menyecskeszem

A menyecskeszem (Coreopsis) vagy más néven szépecske közepes termetű, évelő növény. Őshazája Észak-Amerika, 70-nél is több faja ismert, melyek közül többet is gyakran ültetünk dísznövényként a kertbe.

Nagyon változatos külsejű virág, létezik teltvirágú és szimpla virágú változata (Nagyvirágú menyecskeszem – Coreopsis grandilfora), lehet keskeny, lándzsás levelű és sárga virágzatú (Lándzsalevelű menyecskeszem (Coreopsis verticillata) vagy sárga szirmú, piros közepű virágokat hozó is (Tarka szépecske – Coreopsis tinctoria).

A nagyfészkű menyecskeszem gondozása

nagyfészkű menyecskeszem

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A nagyvirágú szépecske vagy nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora) közepes méretű, évelő növény. Az Egyesült Államok délkeleti államaiban őshonos.

Viszonylag igénytelen, az átmeneti szárazságot is tűri. Virágágyásokban egész nyáron szépen mutat telt vagy szimpla, sárga vagy vöröses foltokkal tarkított virágaival. Levelei a talajhoz közel nőnek, tagolatlanok, alsó levelei lándzsa vagy lapát alakúak, felső levelei finoman szeldeltek.

A menyecskeszem számára sok napfényt kell biztosítani. Napos vagy tűző napos helyre ültessük, az árnyékot nem szereti. Félárnyékban megél, de kevesebb virágot fog hozni.

Nem kényes a talajra, átlagos tápanyagtartalmú talajban is szépen boldogul. Viszont elengedhetetlen, hogy a talaj jó vízelvezető legyen.

A szárazságot jól viseli, viszont akkor tud igazán jól fejlődni, ha talaja kissé nyirkos. Ezért rendszeres locsolást igényel. Elvirágzott részeit mindig szedegessük le róla.

Kártevőkre nem érzékeny, betegségek közül a lisztharmat okoz nála leggyakrabban problémát. Szaporítása történhet magról és tőosztással. Önvető képessége jó, elszóródott magjairól gyakran kikel.

A keskenylevelű menyecskeszem gondozása

keskenylevelű menyecskeszem

Kép forrása: Pixabay.com

A keskenylevelű menyecskeszem vagy keskenylevelű szépecske (Coreopsis verticillata) közepesen magas, bokros növekedésű, évelő növény. Könnyen gondozható, légies hatású, virágai élénksárgák, levelei szeldeltek. Egész nyáron virágzik.

Igénytelen dísznövény, melyet napos, világos helyre célszerű ültetni. Talaj szempontjából nem válogatós, rosszabb minőségű talajban is szépen hozza virágait. A szárazságot jól tűri, de a legjobban a mérsékelt locsolást szereti.

A lisztharmatra kevésbé érzékeny, mint a többi menyecskeszem. Legfőbb ellenségei a házas és a meztelen csigák. Tőosztással szaporítható, ezzel a növény is megifjítható. Szaporíthatjuk magról is.

A törpe menyecskeszem gondozása

törpe menyecskeszem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A törpe menyecskeszem (Coreopsis rosea) Észak-Amerika keleti részéről származik. Felálló szárú, terjedő tövű évelő növény.

A kertészetekben leggyakrabban az alapfaj különböző változatait tartják, többnyire a Coreopsis rosea ‘Heaven’s Gate’ és a Coreopsis rosea ‘American Dream’. Napos, világos helyen lévő ágyásokba, 3-10 darabos csoportokba ültetve lesz a legszebb.

Ideális kombinációt alkot az őszirózsával (Aster), a sarkantyúfűvel (Delphinium), a veronikával (Veronica), a kakukkszegfűvel (Lychnis) és a küllőrojttal (Erigeron).

Levelei szálasak, élénk zöldek, rózsaszín virágai nyár elejétől nyár végéig nyílnak. Napos helyre ültessük, jó szerkezetű talajba. Ha a nyár nagyon forró és száraz, ügyeljünk az öntözésére.

A menyecskeszem szaporítása

A menyecskeszemet fólia alá már márciusban elvethetjük. Szabadba való vetésének ideje viszont csak április-májusban érkezik el. A talaj felszínére szórjuk a magokat, ne takarjuk őket földdel, mert fényre csíráznak. Locsoljuk meg őket, megfelelő körülmények mellett 1-2 hét alatt csíráznak.

Ültetéskor 25 cm-es tőtávolságot tartsunk. Ha túl sűrűn vetettük vagy túl sok fiatal növény fejlődött, ritkítsuk meg őket.

2-3 évente ajánlott megfiatalítani a növényt, mégpedig tőosztással. Ezt a virágzás után, ősszel végezzük el.

Képek forrása: Pixabay.com;  Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang;

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.