liziantusz

A nagyvirágú préritárnics (Eustoma russellianum), más néven liziantusz, lisianthus, vagy lizike egy fenséges virágzattal díszítő dísznövény. Hazájában, Észak-Amerika és Mexikó területén évelő, Magyarországon viszont egynyáriként tartjuk.

Eltérő magasságú és virágú fajtái ismertek, alacsony és közepes magasságú fajtákkal egyaránt találkozhatunk. A nyár folyamán szimpla vagy telt tölcséres virágaival ejti ámulatba a hobbikertészeket.

Virágai a lila, rózsaszín és fehér színek különböző árnyalataiban pompáznak. Látványát sokáig élvezhetjük, mivel még vázában is hetekig képes díszíteni.

A liziantusz fényigénye magas. Napos, világos helyen, jó szerkezetű, semlegeshez közeli kémhatású talajba ültetve fejlődik igazán szépen. Az optimális fejlődéshez, valamint a kiadós virágzáshoz rendszeres öntözésre van szüksége. Földjét tartsuk enyhén nedvesen, de óvakodjunk a túlöntözéstől.

Esetében fontos szerepet kap a növényvédelem, mivel több gombás és vírusos betegség is veszélyezteti.

Szaporítása magvetéssel történik, azonban fontos tudni, hogy ez elég lassú szaporítási módszer. Magjai fényre csíráznak. A magvetést beltérben a tél második felére célszerű időzíteni, majd a fagyveszély elmúltával ültethetjük végleges helyére a növényt.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.