kerti csap

Az ősz sok szempontból a felkészülés időszaka, hiszen ez az átmenet a két szélsőséges évszak között tökéletes arra, hogy idejében biztonságba helyezz mindent, az udvarodon amiben a fagy kárt tehet.

Amikor téliesítésre kerül a sor, sokan sorra veszik a kint használt szerkezeteket, amelyeket téli álomra küldenek, így kerül védett helyre például a szivattyú és a slag is. Ám gyakran elfeledkeznek gondoskodni a kerti csapokról.

Pedig nem kis komplikációt tud okozni tavasszal, ha elmulasztod ezt a néhány egyszerű mozdulatot. Pontosan ezért összegyűjtöttük neked, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban.

Miért fontos téliesíteni a kerti csapot?

Mivel a víz térfogata megnő amikor megfagy, amikor a hőmérséklet fagypont alá csökken odakinn az komoly veszélyt jelent a vezetékekre függetlenül attól, hogy könnyebb műanyagból vagy erősebb fémből készültek. Hiszen mennyiségtől függően akár olyan ereje is lehet így a folyadéknak, amely egyszerűen szétfeszíti a csöveket, de akár kisebb sérüléseket, hajszálrepedéseket is okozhatnak a csőben és csapban egyaránt.

Utóbbi azért is veszélyes, mert sokszor fel sem tűnik az apró sérülés, mikor tavasszal újra használni kezdi az ember a csapot és észrevétlenül folyhat el a semmibe több köbméternyi víz. Mindez pedig sem anyagilag, sem pedig környezetvédelmi szempontból nem kifizetődő. Ráadásul ez a repedés minden egyes fagy során nagyobb és nagyobb lehet. Vagyis mindenképpen elengedhetetlen a kerti csap téliesítése az ősz folyamán.

Miként készítheted fel a télre a kerti csapot?

Fontos, hogy a kerti csap téliesítése során odafigyelj néhány részletre, így biztosan maradéktalanul dolgozol majd. Az első feladat az, hogy zárd el a földfelszín alatt található téli csapot! Ehhez az óra járásával megegyező irányba kell tekerned egészen ütközésig. Ha esetleg nálad a szelepes változat van beszerelve, ehhez a művelethez szükséged lesz egy T-kulcsra, ám az elmélet ugyanaz.

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy teljesen elzártad a csapot, érdemes megnézned a vízmérő fogyasztását, ahol látszik, ha mégsem végeztél alapos munkát. A következő lépés, hogy nyisd meg a kerti csapot! Ha jól dolgoztál, éppen csak annyi víz folyik majd belőle, amennyi benne maradt a rendszerben. Amikor kiürült, a jellegzetes susogó hangot kell majd hallanod.

Ha nem áll el a vízfolyás egy idő után vagy még jó ideig csöpög, esetleg még a hang sem jelentkezik, akkor ez bizony valamilyen hibát jelez a rendszerben. Nos, ha ezt tapasztalod, azonnal hívnod kell egy vízvezeték szerelőt a helyszínre még a fagyok beköszönte előtt. Egy szakember ugyanis könnyedén megoldja ezt a problémát és tavasszal gond nélkül üzemelheted be újra a kerti csapot.

Ellenkező esetben viszont van rá esély, hogy a tél folyamán a szivárgás miatt totálkáros lesz az egész berendezés. Így viszont megkíméled magad a kellemetlenségektől és a komoly kiadásoktól egyaránt.

Mikor vagy kész a téliesítéssel?

A fenti lépéseken végig mentél és nem tapasztaltál hibát, akkor tulajdonképpen elvégezted a feladatot. Viszont ha csatlakozott a csaphoz slag, tömlő vagy egyéb szerkezet, mindenképpen engedd ki a vizet ezekből is és helyezd a téli hónapokra biztonságos, fagymentes helyre! Így ezeket a tartozékokat is megkímélheted a zord téli időjárás okozta viszontagságoktól. Márciusban pedig minden ott folytatódhat, ahol azt októberben abbahagytad.

A fentiek alapján látható, hogy a kerti csap téliesítése egyáltalán nem bonyolult feladat, bárki könnyen elvégezheti, viszont ennek ellenére igényli az odafigyelést és a precizitást a feladat. Ráadásul mindennek segítségével az esetleg rejtett hibákra is fény derülhet. Viszont annál nagyobb bajt okozhat ezek elmulasztása, ennek köszönhetően pedig márciusban nem kell a károk helyreállításával tölteni az időt, aminél nem is kaphatnál szebb ajándékot a tavasz első napsugarai mellé.

Ha szeretnél mindegy egy helyről beszerezni a kerti öntözéshez, a Gépészcentrum online áruházában érdemes szétnézned!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.