klemátisz

A kúszónövények és futónövények nevüket onnan kapták, hogy gyorsan növekedve, falak, kerítések és egyéb támasztékok mellett felkapaszkodva terjednek. Ezt csavarodó szárukkal, kacsokkal vagy léggyökerekkel teszik meg, de egyes fajok, mint például a futórózsák nem kapaszkodnak, csak támaszkodnak.

Ezeket a növényeket főként falfelületek vagy kerítések eltakarására, vagy virágzuhatagok létrehozására használják. Felfuttathatjuk őket pergolákra, rácsokra, kerítésekre, falakra, csak masszív támasztékra van szükség.

Azért is kedvelik őket annyira, mert függőleges felületet foglalnak el, a kertből nem vesznek el túl sok helyet. Kis kertekben gyakran találkozhatunk velük, ide tökéletes választás valamilyen kúszó vagy futónövény.

Akadnak, akik az árnyékoló tulajdonságuk miatt ültetik az ilyen növényeket. Falra futtatva védik a falfelületeket, így kellemes hűvös lesz az otthonukban.

Kúszónövényből és futónövényből rengetegfélét találhatunk a kertészetekben, vannak, melyek csak a levélzetükkel díszítenek, más fajoknak és fajtáknak színpompás virágaiban is gyönyörködhetünk. Jöjjön ezek közül 15 növény, mely kertünk dísze lehet. Természetesen a lista nem teljes, számos más gyönyörű növény van még ezeken kívül is.

Repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’)

repkény vadszőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) több néven is ismert (japán vadszőlő, háromkaréjú vadszőlő, repkényszőlő és tapadókorongos vadszőlő), mutatós évelő lombhullató kúszónövény, mely elsősorban levélzetével díszít. A befuttatott felületekre tapadókorongjai segítségével kapaszkodik fel, házfalak és kerítések befuttatására is használják.

Levelei háromkaréjosak, zöld színűek, fényesek, ősszel élénkpiros és bíbor színben játszanak. Virágai kevésbé látványosak. Ősszel hamvas-kék bogyóterméseket hoz.

Közönséges komló (Humulus lupulus)

komló

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges komló (Humulus lupulus) Kelet-Európában őshonos, rizómáival erőteljesen terjedő, gyorsan növekvő, lombhullató kúszónövény. A sörgyártás egyik alapanyagaként is ismert.

Szív alakú vagy 3-5 karéjú, nagyméretű, fogazott szélű levelei és pillangócsalogató virágai vannak, melyek nyár végén, valamint az ősz első felében nyílnak. Elsősorban a nőivarú növények tobozhoz hasonló, zöld színű fürtvirágzata mutatós.

Fehér-tarka levelű borostyán (Hedera helix ‘Glacier’)

fehér tarka levelű borostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

A fehér-tarka levelű borostyán (Hedera helix ‘Glacier’) egy örökzöld kúszónövény, főként talajtakaróként, illetve falakra, kerítésekre futtatva találkozhatunk vele.

Karéjos, zöld és fehér színben pompázó levelei és a virágzást követően kifejlődő, fekete termései vannak. Akár négy-öt méter magasra is felfut, ültetésnél ne ültessük túl közel egymáshoz a töveket, érdemes minimum fél méter távolságot tartani az egyes tövek között.

Szárnyas feketeszem (Thunbergia alata)

feketeszem

Kép forrása: Pixabay.com

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) Kelet-Afrika területéről származó, évelő kúszónövény. Manapság már a világ számos országában megtalálható, hazánkban egynyáriként ismer, népszerű dísznövény.

Ha megfelelő támasztékról gondoskodunk, felfuttathatjuk, de függesztett cserépbe is ültethető. Szív alakú levelei és sárga, piros, narancssárga vagy fehér színű virágai vannak, melyek nyáron, illetve ősszel nyílnak. A virágok érdekessége a közepüket díszítő fekete pont, amiről a növény a nevét is kapta.

Kerti hajnalka (Ipomoea purpurea)

kerti hajnalka

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti hajnalka (Ipomoea purpurea) vagy bíboros hajnalka egy átlagos igényű kúszónövény, melyet megfelelő támaszték mellett egyszerűen felfuttathatunk falra vagy kerítésre. Nyáron , illetve ősz elején nyíló,tölcsér alakú virágai vannak. Legjobban a napos, világos, szélvédett helyeket kedveli. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

Klemátisz (Clematis)

iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

A klemátisz vagy iszalag (Clematis) népszerű kúszónövény, melyet a kúszónövények királynőjeként is szoktak emlegetni. Akár négy méter magasra is felkúszik megfelelően erős támaszték mellett.

Sötét, vagy világoszöld, összetett levelei, és nagyméretű bordó, fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai vannak, melyek nyár közepétől októberig nyílnak. A tél első felében, amikor lehullnak a levelei, szőrös termést is hoz.

A klemátisz nemzetségbe rengeteg növényfaj tartozik, melyek virágai rendkívül változatos színben, méretben és formában tudnak megjelenni.

Húspiros lonc, kúszólonc (Lonicera x heckrottii)

húspiros lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

A húspiros lonc, más néven kúszólonc (Lonicera x heckrottii) egy csavarodva kúszó, lombhullató kúszónövény. Akár 5 méteres magasságig is felkúszik, ezért házfalak, kerítések, pergolák befuttatására is használják, de akár arra is alkalmas, hogy bokrot neveljük belőle. Hosszúkás, kékes fonákú levelei és narancstorkú, rózsaszín füzérbe rendeződő illatos virági vannak, melyek nyáron nyílnak.

Amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans)

trombitafolyondár

Kép forrása: Pixabay.com

Az amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans) az USA délkeleti területeiről származó kúszó növekedésű cserje. Gyors, intenzív növekedésével a 10 méteres magasságig is felkúszhat. Főként lugasok, pergolák, falak befuttatására használják.

Fogazott kifejezetten nagyméretű levelei és trombitára emlékeztető sárga, narancssárga vagy piros virágai vannak, melyek a nyár második felében nyílnak. A lombozatát alkotó fogazott levelei kifejezetten nagyméretűek.

Lilaakác (Wisteria sinensis)

lilaakác

Kép forrása: Pixabay.com

A lilaakác (Wisteria sinensis) Japán és Kína területeiről származó, lombhullató kúszó növekedésű cserje. Mivel akár 10 méteres magasságig is felkúszik, főként az épületek, kerítések, pergolák befuttatására használják. A növekedése megtévesztő lehet, mert kezdetben lassabb, de később nagyon gyorsan és erőteljesen növekszik, célszerű kordában tartani.

Lila vagy fehér színben játszó, apró kellemes illatú pillangós virágai hatalmas virágfüzéreket alkotnak, melyek májusban nyílnak. Üde, világoszöld, szárnyalt levelek alkotják a lombozatát.

Csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides)

csillagjázmin

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Luca Camellini

A csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides) Délkelet-Ázsiában őshonos erőteljes növekedésű örökzöld kúszónövény. Eredeti élőhelyen akár 8-10 méteres magasságig is felkúszhat, hazánkban azonban ennél jóval alacsonyabb magasságot ér csak el. Főként balkonokon vagy teraszokon találkozhatunk vele, de szobanövényként is tartják.

Ovális, sötétzöld színű, fényes felületű átellenesen álló levelei és finom illatú, fehér színű csillag alakú virágai vannak, melyek jellemzően tavasz végén és a nyár első felében, május-június környékén pompáznak. A növény szárában tejnedv található, mely irritáló anyagokat tartalmaz.

Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)

kúszó hortenzia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kymi

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) Japán, Korea és Szibéria erdeiből származó, kúszó növekedésű, léggyökerekkel kapaszkodó lombhullató növény. Főként lugas kialakítására, illetve falak, kerítések befuttatására használják, ehhez megfelelő támasztékra van szüksége.

Dús levélzetet alkotó, élénkzöld, fogazott szélű levelei és bogernyőben nyíló, fehér, kellemes illatú virágai vannak, melyek jellemzően a nyár első felében pompáznak.

Ötlevelű akébia (Akebia quinata)

ötlevelű akébia

Kép forrása: Pixabay.com

Az ötlevelű akébia (Akebia quinata) más néven ötlevelű csokoládészőlő vagy ötlevelű folyondárkékhüvely Japán, Kína és Korea területéről származó, fás szárú, félörökzöld évelő kúszónövény.

Mivel viszonylag gyorsan növekszik, pergolák és térelválasztó rácsok befuttatására is alkalmas. Dús lombozatot alkotó almazöld színű ötlevélkéjű levelei vannak, melyek a hidegebb teleken lehullnak. Bíbor-lila, világos rózsaszín, barnáspiros, vagy krém-fehér színű, vékony szárakon csüngő illatos virágai tavasszal pompáznak.

Tatáriszalag (Fallopia baldschuanica)

tatáriszalag

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A tatáriszalag (Fallopia baldschuanica) erőteljesen növekvő lombhullató kúszónövény. Ha nem biztosítunk kellő támasztékot a számára, akkor talajtakaróként használható, de támaszték mellett gyorsan felkúszik, akár a kerítésre vagy a házfalra is.

A kínai iszalag (Fallopia aubertii) megjelenése nagyon hasonlít a tatáriszalaghoz, előfordul, hogy a kertészetekben tatáriszalag néven árulják a kínai iszalagot.

Ovális, kissé hullámos közép zöld árnyalatú levelei és kissé csüngő, fehér színű bugás virágai vannak, melyek a nyár közepétől, egészen a fagyokig pompáznak.

Tűzbab (Phaseolus coccineus)

tűzbab

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Danny Steven S.

A tűzbab vagy más néven törökbab (Phaseolus coccineus) Guatemalában és Mexikóban őshonos, hazánkban egynyáriként nevelt, erőteljes növekedésű évelő kúszónövény. Ha megfelelő támasztékról gondoskodunk a számára, akár hat méteres magasságig felkúszik, ezért pergolák vagy kerítések befuttatására is használják.

Dús levélzetet alkotó, szív alakú üde zöld levelei és skarlátvörös vagy fehér méhcsalogató virágai vannak, melyek nyáron és ősszel az első fagyokig nyílnak. A tűzbab magja és hüvelye nyersen erősen mérgező hatású.

Kúszó encián (Solanum wendlandii)

kúszó encián

Kép forrása: Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

A kúszó encián (Solanum wendlandii) vagy más néven közép-amerikai csucsor Costa Rica szigetéről származó, erőteljes növekedésű félörökzöld évelő kúszónövény. Magyarországon némiképp alacsonyabbra nő, de a természetes élőhelyen akár négy méteres magasságig is felkúszhat.

Változatos formájú zöld színű, hullámos, fényes felületű levelei és bogernyőben nyíló, levendula színű virágai vannak, melyek nagyon hosszan, egész nyáron, illetve az ősz első felében is pompáznak.

A gondozásához célszerű kesztyűt húzni, mivel nem csak minden része mérgező, a kapaszkodáshoz tüskéket is használ, melyek sérüléshez vezethetnek.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, NovaWikipédia / Szerző: Hedwig StorchWikipédia / Szerző: Luca CamelliniWikipédia / Szerző: KymiWikipédia / Szerző: Danny Steven S.; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0;

Friss cikkek innen:Kúszónövények

Comments are closed.