macskamenta

A macskamenta (Nepeta) növénynemzetségbe 250-nél is több faj tartozik, melyek közül többel is találkozhatunk a kertészetek növénykínálatában. A legismertebb és leginkább népszerű a kerti macskamenta, mely egyszerű nevelése miatt méltán lett közkedvelt. Cikkünkben további macskamenta fajok gondozását is bemutatjuk részletesen.

A kerti macskamenta (Nepeta × faassenii) gondozása

kerti macskamenta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Citron / Licence: CC BY-SA 3.0

A kerti macskamenta (Nepeta × faassenii) Európában őshonos növény, de a világ számos más pontján is megtalálható. Főként sziklakertekben, kerti kőlépcsők, vagy utak szegélyeként találkozhatunk vele. Illata nagyon vonzza a macskákat, innen ered az elnevezése.

Évelő, középmagas bokros növény, melynek szürkészöld, molyhos, kissé bőrszerű levei és fehér, kék vagy lila színű ajakos virágai vannak.

Strapabíró, könnyen gondozható dísznövény, elsősorban a napos, világos és a félárnyékos helyeket kedveli. Nagyon ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, és bármilyen talajban jól érzi magát, amelynek jó a vízáteresztő képessége.

A szárazságot jól tűri, ezért csak a hosszabb csapadékmentes időszakok esetén kell odafigyelnünk az öntözésére. A szaporítását nyáron zölddugvánnyal, tavasszal és ősszel pedig tőosztással végezhetjük.

A nagyvirágú macskamenta (Nepeta grandiflora) gondozása

nagyvirágú macskamenta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: DoF CC-BY-X

A nagyvirágú macskamenta (Nepeta grandiflora) a Kaukázus mellől származik. Nagy térigényű, közepes vagy magas évelő növény. A levelei szív alakúak, fogzott szélűek, és jellegzetes aromás illatuk van, mely nagyon vonzó a macskák számára, innen ered a növény neve is.

Virágai igazán csalogatóak méhek számára, kékeslila, fehér vagy rózsaszín árnyalatúak, füzérekbe rendeződve nyáron nyílnak. Ha meg szeretnénk hosszabbítani a virágzás idejét, akkor érdemes az elnyílt virágokat eltávolítanunk.

A betegségek közül a lisztharmatra érzékeny, jellegzetes kártevői a házas és a meztelen csigák. Mivel akkor érzi jól magát, ha a földje kissé nedves, ezért mérsékelt, de rendszeres öntözésre van szüksége.

Napos, világos vagy félárnyékos fekvésbe érdemes ültetni, lehetőleg olyan helyre, ahol a talajnak jó a vízáteresztő képessége. Szaporítani tőosztással, illetve dugványozással tudjuk, amit elsősorban ősszel végezhetünk el.

A macskamenta (Nepeta subsessilis) gondozása

macskamenta

Kép forrása: Flickr / Szerző: cultivar413 / Licence: CC BY 2.0

A macskamenta (Nepeta subsessilis) magas, bokros, évelő növény. Lándzsás alakú, széles, élénkzöld levelei és nagyméretű, kék színű, ajakos virágai vannak. A virágok a szár felső negyedén találhatóak, a virágzása májusban és júniusban lehet számítani.

Ha azt szeretnénk, hogy a lehető legszebb legyen, humuszos talajt és napos, esetleg félárnyékos helyet válasszunk számára. A rendszeres öntözésről mindenképp gondoskodunk, kell a macskamenta esetében.

Nagyon jól társítható növény, főként a bugás lángvirág (Phlox paniculata), bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), méhbalzsam (Monarda), vagy négyszögletes ligetszépe (Oenothera fruticosa) társaságában mutat szépen.

A mongol macskamenta (Nepeta sibirica ‘Souvenir d’André Chaudron’) gondozása

mongol macskamenta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Averater

A mongol macskamenta (Nepeta sibirica ‘Souvenir d’André Chaudron’) terjedő tövű, évelő növény, általában középmagasra nő. Élénkzöld színű, lándzsás levelei és a kékes-lilás ajakos virágai vannak.

A virágok a szár felső harmadában helyezkednek el, és júniustól augusztusig virágoznak. Világos, napos vagy félárnyékos helyekre érdemes ültetni, nagyon jól mutat évelőágyásokban, de talajtakarónak is remek választás lehet.

A kerek repkény vagy földi borostyán (Glechoma hederacea; Nepeta glechoma) gondozása

kerek repkény

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rasbak

A kerek repkény vagy földi borostyán (Glechoma hederacea; Nepeta glechoma) Magyarország lombhullató erdeiben gyakori, alacsony termetű, évelő növény. Vese alakú, csipkés szélű levelei és levendulakék virágai vannak, virágzására tavasszal számíthatunk.

Elsősorban elfekvő habitusú, legyökerező indáival pedig könnyen terjed, ezért virágágyásokban nem túl szerencsés ültetni, mivel könnyen elnyomhatja a többi növényt. Inkább balkonládákba javasolt az ültetése. Létezik mintás levelű, és csüngő változata is.

Betegségek és kártevők tekintetében nagyon ellenálló növény. Legjobban a félárnyékos helyeket kedveli. Talaj tekintetében a humuszban gazdag, nyirkos talaj kedvez neki a legjobban. Kerülhet napos, világos helyre is, viszont ebben az esetben rendszeres öntözést igényel. Legegyszerűbben tőosztással szaporíthatjuk.

Képek forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Citron / Licence: CC BY-SA 3.0; Wikipédia / Szerző: DoF CC-BY-X; Wikipédia / Szerző: Rasbak; Flickr / Szerző: cultivar413 / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Averater

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.