krónikus gyulladás

A tartós gyulladás a mai egészségtelen életvitelnek köszönhetően mondhatni népbetegségnek számít. Mivel a tünetei igen változatosak lehetnek, ezért sok esetben nem egyszerű felismerni, viszont ha kezeletlenül marad, súlyos problémákat is okozhat.

Milyen típusú gyulladások léteznek?

A gyulladásoknak két fajtája létezik, és mivel jelentős eltérések vannak köztük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy esetünkben melyik áll fenn.

A hosszú időn át tartó krónikus gyulladások akár évekig is fennállhatnak, ezalatt komoly szövődményeket okozhatnak, így károsnak kell őket tekinteni. Spontán módon nem múlnak el, ezért életmódváltoztatásra, illetve gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazására van szükség. Ez utóbbi esetben válasszunk valamilyen természetes összetételű terméket, például a Myrobalan gyulladáscsökkentő étrend-kiegészítőit!

Ezzel ellentétben az akut gyulladások akkor lépnek fel, ha sérülés vagy fertőzés éri a szervezetünket. Ilyenkor bekapcsolnak az immunrendszer védelmi folyamatai, a gyulladás pedig segít a kórokozók elpusztításában, tehát egy hasznos dologról van szó. Ám ez az állapot csak ideiglenes és spontán el is múlik, amint a test meggyógyította a sérülést, vagy leküzdötte a fertőzést. Az akut gyulladást tehát nem szükséges kezelni.

Miért ártalmas a krónikus gyulladás?

A hosszabb távon fennálló gyulladás kedvez a különféle betegségek kialakulásának, okozhat például bőrkiütéseket, ízületi fájdalmakat, cukorbetegséget, érelmeszesedést, rákos elváltozásokat, autoimmun betegségeket, bélpanaszokat, kardiovaszkuláris betegségeket is. Ezenfelül még a mentális egészségre is kihathat, ugyanis szorongást vagy depressziót is előidézhet. Mindezek tükrében már érthető, miért nem szabad félvállról venni.

De vajon milyen tünetek esetén érdemes gyanakodni arra, hogy gyulladás állhat a háttérben? Az egyik legárulkodóbb jel a gyenge immunrendszer, mely fogékonyabbá tesz a betegségekkel szemben. Ha például az őszi és téli megfázásszezonban szinte folyamatosan betegeskedünk, és egy egyszerű meghűlés is annyira legyengít, hogy nem tudjuk ellátni a mindennapi teendőinket, az már gyanúra adhat okot.

Ugyanígy a fájdalmas ízületek, az emésztőrendszeri panaszok, a fokozott hajhullás és az állandó fáradtság is arra utal, hogy valami nincs rendben. A gyulladás ténye szerencsére egy egyszerű vérvétellel is kimutatható, így ha a fentieket észleljük, minél előbb kérjünk a háziorvostól egy beutalót laborvizsgálatra!

Hogyan kezelhető a tartós gyulladás?

A problémát véglegesen csak az életmódváltás orvosolja, ha időben lépünk még önmagában ez is elég lehet ahhoz, hogy megszűnjön a gyulladás. A megfelelően összeállított étrend, a rendszeres sport és a kellő mennyiségű pihenés nagyon sokat segíthet.

A megfelelő életvitel kialakításához és a gyógyulást elősegítő készítmények kiválasztásához kérjünk segítséget egy természetgyógyásztól!

Kép forrása: Shutterstock.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.