liliom

A liliom (Lilium) növénynemzetség a liliomfélék családjába tartozik. Ebbe a nemzetségbe több mint 90 faj sorolható. A liliomok Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt őshonosak. Rendkívül népszerű dísznövény, a kertészetekben rengeteg változatát és hibridjét megtalálhatjuk.

A liliomnak fajtától függően változatos színű és formájú virágai lehetnek. A nyári kertek egyik leggyakoribb és legszebb növénye. Találkozhatunk vele dézsába, vagy a kert egy szélvédett, világos szegletében ültetve is.

A liliom tradicionális növény. Az esküvői csokrokban az ártatlanságot és a tisztaságot jelképezi hófehér színe miatt. Számos, főleg valláshoz kötődő épületen is megtalálhatjuk a liliom motívumot. A virágkötészetben is kedvelt virág, de a kertünket is díszíthetjük vele.

Legjobban a világos, szélvédett helyeket és a tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű talajt kedveli. Bár fényigényes növényről van szó, a tűző napot nehezen tolerálja, emiatt célszerű köré ültetni néhány talajtakaró növényt is.

A liliom (Lilium) ültetése

liliom

Kép forrása: Pixabay.com

A liliomot általában nyár végén és ősszel ültethetjük, azonban vannak olyan fajok, melyek esetében eltérhetünk ettől. A később virágzó fajokat tavasszal is ültethetjük, a fehér virágú madonna liliom pedig csak nyár végén ültethető. Az ültetésnél lényeges, hogy az elültetett hagymákat megfelelő vastagságú takaróréteggel lássuk el, különösen igaz ez az ősszel ültetett hagymákra.

A hagymákat kb. 10-15 cm mélységbe kell elültetni, egymástól kb. 20 cm-es távolságra. Ültetés előtt az ágyást érdemes előkészíteni, ami annyit tesz, hogy alaposan kigyomláljuk ki, majd felássuk. Ezután elkészíthetjük az ültetőgödröket, melyekbe a csúcsukkal felfelé kerülhetnek a hagymák. Végül takarjuk be őket földdel.

A fehér liliom (Lilium candidum) gondozása

fehérliliom

Kép forrása: Pixabay.com

A fehér liliom (Lilium candidum) mediterrán tájakról származó, illetve Kis-Ázsiából elterjedő, a liliomfélék családjába tartozó, közkedvelt hagymás dísznövény. Nagytermetű, akár az egy méteres magasságot is elérheti. Virágai rendkívül látványosak, 20-25 cm-esre is megnőhetnek.

Mivel magas növényről van szó, célszerű számára támasztékot biztosítani, főleg ha szeles helyre ültetjük. Nagyméretű, fehér virágai a nyár első felében, június-július környékén nyílnak.

A legideálisabb számára, ha napos, világos fekvésbe ültetjük, a tövét azonban óvnunk kell a tűző naptól. Talajok közül a jó vízelvezetésű enyhén meszes, laza talajban fejlődik legszebben. A talaj tápanyagtartalmát őszi trágyázással pótolhatjuk.

Visszavágni csak akkor szabad, ha a szára és levelei elsárgultak és megbarnulnak. Ha szaporítani szeretnénk, hagymával tehetjük meg. Az ültetési ideje augusztus-szeptember környéke. A hagymákat egymástól 20-cm-re ültessük, kb. 15 cm-es mélységbe.

A trombitavirágú liliom (Lilium sp.) gondozása

trombitavirágú liliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ulf Eliasson

A trombitavirágú liliom (Lilium sp.) nagytermetű hagymás növény. Főleg évelőágyakba ültetve találkozhatunk vele a kertekben, de vágott virágként is nagyon népszerű.

A szára akár egy méter magasra is megnőhet. Hatalmas, trombitára emlékeztető virágai vannak, melyek a nyár első felében nyílnak. Levelei elég jellegtelenek, lándzsaszerűek, hosszúkásak, és a szár teljes hosszában fejlődnek.

Víz, fény és tápanyagigénye meglehetősen magas. Legjobban a világos, napos helyeket és tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Rendszeres öntözést igényel, hogy földje mindig kissé nedves legyen.

Hagymái a földben áttelelnek, így nem szükséges felszedni őket. Ha szaporítani szeretnénk, tavasszal, hagymával tehetjük meg.

A teltvirágú liliom (Lilium sp.) gondozása

teltvirágú liliom

Kép forrása: Pixabay.com

A teltvirágú liliom (Lilium sp.) nagytermetű hagymás növény. Főleg évelőágyak magasabb növényeként, illetve szoliterként találkozhatunk vele. Más növényekkel is társítható, elsősorban talajtakaró, illetve egyéb alacsonyabb évelőkkel szokás együtt ültetni. Tömött, hullámos szirmú, többféle színváltozatban játszó virágai vannak.

A teltvirágú liliom igényei megegyeznek a hagyományos virágú lilioméval. Fény és vízigényes növény. Legjobban a napos és világos helyeket kedveli, a tövét azonban óvni kell a tűző napoktól. Erre a legjobb megoldás, ha talajtakaró növényeket ültetünk köré. A vízigénye miatt rendszeres öntözést igényel. Talajok közül, a jó vízelevezésű, lazább szerkezetű típusokat szereti.

A királyliliom (Lilium regale) gondozása

királyliliom

Kép forrása: Pixabay.com

A királyliliom (Lilium regale) nagyméretű hagymás évelő növény, melynek minden része mérgező. Főleg csoportosan ültetve találkozhatunk vele a kertekben, de vágott virágként is előszeretettel használják. Mivel magasra nő, a szára pedig vékony, érdemes támasztékról gondoskodni.

Fehér színű, külső felén gyakran rózsaszín vagy bordó árnyalatú, sárga közepű kellemes illatú virágai vannak, melyek nyáron, jellemzően június végétől nyílnak. A magas és vékony szárát rövid, lándzsás levelek borítják.

Legjobban a napos, világos helyeket és a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Bár a fényigénye magas, a tövét óvni kell a tűző naptól, mivel nem kedveli, ha a földje átmelegszik. Ez ellen egyrészt talajtakaró növényekkel vagy mulccsal, másrészt rendszeres öntözéssel tudunk védekezni. A földjét tartsuk mindig kissé nedvesen.

Ősz végén a szárait célszerű visszavágni. Betegségek közül a vírusos betegségek, kártevők közül a meztelen csigák és a levéltetvek is megtámadhatják. Ha szaporítani szeretnénk, tőosztással és magról tehetjük meg.

Az ázsiai liliom (Lilium Asiatic hibrid) gondozása

ázsiai liliom

Kép forrása: Pixabay.com

Az ázsiai liliom (Lilium Asiatic hibrid) közepes-magas termetű, hagymás évelő növény. Kelet és Közép-Ázsiából származó liliomfajok keresztezéséből jött létre.

Lándzsa alakú levelei és sárga, narancssárga, piros, fehér, rózsaszín, vagy többszínű, a felálló, merev szár végén nyíló virágai vannak, melyek a nyár elejétől pompáznak.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket és a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli. Mivel azt szereti, ha a földje mindig egy kicsit nedves, rendszeres öntözésre van szüksége. Szeles vagy árnyékosabb helyeken célszerű karózni.

A keményebb teleken érdemes a tövét takarni, hogy megvédhessük a fagyoktól. Visszavágni csak akkor szabad, ha a szára és levelei elsárgultak és megbarnulnak. Ha szaporítani szeretnénk, a fiókhagymáival tehetjük meg.

A turbánliliom (Lilium martagon) gondozása

turbánliliom

Kép forrása: Pixabay.com

A turbánliliom (Lilium martagon) Európában és Kelet-Ázsiában is őshonos, közepes-magas termetű, elegáns megjelenésű, hagymás évelő növény. Magyarországon védett növénynek számít.

Örvösen álló, élénkzöld színű lándzsás levelei, és turbán formájú, visszahajló szirmú, hosszú porzós virágai vannak, melyek tavasz végétől nyílnak. A virágok érdekessége, hogy rózsaszín, bordó vagy fehér színűek, pettyekkel díszítettek.

Legjobban a félárnyékos helyeket, és a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén lúgos talajokat kedveli. Világos helyre is ültethetjük, viszont ebben az esetben rendszeres öntözést igényel. A legtöbb liliomhoz hasonlóan visszavágni csak akkor szabad, ha a szára és levelei elsárgultak és megbarnultak.

Betegségekkel szemben ellenálló, de a kártevők közül a meztelen csigák és a levéltetvek is megtámadhatják. Ha szaporítani szeretnénk, fiókhagymákkal és magról tehetjük meg.

A kínai liliom (Lilium davidii) gondozása

kínai liliom

Kép forrása: Pixabay.com

A kínai liliom (Lilium davidii) Kínában őshonos, közepes vagy magas termetű, hagymás évelő növény. Ültethetjük egymagában is, de általában csoportosan ültetve kerül a kertekbe, mivel így sokkal mutatósabb. Elsősorban a természetes hatású kertrészekben szokták ültetni.

Magas, kecses száron sorakozó, fűszerű, szórt állású levelei, és hosszú porzós, turbán alakú pettyekkel díszített narancssárga virágai vannak, melyek a nyár második felében pompáznak.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket és a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas talajt kedveli. A vízigénye átlagosnak mondható, ezért rendszeres, mérsékelt öntözésre van szüksége, hogy a földjét mindig kicsit nedvesen tarthassuk.

A legtöbb liliomhoz hasonlóan visszavágni csak akkor szabad, ha a szára és levelei elsárgultak és megbarnultak. Ha szaporítani szeretnénk, hagymasarjakkal, vagy magról tehetjük meg.

Az embermagas liliom (Lilium henryi) gondozása

embermagas liliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az embermagas liliom (Lilium henryi) Kínában őshonos, magas növésű, hagymás évelő növény, Ültethetjük egymagában is, de általában csoportosan ültetve kerül a kertekbe, mivel így sokkal látványosabb. Elsősorban a természetes hatású kertrészekben mutat szépen.

Magas, kecses száron sorakozó, lándzsás levelei, és hosszú porzós, turbán alakú pettyekkel díszített narancssárga vagy sárga virágai vannak, melyek a nyár második felében pompáznak.

Legjobban a napos, világos helyeket és a jó szerkezetű, tápanyag dús talajokat kedveli. Elviseli a lúgos kémhatású talajokat is, de jobban kedveli a savas vagy semleges ültető közeget, ezért ültetés előtt savasítsuk a talajt.

Bár a fényigénye magas, a tövét óvni kell a tűző naptól, mivel nem kedveli, ha a földje átmelegszik. Ez ellen talajtakaró növényekkel vagy mulccsal védekezhetünk. Rendszeres öntözésre van szüksége a növekedési időszakban, a nyugalmi időszakban viszont nem szereti a nedvességet.

Szeles vagy árnyékosabb helyeken célszerű karózni, mivel nagyon magas és vékony szárú növényről van szó.

A legtöbb liliomhoz hasonlóan visszavágni csak akkor szabad, ha a szára és levelei elsárgultak és megbarnulnak. Ha szaporítani szeretnénk, fiókhagymákkal, illetve a száron hozott sarjhagymákkal tehetjük meg.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Ulf Eliasson; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.