ékezetes domain

Számos cég alapítása akkor történt, amikor még nem volt ilyen könnyen hozzáférhető az internet. Éppen ezért nem is volt szempont a cégnév választásnál, hogy legyen-e benne ékezet vagy sem.

Ha ugyanis egy cég neve ékezetes, akkor az bizony okozhat némi bonyodalmat, ami az online jelenlétet illeti. Márpedig manapság sokan könnyen pálcát törnek a fölött a vállalkozás fölött, amelyik még weboldallal sem rendelkezik. De vajon az ékezetes vagy az ékezet nélküli változatot fogják begépelni az emberek, amikor szeretnék felkeresni a cég honlapját? Jó kérdés.

Amennyiben biztosra szeretnél menni, akkor megteheted, hogy lefoglalod mindkét változatot, feltéve persze, ha mindkét domain név szabad. Az AB Plusznál ékezetes domain regisztrációjára is van ugyanis lehetőséged.

Az ékezetes és a nem ékezetes domain név nem ugyanaz!

Felhasználóként lehet, hogy találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy egy honlap nevét ékezetekkel gépelted be, majd az ékezet nélküli változat látszólag probléma nélkül betöltődött.

Szinte biztos, hogy nem a böngésződ volt olyan okos, hogy rájöjjön, te valójában az ékezet nélküli domaint szeretted volna megnyitni. Sokkal inkább arról van szó, hogy az adott weboldal tulajdonosa gondolt erre a lehetőségre, és megelőző lépéseket eszközölt.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Először is fontos tisztázni, hogy technikailag a cégnév.hu és a cegnev.hu két külön domain. Amennyiben azt szeretnéd, hogy az emberek a cégnév.hu url-t begépelve a cegnev.hu weboldalon kössenek ki, akkor mindkét domain nevet le kell foglalnod.

Ezt követően elegendő egy honlapot létrehoznod, praktikusan az ékezet nélkülit, majd ha valaki begépeli az ékezetes változatot, akkor elegendő őt átirányítanod az ékezet nélküli verzióra. A fent vázolt esetben is éppen ez történhetett.

Tény, hogy ebben az esetben két domain névért kell fizetned. Ugyanakkor legalább biztos lehetsz abban, hogy egyetlen ügyfelet sem fogsz veszíteni a vállalkozásod nevében lévő ékezet miatt.

Ez kell ahhoz, hogy ékezetes domained legyen

Az ékezetes domain valójában nem tartalmaz ékezetes betűket. Amikor ilyen domaint szeretnél regisztrálni, akkor punycode változatban kell megadnod a domaint. Ne aggódj, nem kell kódfejtőnek lenned, és nem kell megismerkedned azzal, hogyan működik a punycode. Létezik az AB Plusz oldalán is egy ékezetes domain konvertáló, amit nagyon egyszerű használni.

Csak gépeld be azt az ékezetes szót, amit szeretnél lefoglalni. A cégnév.hu punycode változata például az xn–cgnv-bpac.hu. Ezt kell majd megadnod az űrlapon, amikor a domaint megrendeled.

Ugyanúgy választhatsz domain végződést, mint normál domain esetén

Az ékezetes domainekhez éppen úgy kell domain végződést választani, mintha csak ékezet nélkülit szeretnél regisztrálni. Ez lehet .hu-s, .com-os, .net-es vagy akár .eu-s is. A .hu-s végződés a legolcsóbb, a többiért egy kicsit többet kell fizetni. A regisztráció menete a továbbiakban éppen úgy történik, mint ahogyan az ékezet nélküli esetben.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.