phlox

A Phlox növénynemzetséget a csatavirágfélék családjába soroljuk, a nemzetség 80-nál is több fajt számlál, melyek jó néhány rendkívül ismert és kedvelt dísznövény.

A legismertebb talán a kúszó lángvirág, valamint a magas termetű, virágbugával díszítő bugás lángvirág, de ezeken kívül más fajokkal is találkozhatunk a kertészetekben.

A phlox fajok között alacsony és magas termetű, virágágyásba és sziklakertbe ültethető dísznövényeket egyaránt találunk. Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb lángvirágok gondozását, valamint a bugás lángvirág szaporítását is.

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) gondozása

bugás lángvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Keith Pomakis

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) közepesen magas évelő növény. Különlegesen szép és népszerű dísznövény látványos virágzata miatt. Virágai a hosszú virágszár végén nyílnak, gömb alakú virágzatát apró, 5 szirmú virágok alkotják.

Levelei hegyesek, üde zöldek. Virágai fehérek, lilák, rózsaszínek is lehetnek, kellemes illatúak, a nyár második felében bontják szirmaikat. A bugás lángvirághoz hasonló igényű, réti lángvirág korábban, már májusban megkezdi a virágzást.

A bugás lángvirág nevelése egyszerű, csak az öntözésére kell nagyobb gondot fordítani, ugyanis szereti, ha földje folyton kissé nedves.

A világos vagy félárnyékos helyet kedveli, tűző napra ne ültessük. Talaj szempontjából nem kényes, de fontos, hogy jó vízgazdálkodású talajba ültessük.

Az elvirágzott virágokat vágjuk le róla, hogy további virágzásra ösztönözzük. Tőosztással és dugványozással is szaporítható.

A bugás lángvirág szaporítása

phlox

Kép forrása: Pixabay.com

A tőosztással történő szaporításhoz az ősz a megfelelő időszak. Ősszel ássuk ki a tövet és szedjük 2-3-4 részre. A különválasztott növényeket komposzttal gazdagított, előkészített ágyásba ültessük.

A dugványozást virágzás előtt, tavasszal, április-májusban végezzük el. Legalább 10 cm-es hajtásokat vágjunk le a növényről, ehhez éles kést használjunk, hogy ne tegyünk kárt a növényben.

A levágott hajtás alsó leveleit szedjük le és csípjük le a hajtáscsúcsot is. Az így előkészített dugványokat dugjuk a földbe, amit ugyanúgy készítsünk elő, mint tőosztásnál. A dugványok számára biztosítsunk párás környezetet a gyökeresedésig.

A kúszó lángvirág (Phlox subulata) gondozása

phlox

Kép forrása: Pixabay.com

A kúszó lángvirág vagy árvalevelű lángvirág (Phlox subulata) alacsony termetű, évelő növény, melynek őshazája Észak-Amerika.

Terjedő tövű, párnát alkotó dísznövény, mely sziklakertbe, szegélynövényként, talajtakaróként vagy kőfal tetejére ültetve is a kert élénkszínű dísze lehet.

Apró virágai szinte beborítják a növényt, színük, lila, fehér és rózsaszín is lehet. Nagy tömegben nyíló virágaiban a tavasz második felében gyönyörködhetünk.

Napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk számára. Laza szerkezetű, semleges vagy lúgos kémhatású, átlagos tápanyagtartalmú talajba ültetve érzi magát legjobban.

Kártevők ritkán károsítják, betegségek közül időnként megtámadja a lisztharmat. Tőosztással szaporítható, illetve tavasszal zölddugvánnyal.

Az egynyári lángvirág (Phlox drummondii) gondozása

egynyári lángvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Malcolm Manners / Licence: CC BY 2.0

Az egynyári lángvirág (Phlox drummondii) alacsony termetű, egynyári növény. Kitűnő szegély- vagy balkonnövény, de virágágyásokban is szépen mutat. Texas füves rétjein őshonos.

Levelei aprók, keskenyek, hegyes végűek. Tavasz végén és nyár elején nyílnak csillag alakú virágai, melyek sokféle színben játszanak. Napos, világos vagy félárnyékos helyre is ültethető.

Humuszos, tápanyagban bővelkedő, semleges vagy kissé savas kémhatású talajba ültessük. A szárazságot nehezen viseli, ezért rendszeresen öntözzük, főleg a száraz nyári időszakokban.

Virágzás után vágjuk vissza, így másodvirágzásra ösztönözhetjük. Kártevők ritkán károsítják, betegségek közül időnként megtámadja a lisztharmat. Tavasszal magvetéssel szaporíthatjuk.

A törpe lángvirág (Phlox douglasii) gondozása

törpe lángvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

A törpe lángvirág vagy Douglas-lángvirág (Phlox douglasii) lassan növekvő, párnát alkotó talajtakaró, évelő növény.

A kertészetekben sok fajtáját megtaláljuk, a leggyakoribbak: Phlox douglasii ‘Crackerjack’, Phlox douglasii ‘Red Admiral’, Phlox douglasiii ‘Ochsenblut’, Phlox douglasii ‘Georg Arends’, Phlox douglasii ‘Eva’.

Levelei télizöldek, a száron sűrűn állnak, aprók, lándzsa alakúak. Virágai élénk színűek, mutatós virágszőnyeget alkotnak. Virágzására áprilisban és májusban számíthatunk.

Jól társítható különböző növényekkel, mint pl. a pázsitviola (Aubrieta), a kárpáti harangvirág (Campanula carpatica), a ternye (Aurinia), az ikravirág (Arabis) vagy a kárpáti pipitér (Anthemis carpatica).

Napos, világos helyre, normál kerti talajba ültessük virágágyásba, sziklakertbe vagy kőfalba.

A terpedt lángvirág (Phlox divaricata ‘Chattahoochee’) gondozása

terpedt lángvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

A terpedt lángvirág (Phlox divaricata ‘Chattahoochee’) alapfajának őshazája Észak-Amerika. A különlegesen szép, kék virágú változatát Mrs. J. Norman Henry nemesítette.

Heverő-felemelkedő szárú, laza habitusú, évelő növény, mely hosszan virágzik. Fa- és cserjecsoportok szélére ültetve is szépen mutat, de ültethetjük évelőágyásba is.

Hosszan virágzó, heverő-felemelkedő szárú, laza habitusú évelő növény, mely évelőágyásba, valamint fa és cserjecsoportok szélére is ültethető.

Levelei széles-tojásdad alakúak, a leveles hajtások áttelelnek. Kékes-lilás, bíbor szemes virágai laza fürtben nyílnak az elágazás nélküli száron. Májusban és júniusban virágzik, vázában 4-5 napig is szépen díszít vágott virágként.

Napos, világos vagy félárnyékos helyet keressünk számára, üde, tápanyagban bővelkedő, enyhén savanyú talajba ültessük.

A réti lángvirág (Phlox maculata) gondozása

réti lángvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Marc Pether-Longman / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A réti lángvirág (Phlox maculata) felálló szárú, magas évelő növény, mely évről-évre egyre szebben bokorrá fejlődik.

A kertészetekben nemesített fajtáival találkozhatunk, melyek közül az alábbiak a legismertebbek: Phlox maculata ‘Natascha’, Phlox maculata ‘Alpha’, Phlox maculata ‘Omega’, Phlox maculata ‘Rosalinde’.

A színpompás fajták közül is kitűnik a különleges virágú Phlox maculata ‘Natascha’, mely rózsaszín-fehér csíkos virágaival díszít.

Levélzete szálas-lándzsás levelekből áll, virágbugáit 2 cm-es virágok alkotják, virágaiban nyáron gyönyörködhetünk.

Napos, világos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethetjük. Évelőágyásokban háttérnövényként vagy kerti tó közelében is megállja a helyét.

Szereti a párás környezetet. Tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú talajt és rendszeres öntözést igényel.

A tarackos lángvirág (Phlox stolonifera)

tarackos lángvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A tarackos lángvirág (Phlox stolonifera) alacsony termetű, heverő-felegyenesedő szárú, terjedő tövű évelő. A kertészetekben számos fajtáját megtalálhatjuk.

Az egyik legkedveltebb a Phlox stolonifera ‘Blue Ridge’, mely kék virágokat hoz, a Phlox stolonifera ‘Home Fires’, melynek rózsaszínű virágai vannak és a Phlox stolonifera ‘Alba’ mely fehér virágzattal díszít.

Levélzete hosszúkás tojásdad alakú levelekből áll, melyek sokszor áttelelnek. Öt sziromból álló, változatos színekben pompázó virágai tavasszal nyílnak.

Napos, világos vagy félárnyékos helyre is ültethetjük, évelőágyásba vagy sziklakertbe. Laza szerkezetű, átlagos tápanyagtartalmú, üde talajba ültessük.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Keith Pomakis; Flickr / Szerző: Malcolm Manners / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Ghislain118; Wikipédia / Szerző: Ghislain118; Flickr / Szerző: Marc Pether-Longman / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang;

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.