lézerterápia

A magas intenzitású lézerterápia hatásmechanizmusa a fotomechanika, és a biostimuláció kombinációján alapul. A magas teljesítmény révén a lézerfény képes a szövetek mélyebb rétegeibe hatolni. Az alábbi cikkben a lézerterápia felhasználási köréről és előnyeiről írunk.

Rehabilitációs esetek, melyekben alkalmazandó a lézerterápia

A nagy intenzitású lézerterápia, vagyis a HIL-terápia (High Intensity Laser) biostimuláló hatása által közreműködik a sejtek regenerációjának gyorsításában, valamint a mikrocirkuláció javításában. Az oxigénellátottság javulásával csökkenhet a gyógyulási idő. Ez legfőképp sebek, zúzódások, törések esetében használható ki.

A CMC Déli Klinika fizioterápiás kezelésein belül igénybe vehető HIL-terápia kiváló a gyulladás csökkentésére, zúzódások, sérülések regenerációjának gyorsítására, vérömlenyek felszívódásának segítésére. Alkalmazandó továbbá csonttörések utáni lábadozás időszakában, illetve mozgásszervi megbetegedések esetén.

Javasolt hegkezelésre, valamint fekélyes sebek gyógyulásának támogatására. Műtéteket követően jóval szebb, alig látható hegszövetet kaphatunk a kezelés által.

A lézerterápiás eljárás különösen ajánlott diabéteszes láb kezelésére, fájdalmas reumatológiai kórképeknél, például carpalis alagút szindrómában szenvedőknél, ízületi kopások, derékfájás fennállásakor egyaránt.

A fájdalomcsillapító hatás a szabad idegvégződések stimulációja révén érhető el, ezáltal megakadályozható a fájdalomérzet kialakulása az idegrendszerben.

Melyek a HIL-terápia előnyei?

Az egyik legfőbb előnye a nagy intenzitású lézerterápiának, hogy biztonságosan alkalmazható. Nem elhanyagolandó, hogy azonnali fájdalomcsillapítást tesz lehetővé, valamint gyulladás -és ödéma csökkentésre is javasolt. Általa javítható a kezelt terület oxigénellátottsága, ennek köszönhetően rövidíthető a sebek gyógyulási intervalluma.

A sejtek megújulásának stimulációjában is közreműködik. A HIL-terápia mellett szól az is, hogy hosszútávú hatásokkal számolhatunk. Bizonyos esetekben megelőzhető, vagy késleltethető egy-egy mozgásszervi műtéti eljárás. Mellékhatásként mindössze átmeneti bőrpír jelentkezhet a kezelt szakaszon.

Milyen esetekben nem vehető igénybe a nagy intenzitású lézerterápia?

Daganatos megbetegedés fennállásakor, epilepszia esetén nem alkalmazható a lézerterápia. Szintén nem vehető igénybe várandósság ideje alatt, lázas állapotokban, fülben lévő implantátummal rendelkezők esetében sem.

Bizonyos területeken nem alkalmazható a HIL-terápia, például tetovált szakaszokon, szemkörnyéken. A szem, valamint az endokrin mirigyek besugárzása nem lehetséges, a szembe jutó lézersugarak ugyanis károsíthatják a retinát.

A fent említett esetekben, és területeken nem történhet kezelés!

Ezeken túl viszont rendkívül széles körben használatos regeneráció támogatására, duzzanat csökkentésre, gyulladások és fájdalmak mérsékelésére.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.