léggömbvirág

A léggömbvirág, más néven hírharang (Platycodon grandiflorus) őshazája Kelet-Ázsia. Közepes termetű, évelő növény, mely elnevezését bimbóinak különleges formájáról kapta. Létezik törpe változata is, mely balkonládába ültethető.

Bokros növekedésű, nagyon látványos külsejű dísznövény, mely egész nyáron hozza fehér, kék vagy rózsaszín, nagyméretű virágait. Levelei élénk-zöldek, enyhén tojásdad alakúak. Célszerű karózni, hogy a szára ne törjön vagy hajoljon el a virágok súlyától, vagy az erősebb széltől.

Fényigényes növény, kedveli a világos fekvést, akár tűző napra is ültethetjük. Akkor fejlődik a legszebben, ha egyből végleges helyére ültetjük és ezt követően már nem bolygatjuk átültetéssel.

Az enyhén nyirkos, jó minőségű kerti talajokat kedveli. Ha a talaj agyagos, érdemes az ültetést megelőzően homokkal lazítani. Ha rendszeresen tápoldatozzuk és öntözzük, még szebben fejlődik. Egyébként is hosszú virágzási idejét meghosszabbíthatjuk, ha az elszáradt virágokat levágjuk róla. Magról és dugványozással is szaporítható.

Márciusban vagy áprilisban vessük el a magokat laza, jó szerkezetű földdel teli cserepekbe. Az előnevelt palánták május közepétől kerülhetnek ki a szabadba.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.