lobélia

A Lobelia növénynemzetségbe, több mint 400 különleges szépségű fajt sorolunk. Ezek közül számos lobélia fajjal a kertészetek kínálatában is találkozhatunk, virágágyásba, balkonládába, talajtakaróként ültethető növényeket egyaránt találunk közöttük. Cikkünkben a legismertebb lobéliákat mutatjuk be.

A törpe lobélia (Lobelia erinus) gondozása

törpe lobélia

Kép forrása: Pixabay.com

A törpe lobélia (Lobelia erinus) Afrika déli vidékeiről származó egynyári növény, mely alacsony termetű, és hazánkban is igen kedvelt, elsősorban más egynyári növényekkel együtt szokták ültetni. Virágai kék, illetve lila színűek, nyár elejétől az első fagyokig nyílnak.

A gondozása egyáltalán nem bonyolult, mivel nagyon ellenálló növényről van szó. Sem a betegségek, sem a kártevők nem jellemzőek rá.

Legjobban a napos, virágos helyeket kedveli, de a félárnyékon is megél. A szárazságot nem tűri túl jól, ezért rendszeres öntözésre van szüksége. Metszeni nem kell, ugyanakkor célszerű az első nagyobb virágzás után visszavágni.

A csüngő lobélia (Lobelia erinus ‘Pendula’) gondozása

csüngő lobélia

Kép forrása: Pixabay.com

A csüngő lobélia (Lobelia erinus ‘Pendula’) egynyári dísznövény, mely gyors növekedésének köszönhetően talajtakaróként is ültethető, de a szabadföldi tartásán túl általában ámpolnába ültetve találkozhatunk vele.

Ültethetjük önállóan, de más egynyári növények között is jól érzi magát. A virágai általában kékek, de létezik fehér, valamint lila és rózsaszín színváltozatokban is.

A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli a legjobban. Vízigényes, ezért rendszeres öntözést igényel, illetve heti egyszer mérsékelten tápoldatozni is kell. Metszeni nem szükséges, de ha csökken a virágzás, vagy a hajtásai túlságosan megnyúlnak érdemes visszavágni őket.

A pompás lobélia (Lobelia x speciosa) gondozása

pompás lobélia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A pompás lobélia (Lobelia x speciosa) elsősorban kerti virágágyásokban gyakori, de találkozhatunk vele kerti tavak partján, vagy akár konténerbe ültetve is.

Zöld, vagy bordó színű lándzsás levelei és változatos színárnyalatokban előforduló füzérszerű virágzatai vannak. A virágok nyáron, valamint az ősz elején nyílnak.

Legjobban a világos vagy félárnyékos fekvést kedveli. Mivel mocsári növényről van szó, rendszeres öntözés igényel, főleg, ha virágágyásban vagy konténerben tartjuk. A kerti tavak esetében hozzávetőleg 0-5 cm vízmélységű helyre célszerű ültetni.

A pompás lobélia ősszel el fog száradni, de ettől nem kell félni, mert tavasszal újból ki fog hajtani. Ha szaporítani szeretnénk, magról tehetjük meg a legegyszerűbben.

Az orvosi lobélia (Lobelia siphilitica) gondozása

orvosi lobélia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Peter Gorman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az orvosi lobélia (Lobelia siphilitica) Észak-Amerika területén őshonos, nagytermetű, évelő növény, mely mérgező. Találkozhatunk vele virágágyásokban, de kerti tavak, vagy más vízfelületek partján is.

A szára erős, vékony, lándzsaszerű levelei és lila, nagyon ritkán fehér vagy kék ajakos virágai vannak. A virágok fürtökbe rendeződve a szár végén nyílnak, általában nyár végén, illetve ősz elején.

Legjobban a virágos, napos helyeket, és a mérsékelten kötött, nedves talajt kedveli. Mivel vízigényes növény, rendszeres öntözést igényel. Az orvosi lobéliát elvirágzás után vissza kell vágni. Ha szaporítani szeretnénk, tőosztással vagy magról tehetjük meg.

A kardinálisvirág, tűzpiros lobélia (Lobelia cardinalis) gondozása

kardinálisvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A kardinálisvirág, más néven tűzpiros lobélia (Lobelia cardinalis) Észak-Amerika mocsaras vidékeiről származik, közepes méretűre fejlődő, évelő növény. A kardinálisvirág minden része erősen mérgező!

Lándzsa alakú zöld és bíbor színben játszó levelei, és, ahogy a neve is utal rá, piros virágai vannak, melyek július-augusztus környékén nyílnak.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Lehetőség szerint kötöttebb, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, hogy a földjét folyamatosan nedvesen tudjuk tartani.

A kardinálisvirág kertészetekben található fajtái nem tűrik olyan jól a fagyot, mint a lobéliák általában, ezért télen érdemes takarásról gondoskodni.

Betegségekre nem fogékony, kártevők tekintetében főként a csigáktól és a meztelen csigáktól kell óvni. Ha szaporítani szeretnénk, magvetéssel vagy tőosztással tehetjük meg.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Flickr / Szerző: Peter Gorman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz;

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.