magaságyás

A magaságyás nagyszerű módja annak, hogy kedvező környezetet teremtsünk a virágok, zöldségek és fűszernövények, egynyári és évelő növények számára, ha a talaj nem megfelelő, vagy egyszerűen csak szeretnénk elkerülni a görnyedést és a földmunkát. Így hozhatjuk ki belőle a legtöbbet otthon!

Miért jó a magaságyás?

  • Jobb a vízelvezetése
  • Tavasszal korábban felmelegszik, ami azt jelenti, hogy a növények a szezonban korábban kezdenek növekedni
  • Megoldás lehet rossz talajú területeken, például agyagosabb talajjal
  • Sokkal könnyebb benne dolgozni (kevesebbet kell hajolni!:))
  • A magaságyások gyakran termékenyebbek, mint a talajban lévő ágyások, mivel a talaj kevésbé tömör

Tervezés

Minél több napfényt kap, annál jobb, ezért érdemes a magaságyást az udvar legnaposabb részére helyezni. Kerüljük az árnyékosabb területeket, ahol a talaj hosszú ideig nedves maradhat.

A vegetációs időszak alatti öntözés szintén fontos szempont lehet a tervezésnél, ezért ajánlott olyan helyre ültetni, ahol viszonylag könnyen hozzáférhetünk a csaphoz vagy slaghoz. A vázhoz, amely jellemzően fából vagy téglából építhető, könnyen beszerezhetünk léceket, akár raklaphalmokat, téglákat a legközelebbi barkácsáruházból, de ideális esetben régi bútorlapokat vagy használt téglákat is újrahasznosíthatunk.

Kaphatók kész magaságyások is, de fontoljuk meg, hogy a drágább készterméket vagy a házi készítésű, esetleg újrahasznosított anyagokból könnyen összeszerelhető magaságyást részesítjük előnyben, amely általában lényegesen olcsóbb, átlagosan harmadannyiba kerül.

Magaságyás fából

magaságyás

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Joe Mabel

A cédrus és a vörösfenyő a két legjobb választás a magaságyás építéséhez. Mindkettő nagyon tartós, gyönyörű, ellenállnak a nedvességnek, a rothadásnak. Költségük eltérhet attól függően, hogy hol élsz, érdemes tájékozódni mindkét fajtáról.

Az építéshez szükségünk lesz oldaldeszkákra és 4 cölöpre, melyre az oldaldeszkákat rögzíteni tudjuk. Tervezzük meg előre, hogy milyen magasra szeretnénk emelni, hossz, szélesség és meg is vagyunk a tervekkel.

A barkácsboltokban szívesen segítenek majd a megfelelő deszkák és cölöpök kiválasztásában, de a legjobb, ha vannak otthon olyan felesleges deszkáink (régi bútorok, homokozó, raklapmagasító stb.), amiket fel tudunk használni és újra tudunk hasznosítani házilag.

Magaságyás téglából

Praktikus lehet a téglafalak építése is. Az agyagtéglák egyszerűen csak egymásra rakhatók egy alacsonyabb szinten lévő magaságyáshoz (természetesen attól függően, hogy mekkora és milyen súlyú téglát használunk, valamint mekkorára tervezzük a magaságyás teljes hosszát, magasságát), vagy habarcsozással falazatot építhetünk, ha mélyebb ágyásokra van szükség.

Dupla széles falakat is létrehozhatunk a nagyobb szilárdság érdekében, ha nem használunk habarcsot.

Magaságyás rétegei

magaságyás

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Oregon State University

A rétegezés során alapvetően apró gallyakat elhelyezni, melyre rétegezve (mint organikus szigetelőréteg) jöhet levágott fű, levelek, faforgács, szalma és egyéb szerves anyagok. Amikor készen vagyunk ezzel az organikus, szerves réteggel, helyezhetünk akár kartonlapokat a tetejére. A szerves anyag komposzttá alakul. Ha a padozata zárt, hagyhatunk lyukakat a fölös víz elszivárgásának.

Fényigény

Tehát legalább 6 óra napfény minden haszonnövénynek jól jön. Ezért a kert azon részére építsd, ahol ez tényleg biztosítva van. Szimplán csak tapasztald ki még az építés előtt.

Hogyan hozzanak virágokat, terméseket a magaságyásban nevelt növényeink?

A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Ha biztosra szeretnénk menni, hogy palántáink megfelelő mértékben növekedjenek és egészséges növényzet alakuljon ki, a Greenman Agro-val történő kezelés megoldást nyújt. Mivel vegyszermentes, biotalajjavító termék, bátran használható palántákra és kifejlett növényekre is egyaránt öntözéshez, permetezéshez.

+1 tipp: csoportosítsd egymás mellé a hasonló igényű növényeket! Így könnyebb dolgod lesz az öntözéssel, illetve a talajkondicionálás mértékével is!

Az alábbi videóban gyorsított felvételben láthatunk példát arra, hogyan készíthető házilag magaságyás a kertben:

Képek forrása: Freepik.com; Wikipédia / Szerző: Joe Mabel; Wikipédia / Szerző: Oregon State University

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.