műanyag nyílászáró választása

Ma már nem különösebben szorul magyarázatra, hogy miért célravezetőbb a műanyag nyílászárók mellett dönteni. Viszont érdemes megvizsgálni, milyen szempontok alapján szerezzük be az új műanyag ajtókat és ablakokat.

Profil

A műanyag nyílászárók ellenállósága nagyban függ a profilok minőségétől. A profilokat az ablakok vagy ajtók keretének is szokás nevezni. A profil adja meg a nyílászáró vastagságát, a légkamrák számát, valamint az ajtó és ablak formáját is.

A profilt illetően a szélesség is mérvadó lehet, mert többnyire ez határozza meg, hogy mennyire jó hő- és hangszigetelő, stabil, valamint biztonságos az adott nyílászáró.

műanyag nyílászáró profil

Kép forrása: Getty Images

Merevítés és vasalat

A legjobb műanyag ablakok és ajtók közös jellemzője a statikai szilárdság, amit a profilban található merevítések biztosítanak. Célszerűmegfelelő vastagságú, horganyzott acél merevítést választani, hogy elkerüljük a vetemedés veszélyét.

Vasalatoknak nevezzük a nyílászárók szerkezeti elemeit, amelyek a nyitódásért, a záródásért, illetve a biztonságért és a szigetelésért egyaránt felelnek. A több ponton záródó vasalatrendszerrel még jobban védhetjük az otthonunkat.

Felület

Ha műanyag nyílászáró vásárlására kerül sor, arról is gondoskodjunk, hogy a kiválasztott ajtó vagy ablak strapabíró. Különösen ajánlott olyan nyílászárót keresni, amely HPL (High Pressure Laminate), azaz olyan műgyantával van bevonva, ami kiválóan ellenáll az erős UV és hőhatásnak.

Ha igazán elnyűhetetlen nyílászárót szeretnénk, akkor ilyen és hasonló kikötések mentén keressünk.

műanyag nyílászáró üvegezése

Kép forrása: Getty Images

Üvegezés

A legtöbb modern műanyag nyílászárótöbbrétegűüvegezéssel készül, hogy télen meleg, nyáron pedig hűvös maradjon az otthonunk. A speciális kialakítások nemcsak a hőszigetelést garantálják, hanem a hangszigetelést is.

Lényeges, hogy az egyedi méretre gyártott műanyag ajtók és ablakok esetében se feledkezzünk meg a dupla vagy tripla üvegezésről, mert később a pénztárcánk bánhatja.

Képek forrása: Getty Images

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.