leander

A leander (Nerium oleander) Dél-Európa mediterrán vidékein őshonos, a Földközi-tenger medencéjétől a Közel-Keleten át egészen Indiáig előfordul, valamint a világos számom szubtrópusi éghajlatú területére is betelepítették. Magyarországon az egyik legismertebb és legnépszerűbb dézsás dísznövénynek számít.

A leander gondozása

A leander gondozása során fontos, hogy a növény számára megfelelő körülményeket biztosítsunk. Mivel meleg és napfényigényes dísznövény, elhelyezésekor olyan helyet kell választani, ahol bőségesen juthat napfényhez, enélkül nem fog virágozni. Szintén fontos, hogy ne érje eső, mivel ettől a szirmai összetapadnak és bebarnulnak.

A leander nemcsak sok fényt és meleget igényel, de tápanyagból és vízből is magasak az igényei. Főként nyáron van sok vízre szüksége, mert ilyenkor nagyon sok vizet párologtat el.

Ha a megfelelő vízmennyiséget nem kapja meg, hullani kezdenek a levelei. Hetente egyszer tápoldatozni is érdemes.

Hogy szépen bokrosodjon, metszeni kell. Erre a legjobb időszak tél előtt, ősszel van, illetve kora tavasszal. Ha tavasszal metszünk, akkor kicsit később fog virágokat hozni.

A legjobb módszer a metszésre a harmadoló metszés. Ilyenkor minden második oldalhajtás kétharmadát, a többi hajtásnak az egyharmadát távolítsuk el.

Át akkor ültessük, ha a gyökérzete már a teljes földlabdát behálózta. Válasszunk egy nagyobb edényt, amibe közepesen kötött, tápanyagban gazdag földet töltsünk.

A leander szaporítása dugványozással

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A leandert a levágott hajtások segítségével, dugványozással szaporíthatjuk. Erre a nyár a legideálisabb, de a tavaszi metszéskor szedett dugványokkal is elvégezhetjük a szaporítást.

A dugványokat előbb vízben gyökereztessük meg. Vágjunk le 15-20 cm-es hajtáscsúcsokat. Az alsó leveleket szedjük le a hajtásokról.

A gyökeresedést elősegíthetjük azzal, hogy ferdén vágjuk a hajtás alját. Szintén segíti a gyökeresedést, ha a hajtás alsó részén van levélcsomó.

A dugványokat tegyük vízzel teli edénybe. Előnyös, ha sötét színű edényt választunk, mert így benne jobban felmelegszik a víz és ez elősegíti a gyökeresedést.

Tegyük meleg helyre, itt néhány hét alatt elkezdődik a gyökeresedés. Mikor a gyökerek már erősebbek, földbe kerülhetnek a dugványok.

A leander teleltetése

A leander teleltetése beltérben

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A leander a fagyot kb. -5 fokig tűri, emiatt, ha a következő évben is szeretnénk benne gyönyörködni, teleltetni kell. Ezt a szabadban és zár helyiségben is megtehetjük.

Teleltetés után levelei egy része lehullik, ez nem jelent gondot. Az viszont igen, ha az ágon nem látunk rügyduzzanatokat néhány nap után sem. Az ilyen hajtásokat teljesen távolítsuk el.

Ha zárt helyiségben teleltetjük, akkor egy nem túl sötét, 4-6 fokos helyiséget (pl. pincét) válasszunk. Teleltetés előtt ellenőrizzük a növényt, hogy mentes-e a kártevőktől. Ha kártevőket fedezünk fel a leanderen, távolítsuk el őket.

Csak végső esetben használjunk ehhez vegyszert. Ha kártevő nincs a leanderen, akkor is tisztítsuk meg a növényt a portól, szennyeződésektől.

Teleltetés közben nem igényel tápoldatozást és csak minimálisan van szüksége öntözésre. Annyi vizet biztosítsunk neki, hogy ne száradjon ki a földje.

A leander teleltetése szabadban

Egyes helyeken, ahol a telek enyhébbek, a leander a szabadban is teleltethető. Egy védett teraszon szigeteljük le alatta a padlót (pl. egy polisztirol lappal). Az ágait kössük össze, hogy kisebb helyet foglaljon.

A cserepet tekerjük körbe buborékfóliával, hogy az is védve legyen a fagytól. Az ágakat hálóval borítsuk be.

Ha több leanderünk is van, teleltetéskor toljuk őket egymás mellé, hogy védjék egymást a fagytól. Mikor fagy már nem várható, kivihetjük a leandert a szabadba.

A leander kártevői és betegségei

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A leandert több kártevő is megtámadhatja. A takácsatka, a levéltetű és a pajzstetű a legfőbb ellenségei, de a molytetű is megtelepedhet rajta.

Takácsatka fertőzés esetén a hajtást vágjuk vissza, mossuk le langyos vízzel és használjunk atkaölő szert. A levéltetvek és pajzstetvek ellen használhatunk langyos, szappanos vizes lemosást, végső esetben rovarölő szert.

A leanderrák és a gombás betegségek szintén gyakran okoznak problémát. Ez utóbbi jelei a lehulló, besárgult, foltos levelek, míg a leanderrákot a sárga szélű, kidudorodó sötét foltokról, a levél eldeformálódásáról lehet felismerni. Mindkét esetben vegyszeres kezelésre van szükség.

Ha a leander levelei lekókadnak, vízre van szükségük. Mikor nagyon apró leveleket hoz, de a hajtások megnyúlnak, akkor vagy a fény vagy a tápanyag hiányzik a növénynek.

A leander metszése

Mikor kell metszeni a leandert?

Ezzel kapcsolatban eltérő véleményekkel találkozhatunk. Vannak, akik a tavaszt, mások a kora őszt tartják az ideális időpontnak.

Bármelyiket választhatjuk, de ha tavasszal metszünk, akkor számoljunk azzal, hogy a növény később fog virágokat hozni vagy akár el is maradhat a virágzása.

A kora őszi metszésnél még van ideje a növénynek arra, hogy megerősödjön a teleltetés előtt. De túl sokáig ne várjunk ezzel, mert télen kihajthat a leander, ekkor viszont gyenge hajtásokat hoz.

Hogy nyáron folyamatosan hozzon virágokat, érdemes apróbb korrekciókat elvégezni rajta. Az elnyílt virágokat szedegessük le és távolítsuk el a beteg hajtásokat is.

Miért kell metszeni a leandert?

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A metszéssel alakíthatjuk ki a leander szép formáját, ösztönözhetjük a növényt a virágzásra és segíthetjük a megújulását. A metszés további céljai:

 • törzses formát szeretnénk neki adni, ezt alakíthatjuk ki metszéssel
 • szeretnénk, hogy megőrizze formáját, ezért fenntartó metszést végzünk
 • a leander megnyúlt, szeretnénk neki tömörebb formát adni
 • túl nagyra nőtt, kinőtte a dézsát és csökkenteni szeretnénk a méretét
 • a növény kevesebb hajtást és virágot hoz, elöregedett, ezért szeretnénk fiatalítani
 • alulról felkopaszodott, megújításra van szüksége
 • lombozata sűrű, nehezen kezelhető, virágai pedig aprók, ezért ritkításra van szüksége
 • betegség támadta meg, ezért a fertőzött részeket levágjuk róla

A leander metszésének a fentebbi szempontok alapján három csoportját különböztetjük meg:

 • alakító metszés
 • fenntartó metszés
 • ifjító metszés

A leander alakító metszése

A saját magunk által, dugványról nevelt példányoknál van szükség az alakításra, hiszen az üzletben vásárolt leanderek már adott formában kerülnek hozzánk.

Az alakító metszés során adjuk meg a növénynek a formát, amit aztán a fenntartó metszéssel őrzünk meg.

Ideális esetben a dugványon nincs oldalelágazás, egyágas, csúcsán visszacsípett, hossza legfeljebb 15 cm, fele a földben van. Miután meggyökeresedik, 3-4 oldalhajtást hoz. Mikor ezek elérik a 10-15 cm-es nagyságot, csípjünk le a csúcsukból, hogy elágazzanak.

A második évben két lehetőségünk van:

Dönthetünk úgy, hogy az előző évi hajtások végén lévő virágokat feláldozzuk annak érdekében, hogy a növény jobban bokrosodjon. Ilyenkor a hajtások felső egyharmadát levágjuk (erős növekedésű növény esetén a felét, gyengénél csak a hajtás csúcsát, kb. 2-3 cm-t).

Hagyhatjuk azt is, hogy a leander virágozzon, így viszont a hajtásnövekedés fog visszaesni. Új hajtások a virágzás végéig csak a tövén fognak kialakulni, a virágzás után pedig az elszáradt virágok kimetszésének helyén.

Mindkét esetben figyeljünk a tőhajtásokra. Ezekből általában 1-3 van. A tőhajtásokat július végéig hagyjuk nőni, majd feléig vágjuk vissza.

Ha jól végeztük a dolgunkat, a harmadik évben dús, bokros lombozata lesz a növénynek és ezek után már csak fenntartó metszésre lesz szüksége. Ha valamiben hibáztunk, akkor viszont 5-6 évbe is telhet a megfelelő forma kialakítása.

A leander fenntartó metszése

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A fenntartó metszés célja, hogy a leander sok virágot hozzon és megmaradjon szép formája. Ezt többféleképpen is elérhetjük:

 • erős metszés: a hajtások hosszának kétharmadát vagy még nagyobb részét levágjuk. Erre elsősorban elöregedett, megnyúlt, kevésbé bokros leanderek esetében van szükség. Az erős metszés után a növény több hajtást fog hozni.
 • középerős metszés: a hajtások hosszának felét metsszük le. Ezt akkor érdemes megtenni, ha alakítani szeretnénk még a formáján vagy kevés virágot hozott a növény, esetleg nem eléggé sűrű a töve. A középerős metszést követően a leander kevesebb, de hosszabb és erősebb hajtásokat hoz.
 • gyenge metszés: a hajtások hosszának legfeljebb egyharmadát távolítjuk el, de azt is lehet, hogy csak a csúcsát csípjük vissza. Ezt a metszést akkor végezzük, ha a leander formáján már nem szeretnénk alakítani, de szeretnénk, ha több virágot hozna.
 • metszés nélkül: ha nyár végén elvégeztük a zöldmetszést és ezt a növény nem sínylette meg, valamint jól viselte a teleltetést is, közben fejlődött, akkor tavasszal nem szükséges metszeni. Ez azonban a legritkább verzió.

A metszés előtt alaposan vizsgáljuk át a leandert:

 • nincs-e rajta kártevő
 • elszáradt ág
 • milyen erős a növekedés, milyen hosszúak a hajtásai
 • mennyi virágot hozott
 • a hajtásokat mennyire húzzák le a virágok
 • a hajtások megfelelően fejlődnek-e
 • érte-e fizikai sérülés a leandert

Ezek alapján végezhetjük el a fenntartó metszést:

 • A beteg hajtásokat szedjük le, vagy csak a hajtás egy részét vagy az egész hajtást távolítsuk el.
 • Az egészséges részig érdemes visszavágni a sérült hajtásokat.
 • A ferdén növő hajtásokat is vágjuk vissza vagy akár távolítsuk el.
 • A gyenge tőhajtásokat távolítsuk el. Évente 1-3 új tőhajtást hagyjunk meg, mégpedig a legerősebbeket.
 • A tövet is ritkítsuk meg. A gyengébb, központi vagy túlzottan a szélen elhelyezkedő, nagyon öreg, beteg hajtásokat távolítsuk el.
 • A megmaradt hajtásokat vágjuk vissza erőse, középerősen vagy gyengén a növény állapotától függően.
 • A beteg leveleket egyesével szedegessük le.
 • A sebeket fasebkezelővel kezeljük. A zöld, nem fásodott hajtásoknál erre nincs szükség, mert maguktól is hamar gyógyulnak.

A leander ifjító metszése

Mikor a leander idősebb lesz, nehezebben hoz új hajtásokat, felkopaszodik. Ilyenkor a gyökérzet megújításán és az átültetésen kívül az ifjító metszésre is szüksége van.

Az ifjító metszéssel elősegíthetjük az új hajtások megjelenését és tömör, bokros lombozat kialakulását. A metszést ágról ágra haladva végezzük, legalább a feléig vágjuk vissza őket.

Bármennyire is bonyolultnak tűnik, a leander metszése nem ördöngösség. Ha el is követünk egy-két hibát, megfelelő gondoskodás mellett a leander ezeken könnyen túlteszi majd magát.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.