mellműtét utáni fájdalom szindróma

Nem meglepő módon, az egyik leggyakoribb plasztikai beavatkozás a mellimplantátum műtét. Éppen ezért rendkívül fontos tudni, hogy az operációt követő fél évben, az esetek több mint 50 százalékánál felléphet az úgynevezett “mellműtét utáni fájdalom szindróma”.

A probléma ugyan az összes mellműtét után kialakulhat – emlőeltávolításnál, mellnagyobbításnál és egyéb korrekciós beavatkozásoknál –, ám a kutatások többsége elsősorban az implantátum utáni szövődményeket vizsgálja.

Mégis, milyen módon képes egy mellkasi vágás ennyi idő után is fájdalmas panaszt okozni? Miért olyan nehéz a diagnosztizálás? Vajon az implantátum mérete vagy maga a vágás felelős a panaszokért? Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza többek között ezekre a kérdésekre is választ ad.

Milyen trauma érheti a testet egy mellműtét során?

Bár maga a seb mérete nem túl nagy és a műtét utáni felépülés is viszonylag gyorsnak mondható – ezért azt feltételezhetnénk, hogy a szervezet könnyen regenerálódik –, de az implantátum behelyezése során sérülhetnek az izmok, az idegek és akár a kötőszövet is. Ezek a sérült részek nagy mértékben befolyásolják a tüneteket, és azok megjelenési idejét.

Ezek a leggyakoribb sérülések

 • Direkt idegi sérülés – a tünetek rögtön, a műtét után lépnek fel
  A műtét következtében több ideg direkt sérülése is előfordulhat. A fájdalmas panaszok miatt ez viszonylag gyorsanészrevehető és könnyen diagnosztizálható, a legtöbb esetben magától, spontán gyógyul.
 • Indirekt idegi sérülés – a tünetek akár hónapokkal később is megjelenhetnek.
  Ideg körüli hegképződés esetén nem közvetlen sérülés okozza a panaszt – a hegesedés miatt alagút vagy szűkület alakulhat ki az ideg körül.
 • Kötőszöveti sérülés – a tünetek hónapokkal, vagy akár évekkel később is kialakulhatnak.
  A mellkasunkon a kötőszövet hasonlóan viselkedik, mint egy szűk búvárruha. Rátapad a mellkas izmaira, a bordákra, a hátizmainkra és követi testünk minden mozgását. Miután bekerül az implantátum, nem csak az izmok helyzete változik meg, hanem a műtét következtében kialakult hegek akadályozzák a kötőszövet megfelelő működését. Ebben az esetben fontos a célzott terápia szükséges, hiszen meg kell keresni a hegesedés pontos helyét.
mellimplantátum helyzete

Kép forrása: Sherlockrehab.hu

Mikor jelentkezik fájdalom?

 • Okkal gondolhatnánk, hogy minél nagyobb az implantátum, az annál nagyobb megterhelést jelent a testnek és annál több tünet jelentkezhet, viszont ezt az összefüggést a szakértő kutatók nem tudták igazolni.
 • Az implantátumot helyezhetik az izom alá és az izom fölé is. Egyes kutatások szerint ez utóbbi eljárás nagyobb eséllyel vezet krónikus fájdalomhoz.
 • Egy 2017-es tanulmány során 2000 olyan nőt vizsgáltak meg, akik mellműtéten estek át. Az orvosok azt tapasztalták, hogy azok a hölgyek, akik a műtétet követő lábadozási időszakban intenzív fájdalmat tapasztaltak, a műtét utáni két évben krónikus panaszokról számoltak be.

Ezért nehéz felismerni

Sokszor igen nehéz összefüggést találni a karfájdalom és a mellkasi heg között, főként, ha évekkel korábban történt a műtét és eddig nem voltak panaszaink. A fájdalmatlan tünetmentes hetek, hónapok azt a látszatot kelthetik, hogy a beavatkozás jól sikerült, ráadásul a kórházban is csak a lábadozási időszakra adnak felvilágosítást.

De mégis mire kell felkészülnünk, milyen tünetek jelentkezhetnek?

 • Megváltozott bőrérzékelést vagy érzéketlenséget tapasztalhatunk a mell környékén.
 • A mellbimbó túl érzékeny lehet.
 • Vállfájdalom alakulhat ki.
 • Fájhat vagy zsibbadhat a karunk.
 • Fej-, nyak-, derékfájás, szédülés jelentkezhet.
 • Tapasztalhatunk szegycsontfájdalmat is, amely kisugározhat a hónalj területére.
mellműtét tünetek

Kép forrása: Sherlockrehab.hu

Gyorsabb regenerálódás

A beavatkozást követően, a sebgyógyulás után az egyik legfontosabb feladat, a hegkezelés és a mellkas, valamint a vállöv mobilitásának fenntartása. Utóbbi kettő azáltal támogatja a gyógyulási folyamatot, hogy megelőzi az izmok túlfeszülését.

Ám minden kezelést, így a hegek masszírozását is csak akkor lehet elkezdeni, ha azok már kellően begyógyultak – erre két hetet kell legalább várni a műtét után.

Masszírozás lépésről, lépésre

Kettő vagy több ujjal óvatosan nyomkodjuk meg a heget és a környező területet, majd az alább leírtak szerint folytassuk:

 • Végezzünk finom, körkörös mozdulatokat a heg vonala mentén. A körök kerületének át kell ölelnie a heg mindkét oldalát.
 • Nagyon óvatosan masszírozzuk hosszában a heget, előre-hátra.
 • Ezután szintén hosszanti irányban, lassan haladjunk a heg egyik oldaláról a másikra – ezáltal a heg és a környező szövetek egészét masszírozzuk.
hegmasszázs

Kép forrása: Sherlockrehab.hu

Azt érdemes tudni, hogy a hegesedést elősegítő krémek nedvesítik és rugalmasan tartják az általuk bekent területet. Naponta két-három alkalommal, körülbelül 10 percig ajánlott masszírozni a heget – kivétel, ha gyulladt vagy fájdalmas az érintett rész. Hat hónapig érdemes folytatni a hegkezelést.

Fontos! Nem szabad a hegmasszázst alkalmazni, ha még varratok vannak hegben, vagy begyulladt! Amennyiben a panaszai nem enyhülnek, akkor feltétlenül keressen fel egy manuálterapeutát, gyógytornászt vagy gyógymasszőrt!

Képek forrása: Sherlockrehab.hu; Unsplash.com / Szerző: Oleg Ivanov

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.