mexikói petúnia

Magyarországon még igazi különlegességnek számít a mexikói petúnia (Ruellia brittoniana), mely évelő növény. Hazánkban dézsába célszerű ültetni. Sokan kék leandernek nevezik, virágai pedig a petúniára hasonlítanak, de a mexikói petúnia egyik dísznövények sem rokona.

Mexikóban, Dél-Amerikában és a Karib-térségben őshonos, eredeti élőhelyein gyomnövényként kezelik, egyes területeken kifejezetten invazív fajnak számít. Magról és hajtásról is könnyen szaporodik, elnyomva más növényeket.

Virágai lilák, rózsaszínek vagy fehérek, tölcsér alakúak. Tavasztól őszig nyílnak a 80-100 cm magasra növő, lilás-zöldes szárakon, melyeken hosszú, szürkészöld levelek találhatók.

A mexikói petúnia gondozása

Elsősorban napos, világos helyen érzi jól magát. Rendszeresen locsoljuk, májustól őszig pedig tápoldatozzuk is kéthetente. Ha nagyon száraz a nyár, esténként lezuhanyozhatjuk.

Akkor ültessük át, ha gyökerei már teljesen behálózták a kaspót vagy a földje nagyon elhasználódott. Ha átültetjük, homokkal és komposztált marhatrágyával kevert virágföldbe ültessük.

A mexikói petúnia teleltetése

A mexikói petúniát világos, kb. 10-15 fokos helyiségben teleltessük és ez idő alatt csak keveset locsoljuk. A mexikói petúnia esetében is végezzük el a teleltetést megelőző teendőket. Vizsgáljuk át, nincsenek-e rajta kártevők, ha vannak, akkor gondoskodjunk a kártevők eltávolításáról.

Tisztítsuk meg a növényt a portól, szennyeződésektől és csak ezután kerüljön teleltető helyére a növény.

A mexikói petúnia szaporítása dugványozással

Dugványozással szaporítható. Hajtásai vízben és földben is gyökereztethetők. A levágott hajtásokat tegyük vízbe, hogy meggyökerezzenek, majd a gyökeres hajtásokat ültessük földbe. A fiatal növényeket az első évben télen 20, nyáron 25-30 fokos hőmérsékleten tartsuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.