babérmeggy

Egy kertnek ezer arca van, hiszen a nyíló virágoktól az érő gyümölcsökön át a színes falevelekig minden évszaknak megvan a maga szépsége. Viszont ha vágysz egy kis állandóságra az udvaron vagy szeretnéd egy ízléses sövény kerítéssel körbevenni az otthonodat ölelő kertet, akkor ehhez remek választás a babérmeggy. Mutatjuk, miért jó választás ez az örökzöld cserje!

Kevés olyan növény létezik, amelynek a megjelenése ennyire egyszerű, mégis képes többféle funkciót betölteni egy kertben, ráadásul különösebb gondozást sem igényel. Vagyis ha esztétikus kertre vagy szép sövényre vágysz, semmiképpen nem hiányozhat az udvarodról a babérmeggy. Alább összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezzel az örökzölddel kapcsolatban.

Önállóan és sövényként is megállja a helyét

A babérmeggy egyik nagy előnye, hogy nagyon sokféle funkciót képes betölteni, hiszen az apró kertekben önmagában is igen komoly ereje van ami az esztétikát illeti. Emellett viszont sövényként vagy akár térelválasztóként is tökéletesen megállja a helyét.

Mivel örökzöld, nem kell aggódni az évszakok váltakozása és a szélsőséges időjárás miatt sem, ugyanis még a téli hónapokban sem kopaszodik fel. Sövényként a babérmeggy nagyon egyszerűen formára nyírható, így azt hozhatsz ki belőle, amit csak szeretnél. Így akár időről időre új megjelenése lehet a kerítésednek, csak a kreativitásodon múlik, mit hozol ki belőle.

A babérmeggy ideális metszési ideje tavaszra vagy őszre is tehető. Ez a növény jól tűri a visszavágást, így a radikálisabb metszést is, amire szükség is van, ha ebből az erőteljes növekedésű cserjéből átláthatatlan sövényt szeretnél varázsolni. Fontos azonban tudnod, hogy a többszöri, alapos vagy rendszeres metszés után nem fog virágozni, így érdemes e téren körültekintőnek lenni.

Alacsony a gondozási igénye

babérmeggy

Kép forrása: Pixabay.com

A babérmeggy kifejezetten az alacsony gondozási igényű növények közé tartozik. Olyannyira igaz ez, hogy egyedül az ültetést követően igényli pár hétig az öntözést, ezen kívül pedig csak a legforróbb nyári napokon kell pótolni számára a vizet.

Emellett az ültetési hely és a talaj szempontjából sem válogatós ez a növény, így a birtok bármely részén gond nélkül megállja a helyét. Vagyis ha csak kevés időd van a kertben ténykedni a mindennapok során, ez a növény akkor is hálás lesz neked és teljes pompájában tündököl a maga elegáns visszafogottságával.

Minden évszakban csodálatos éke a kertnek

Ez az örökzöld az év minden napján csodálatos, egybefüggő zöld falként öleli körbe az udvart. Nyáron árnyékot ad, tavasszal a nyíló virágok mesebeli háttereként funkcionál, míg ősszel a színes falevelek között megbúvó zöld szépségként tündököl.

Télen pedig, amikor a legtöbb növény téli álmát alussza, a babérmeggy akkor is megőrzi élettel teli megjelenését és zölddé teszi a kertet a legzordabb téli napokon is. Vagyis nincs olyan időszaka az esztendőnek, amikor ne töltene be fontos funkciót a babérmeggy.

Ha majdnem tökéletes a kerted

Ha úgy érzed, már minden olyan növényt elültettél a kertedben amit szerettél volna és tulajdonképpen minden vágyadat valóra váltottad e téren, mégis úgy érzed, valami hiányzik, remek megoldás lehet a babérmeggy. Mivel nem hivalkodó, tökéletesen illeszkedik az udvarral és bármilyen típusú, stílusú kertbe képes belesimulni.

Egyfajta háttérnövény ez, amely bár nem hívja fel magára a figyelmet, mégis sokkal gazdagabbá teszi az összképet. Így akár a hófödte kertben gyönyörködsz akár éppen az egyik legmelegebb napról van szó, a babérmeggy rendíthetetlenül tartja a fontot.

Mindezek alapján bátran kijelenthető, hogy ha szeretnéd, hogy a sok színes virág, fa, cserje és gyümölcstermő között legyen egy kis állandóság, mindenképpen érdemes babérmeggyet ültetned. Legyen szó egy kis sarok betöltéséről, előkertről, utcafrontról vagy komplett sövényről, mindenképpen tökéletes választás.

Ha szeretnél megbízható helyről vásárolni, akkor a planter.hu webáruházban érdemes szétnézned, ahonnan meg is rendelheted a növényt.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.