ligetszépe

A ligetszépe (Oenothera) növénynemzetségbe közel 200 lágy szárú növényfajt sorolunk, melyek nagyrészt Észak és Dél-Amerika mérsékelt égövi területein honosak, egyes fajok Nyugat-Indiában is előfordulnak. Számos ligetszépe faj ismert és kedvelt dísznövény, cikkünkben a leggyakoribb fajokat mutatjuk be képpel és gondozási tudnivalókkal együtt.

A pompás ligetszépe (Oenothera speciosa ) gondozása

pompás ligetszépe

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás ligetszépe (Oenothera speciosa) az USA déli területein, valamint Mexikó északnyugati részén őshonos, alacsonyra növő, légies hatású, évelő növény. Évelőágyásokban, sziklakertben, valamint talajtakaró növényként találkozhatunk vele.

Hosszúkás, kissé hegyes levelei, és csésze alakú először fehér, majd rózsaszín virágai vannak, melyek május-június környékén nyílnak.

Fény és melegigényes növény, gondozása nagyon egyszerű. Legjobban a világos vagy napos helyeket, és jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. A szárazságot is jól tűri. Nagyon jó az önvető képessége, elszórt magjairól kihajt.

Az alacsonyszárú ligetszépe (Oenothera macrocarpa) gondozása

alacsonyszárú ligetszépe

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Karl Gruber

Az alacsonyszárú ligetszépe vagy Missouri-ligetszépe (Oenothera macrocarpa; Oenothera missouriensis) alacsony, elfekvő szárú, vastag karógyökerű évelő növény. Sziklakertekben és kőfalakon találkozhatunk vele leggyakrabban. Évelő lennel (Linum perenne), macskamentával (Nepeta), napvirággal (Helianthemum), és gyepes szappanfűvel (Saponaria ocymoides) is nagyon jól társítható.

Zöld színű, hosszúkás-lándzsás levelei, és csésze alakú, citromsárga virágai vannak, melyek jellemzően borult időben és alkonyatkor nyílnak ki. A virágzása nyár elejétől ősz elejéig tart.

Legjobban a napos, világos, esetleg félárnyékos helyeket és a laza szerkezetű talajt kedveli. A téli csapadék rossz hatással lehet a gyökerére, főleg, ha rossz a talaj vízáteresztő képessége.

A négyszögletes ligetszépe (Oenothera fruticosa subsp. glauca) gondozása

négyszögletes ligetszépe

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: bastus917

A négyszögletes ligetszépe (Oenothera fruticosa subsp. glauca) Észak-Amerikából származik, közepes termetű, évelő növény. Főként sziklakertekben vagy rézsűkre ültetve találkozhatunk vele. Hegyes, sötétzöld levelei és nyáron, valamint ősszel nyíló élénksárga virágai vannak.

Gondozása egyszerű, könnyen nevelhető növény, igaz betegségek és kártevők időnként megtámadhatják. A lisztharmat, valamint a házas és házatlan csigák is károsíthatják.

Legjobban a meleg, napos vagy világos helyeket, és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. A talaj típusára vagy tápanyagtartalmára egyáltalán nem igényes. A szárazságot jól tűri. Ha szaporítani szeretnénk, magvetéssel, illetve tőosztással tudjuk megtenni a virágzási időszak előtt vagy után.

A vöröslő ligetszépe (Oenothera glazioviana) gondozása

vöröslő ligetszépe

Kép forrása: Flickr / Szerző: Jac. Janssen / Licence: CC BY 2.0

A vöröslő ligetszépe (Oenothera glazioviana) magasra növő, kétnyári növény. Célszerű a virágágyás hátsó részébe ültetni magassága miatt.

Az első évben a növény tőlevélrózsát nevel, és csak a második évben lesz szára, és a sárga színű virágai is ekkor nyílnak. A virágzási ideje nyárra tehető, a virágok jellemzően csak napnyugat előtt nyílnak ki, reggel pedig becsukódnak. Levelei lándzsásak, gyűrött hatásúak.

Legjobban a napos, világos helyeket és a jó vízáteresztő talajt kedveli. Bár a pangó vizet rosszul tűri, szereti, ha a földje mindig kicsit nedves.

A kártevőkre nem kifejezetten érzékeny, de a betegségek közük a levélfoltosodás vagy lisztharmat megtámadhatja. Ha szaporítani szeretnénk, magról tehetjük meg, de nagyon jó az önvető képessége is.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Karl Gruber; Wikipédia / Szerző: bastus917; Flickr / Szerző: Jac. Janssen / Licence: CC BY 2.0

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.