mexikói növények

Távoli ország, ismeretlen élővilággal. Viszont egyes növényeket a Föld minden pontján ismernek. Megmutatjuk, melyek ezek.

Agávé, a lándzsás pozsgás

agávé

Kép forrása: Unsplash.com

Az akár több méterre is megnövő növény a meleg éghajlat kedvelője. Amerikában őshonos, és legtöbb faj Mexikóban található. Az agávét a mexikói őslakók már 9000 éve is termesztették. Napjainkban pedig leginkább a tequila kortyolgatása közben köszön vissza.

A mexikói nedűt egyébként a kék agávé levelektől megtisztított torzsájának cefréjéből párolják. A virágszárból nyert folyadék erjesztett formája pedig a pulque. Érdekesség, hogy ezt már az aztékok is előszeretettel fogyasztották.

Ezenkívül számos egyéb felhasználási módja létezik az agávénak. Erre már Oaxaca állam bennszülöttei is rájöttek, akik rendkívül találékony módon, a levelek külső rétegét ételek csomagolására használták.

Talán meglepő, hogy még állati fogamzásgátló tablettákat is készítenek a különleges növényből. Magas fruktóz- és glükóztartalom mellett, de a virágzó tövek és virágok nyersen, sütve vagy akár főzve ehetők is.

Az egzotikus mexikói petúnia

mexikói petúnia

Kép forrása: Canva.com

Magyarországon igazi ritkaság a mexikói petúnia, amit idehaza kék leanderként is emlegetnek. Bár virága megszólalásig hasonlít a petúniáéra, de egyik növénynek sem rokona. Mexikóban leginkább gyomnövényként tekintenek rá, mert magról és hajtásról szaporodva könnyen elnyom más növényeket.

Mexikói narancsvirág, a narancsillatú bokor

mexikói narancsvirág

Kép forrása: Canva.com

A mexikói örökzöld cserje nem szereti a hideget, így itthon csak a legenyhébb pontokon találkozhatunk vele. Nevét onnan kapta, hogy fehér, sátoros virágának illata tényleg narancsra emlékeztet. Mivel hozzászokott a szárazsághoz és a meleg időjáráshoz, vízigénye közepes.

Nagy büdöske, a mexikói halottak napja jelképe

büdöske

Kép forrása: Pixabay.com

A nagy büdöske a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik. Mexikóban Puebla és Veracruz államokban őshonos. Az aztékok és maják földjén évezredek óta használják orvoslási és szertartási célokra. A mexikói hallottak napja alkalmából a mai napig ezzel a virággal díszítenek. A változatos virágairól ismert növény akár 50-100 cm-re is megnő.

Képek forrása: Canva.com; Pixabay.com; Unsplash.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.