kislevelű fikusz

A szobanövények külön csoportot képeznek a dísznövények között, hiszen nevükhöz hűen beltéri tartásra optimalizáltak, ennek megfelelően méretük jellemzően visszafogott, mivel kevesen engedhetik meg maguknak, hogy több méter magas, vagy éppen hatalmas lombkoronát nevelő növényfélét gondozzanak a nappaliban vagy a hálóban.

Éppen ezért a fáknak sajnos nincs helyük (szó szerint és átvitt értelemben is) a beltérben, ugyanakkor ha valaki azt szeretné, hogy fára emlékeztető benti zöldje legyen, van mihez nyúlnia!

De vajon miért is akarna bárki fát lakásba? Valószínűleg pont azért, amiért a dolog nehézségekbe ütközik, vagyis mert a beltéri fa különleges, szokatlan, izgalmas látvány, tehát feldobja a szobát, helyiséget, és eltér a megszokott képtől.

Természetesen a lakásfák nem lesznek pontos másai a kerti monstrumoknak, azonban az illúzió egészen jól megteremthető egyes fajokkal. Lássuk akkor, hogy milyen lehetőségek közül lehet válogatni!

Dracéna

A dracéna (Dracaena marginata) nem szorul különösebb bemutatásra, a legtöbb növénybarát jól ismeri ezt a tengerparti hangulatot árasztó, a pálmafákat idéző szobanövényt.

Dracénát szinte mindenhol kapni, de a leggyakrabban a kisebb 30-40 centiméteres példányokat kínálják az üzletek és a kertészetek, így kevesen gondolnak arra, hogy igazán méretes növény is nevelhető belőle, pedig igen!

Kitartó gondozással a dracéna másfél méter magas minipálma is lehet, melyet ráadásul roppant egyszerű tartani, hiszen környezeti igényei alacsonyak, tűrőképessége pedig nagy.

Mivel trópusi növény, egész évben a 20-25 celsiusos hőmérsékletet igényli, így télen sem kell pihenőre eltenni, ráadásul a hideg évszak fényhiányos heteit is jól tolerálja.

Vadkakaó

A vadkakaó (Pachira aquatica), más nevén parti pocsolyafa dél-amerikai eredetű faj, első szembetűnő sajátossága pedig az összefonódó törzse, amely igazán egyedivé teszi.

A vadkakaó, amennyiben kedvező körülmények közé kerül, gyorsan növekedik, akár a 2-3 méteres magasságot is elérheti. Tartása nem bonyolult, ami fontos, hogy nem bírja a szárazságot, beleértve a páraszegény környezetet is, így az öntözés mellett a párásítás is feladat lesz körülötte.

Az egyenletes meleget kedveli, napos, világos helyiségekbe való. Télen hűvösebbre is kerülhet, de 15 Celsius foknál hidegebb helyre nem szabad tenni ilyenkor sem. A túl nagyra cseperedő példányokat metszéssel lehet alakítani.

Fikusz

A fikusz sem éppen ismeretlen szobanövény, de nem hagyható ki ebből a felsorolásból.

A legjobb eredményt a csüngőágú fikusszal (Ficus benjamina) lehet elérni, hiszen ez a változat kifejezett fa formájú, akár két méteresre is megnövő szobanövény, ami mindenképpen benti tartást igényel, ugyanis 10-15 Celsius alatt nem érzi jól magát, így a teleket is a beltérben kell átvészelnie.

A csüngőágú fikusz rosszul viseli az áthelyezést, így érdemes számára elsőre megfelelő helyet találni. Érzékeny a kevés fényre, a túl sok, vagy túl kevés öntözésre, nem tolerálja a huzatot és a gyakori hőmérsékletváltozást, jó hír azonban, hogy betegségei és kártevői alig ismertek.

Citrusfélék

A beltéri fák külön csoportját képezik a hazánkban régebben előszeretettel tartott citrusfélék, melyek mára kissé kikoptak a növénydivatból.

Pedig a citrom, a mandarin, a narancs mind sikerrel nevelhetőek a lakásban, sőt, a citromnak egyenesen hagyománya is van vidéken, de sokan nevelgetnek magról nevelt mandarint és narancsot is.

Ezek a gyümölcsfák jól érzik magukat a lakásban, nyáron kiköltöztethetők a teraszra, balkonra is, ha pedig termőre fordulnak, roppant díszesek lesznek!

Meg kell jegyezni azonban, hogy a termőre fordulás nem garantálható, főleg nem a bolti gyümölcsök magjaiból nevelt példányok esetében, ugyanakkor dísznövényként ezek is tökéletesek lesznek.

A citrusfélék tartása nem nehéz, különleges igényeik nincsenek, szakszerű metszésüket pedig hamar meg lehet tanulni.

Mini gyümölcsfák

Amennyiben a lakásfákat kicsit tágabban értelmezzük és a terasz vagy a balkon is szóba jöhet, mint növénynevelő helyszín, akkor a lehetőségek tovább bővülnek! Remek választások lehetnek például a mini gyümölcsfák, melyek direkt ilyen területekre valók.

A minigyümölcsök általában 1-2 méter magasak, dézsás nevelésre alkalmasak, ráadásul teljes értékű gyümölcstermők, vagyis a termés ugyanolyan ízletes lesz, mint a nagyobb rokonok esetében.

Kaphatóak mini szilva, alma, körte, meggy, barack fajták, és választhatók akár oszlopos növekedésű, oldalirányba alig terjeszkedő, vagyis extra helytakarékos változatok is.

A törpe gyümölcsfák gondozása kicsit összetettebb, mint a szokásos dísznövényeké, de az ehető termés és az izgalmas látvány miatt megéri a fáradság.

Törzses cserjék

Teraszokra, erkélyekre szintén dézsában, ládában telepíthetők törzses cserjék, melyek jellemzően népszerű díszcserjék különleges változatai, 100-120 cm magas törzzsel, és általában determinált növekedéssel, vagyis például gömb alakú lombozattal.

Ezek a magas díszítőértékű, megjelenésükben apró fát idéző dísznövények egyszerűen tarthatók, és metszési feladatokat alig kívánnak.

Kép forrása: Freepik.com

Friss cikkek innen:Szobanövények

Comments are closed.