elektromos autó

Az elektromos autók térhódítása Magyarországon is erősen érezhető. A magyar kormány és az Európai Unió is mindent megtesz annak érdekében, hogy a közlekedési eszközöket fenntartható, innovatív, zöld járművekre cseréljük. Ennek egyértelmű jele az is, hogy egy újabb pályázat érhető el a vállalkozások számára már 2024 elején.

Miről szól a legújabb elektromos autó támogatás?

Röviden a pályázat részleteiről azt kell tudni, hogy egy teljesen elektromos, a vásárláskor először Magyarországon forgalomba helyezésre kerülő új autó megvásárlása vagy zárt végű lízing keretében történő beszerzésének a támogatására lehet igénybe venni.

A kérelmeket 2024. február 1. és 2025. március 31. között lehet benyújtani. Természetesen a villanyautó működtetésére is érdemes felkészülni, ehhez ideális választás az eautotoltokabel.hu elektromos autó töltő kínálatának az átnézése.

Kik pályázhatnak a támogatásokra? A gazdasági társaságoknak és vállalkozóknak több feltételnek is meg kell felelni. Az első az, hogy Magyarország vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel rendelkezzenek, továbbá magyarországi fióktelep és magyar adószám is kell.

A vállalkozás alapítása legkésőbb 2021.12.31. lehet. Gazdasági társaságok esetében az előző évi éves nettó árbevételnek nagyobbnak kell lennie, mint a megvásárolandó autó nettó ára. Egyéni vállalkozók közül csak az nyújthat be kérelmet, akinek legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenység.

Továbbá azok is, akiknek a megelőző évben a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma minimum 2 fő volt.

Kizáró tényezőkről se feledkezzünk meg

Ezek közé tartozik a nem átlátható szervezet, vagy ha nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének a vállalkozás. Ha a támogatási rendszerből való kizárás hatálya alatt áll a cég, szintén nem lehet kérelmet benyújtani.

Továbbá el kell kerülni, hogy harmadik személy irányában olyan kötelezettség álljon fenn, ami a támogatással létrejött projekt céljának a megvalósulását meghiúsíthatja.

Valamint ha jogerős végzéssel elrendelt csőd-, felszámolási- vagy végelszámolási megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás alatt áll a vállalkozás.

Mekkora összeg érhető el?

A támogatás minimum összege 2.800.000 Ft, a maximum pedig 64.000.000 Ft. A jármű akkumulátorának a kapacitása is befolyásolja az elérhető forrást. 41 kWh alatt 2.800.000 Ft M1 kategória esetén, 41 és 59 kWh között 3.600.000 Ft, 58 kWh felett 4.000.000 Ft az egy gépjárműre eső maximális támogatási összeg.

A kötelezettségek közé tartozik, hogy a támogatással megvásárolt elektromos autót a projekt megvalósításának befejezésétől számított 3 évig, de legkésőbb 2027. december 31-ig a végső kedvezményezettnek fenn kell tartania. A támogatott jármű a fenntartási időszak alatt ideiglenesen sem vonható ki a forgalomból.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.