kutya

Egy kutya helyes étrendjének kialakítása szerencsére nem olyan bonyolult, mint az atomfizika, mégis tartogat néhány buktatót, amelybe még a gyakorlottabb gazdik is belefuthatnak. Ezért a legfontosabb alapelvek átismétlése mindenkinek csak a hasznára válik, így nézzük is a lényeget 3 pontba szedve.

Amit ne adj: konyhai maradék. Helyette: teljes értékű kutyaeledel

Szerencsére ma már hazánkban is kezd átalakulni az állattartási kultúra, és egyre több gazdi látja be, hogy a kutya nem konyhamalac, akinek a feladata eltüntetni az ebédmaradékot vagy a sült húsokból megmaradt csontokat. 

Az ideális étrend kialakítása szerencsére nem túl nagy feladat, amennyiben teljes értékű kutyaeledelt, például a N&D tápokat választod a Petguru kínálatából. A márka választéka roppant széles, így bármely korú és ízlésű eb számára megtalálod az ideális változatot.

Az eledelek a válogatott húsfélék (pl. csirke, vaddisznó, tőkehal, bárány) mellett zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmaznak. Ezek az eleségek nemcsak kiváló vitaminforrások, hanem erősítik a kutya immunrendszerét, és minden szükséges tápanyagot tartalmaznak. 

Bár gondolhatnád, hogy ennyi erővel miért ne kaphatna a kutya házikosztot, amikor abban is ugyanúgy húsok és zöldségfélék találhatóak, azonban mégis arra kérünk, hogy inkább ne tedd! Az elkészítéshez használt fűszerek és zsiradékok ugyanis ártalmasak lehetnek a számára, emésztési panaszokat okozhatnak, és hosszú távon betegségek is kialakulhatnak. 

A csontokat illetően pedig az a legnagyobb rizikó, hogy a rágás közben keletkező éles szilánkok átszúrhatják a kutya nyelőcsövét, és kárt tehetnek a gyomrában, ezzel életveszélyes állapotot idézve elő. Különösen igaz ez a főtt és sült csontokra, amik könnyebben törnek. 

Amit ne adj: édességek. Helyette: jutalomfalat, kutyanasi

Kedvenced hatalmas könyörgő szemekkel néz rád, miközben te süteményt vagy csokoládét majszolsz… Ez a kép minden gazdi számára ismerős. Elismerjük, sokszor tényleg nagyon nehéz ellenállni ennek a vágyakozó tekintetnek, de az állat érdekeit nézve mégis meg kell acéloznod magad!

A csokoládé, a kakaó és az édesítésre gyakran használt xilit ugyanis nem csupán ártalmas, hanem egyenesen mérgező a kutyák számára! Tehát semmilyen körülmények között ne adj neki a desszertedből, hanem a hasonló esetekre legyen kéznél egy csomag jutalomfalat vagy kutyakeksz, amiből megkínálhatod!

Ezek is éppolyan ízletesek kedvenced számára, viszont biztosan nem lesz baja tőlük (csak ha túl sokat nassol, de ez már más téma).

Amit ne adj: alkohol. Helyette: friss víz

Bármennyire is jó poénnak tűnik megitatni a kutyát egy kis sörrel és borral, netán töménnyel, amikor a barátaiddal iszogattok, azonban gondolkodj felelősségteljes gazdiként, és ne tedd! Ők már kis mennyiségtől is képesek berúgni, amit azonban egyáltalán nem tartanak jó élménynek, hanem megijednek vagy agresszívek lehetnek. 

A kutya számára egyetlen optimális innivaló létezik, ez pedig a friss, tiszta víz. Ezenkívül nincs szüksége más italra.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.