyulakat?

A nyulak alapvetően szabadon élő állatok, tehát ennek semmi akadálya. Ha viszont lakáson belül felügyelet nélkül hagyod, akkor előszeretettel rág szét dolgokat. Köztük a kábeleket is, amikkel nemcsak neked okoznak kárt, hanem maguknak is, ha sikerül elég mélyre süllyeszteni a fogaikat.

Arról nem is beszélve, hogy igazi bújócska bajnokok. Vagyis, ha egyszer elbújnak, akkor nagyon nehezen lehet megtalálni őket. Még az olyan helyekre is könnyen be tudnak mászni, amiket már nem érünk el. Emiatt tehát érdemes inkább ketrecben tartani, amikor pedig van időd figyelni rá, akkor szabadon engedni.

Milyen ketrecet érdemes használni?

Az egyik legfontosabb paraméter a nyúlketrec mérete. Ugyanúgy, ahogy más kisállat, a nyuszi sem szeret kis helyen lenni, ahol nincs elég mozgástere. Tehát olyan ketrecet válassz neki, amiben kényelmesen elfér, és akár ugrabugrálni is tud.

Erre vonatkozóan van egy általános szabály is, amit érdemes betartani. Ez pedig így szól: a ketrecnek a nyuszidnál legalább ötször-hatszor nagyobbnak kell lennie, hogy azt komfortosnak érezze.

Milyen felszerelésre lesz még szükséged?

A ketrecet ki kell bélelned szalmával, ami meleg és puha talajt biztosít a nyuszidnak. Nem szabad megfeledkezni az itató- és etetőtálról sem, hiszen ezekre is nap mint nap szükség lesz.

Ha nem akarod külön összeválogatni ezeket az elemeket, akkor válassz olyan ketrecet, amit azokkal együtt tudsz megvásárolni. Emellett kelleni fog még alom is, például forgács, amire rá tud piszkítani, amikor kis vagy nagy dolga akad.

Láthatod, hogy a nyúltartás nem olyan bonyolult feladat, ha tudod, hogy mire figyelj oda és persze ha mindent beszerzel hozzá. Egy megfelelő méretű ketrecre mindenképp szükséged lesz, ugyanúgy, ahogy sok más eszközre is, például etető-, itatótálra, alomra és szalmára.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.