kúpvirág

A kúpvirág (Rudbeckia) növénynemzetség az őszirózsafélék családjába tartozik. A nemzetségbe 24, az észak-amerikai kontinensen őshonos fajt sorolunk, melyek közül több is ismert és kedvelt dísznövény, a világ számos pontján, így hazánkban is. Cikkünkben a legnépszerűbb kúpvirág fajokat, valamint a kúpvirág szaporítását mutatjuk be részletesen.

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) gondozása

pompás kúpvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) Észak-Amerikából származó évelő növény, melyet közepes magasság és látványos fészkes virágzat jellemez. Szárát kerekded, picikét hegyes, haragoszöld színű levelek borítják.

A kiváló fagytűrő képességgel rendelkező pompás kúpvirág július, augusztus környékén, továbbá az ősz elején hozza különlegesen szép, élénk virágzatát. Virágai sárgák, kissé narancsos árnyalatúak.

Világos, napos és félárnyékos helyen egyaránt szépen fejlődik. Bár agyagos talajban is boldogul, érdemesebb tápanyagdús, jó vízgazdálkodású talajba ültetnünk. Jól tűri az ideiglenesen száraz időszakokat, azonban meghálálja, ha rendszeresen, mértékkel öntözzük.

A virágzási időt könnyedén meghosszabbíthatjuk, ehhez nem kell mást tennünk, mint eltávolítani a már elvirágzott virágokat. Jellemző kártevői közé tartoznak a csigák, meztelen csigák, illetve a pajzstetvek.

Betegségek közül a levélfoltosság és a lisztharmat is veszélyt jelenthet a pompás kúpvirágra. Szaporítása kétféleképpen történhet, magról vagy tőosztással.

A kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) gondozása

kisfészkű kúpvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

A kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) közép magas, vagy magas évelő dísznövény. Szoliterként, csoportosan ültetve, és díszfüvekkel társítva is mutatós.

Sötétzöld színű levelei hegyesedő végűek, kissé kerekdedek, sárga, narancsos árnyalatú virágai kisebbek, mint más kúpvirágoké. Nyáron és az ősz első felében gyönyörködhetünk virágzásában.

Gondozása rendkívül egyszerű. A kisfészkű kúpvirág a napos, világos fekvést kedveli legjobban. Félárnyékban is boldogul, azonban számolni kell vele, hogy ilyen helyen a növény szára megnyúlik, ezért idővel támasztékra lesz szüksége. Lehetőség szerint laza szerkezetű talajba ültessük.

Bár jól tűri a rövid ideig tartó szárazságot, rendszeres. mérsékelt öntözést igényel. Amennyiben virágaiban sokáig szeretnénk gyönyörködni, folyamatosan távolítsuk el a már elvirágzott virágfejeket. Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül pedig a csigák és meztelencsigák károsíthatják.

A kisfészkű kúpvirág remek önvető képességgel rendelkezik, de természetesen saját magunk is szaporíthatjuk magról.

A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) gondozása

magas kúpvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Σ64

A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) Észak-Amerika területeiről származó évelő növény. Különleges élénksárga színben játszó, szimpla vagy telt virágai a nyár második felétől nyílnak, a virágzásig erősen szeldelt, karéjos leveleivel díszíti kertünket. Virágai méh és pillangócsalogatók.

Magas termete miatt, nagyszerűen felhasználható az évelőágyások hátsó részének kitöltésére, alacsonyabb növények háttereként.

Napos, világos fekvésben és enyhén nyirkos, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik a legszebben. Termete miatt karózásra szorul, ellenkező esetben szárát könnyedén eltörheti a szél. Ha júniusban kicsit visszavágjuk, bokrosabb formát érhetünk el.

A magas kúpvirág kártevőkkel szemben ellenálló. Betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát, melynek kedvez a túl száraz a környezet. Szaporítása tőosztással a legegyszerűbb.

A kúpvirág szaporítása magvetéssel

kúpvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A magok vetését – melyek csírázási ideje átlagosan 3 hét – beltérben a tavasz elejére időzítsük. Szabadföldbe tavasz végétől egészen júniusig vethetjük.

Beltérben a palántaneveléshez, használjunk ültető tálcát, esetleg kisebb cserepeket. Töltsük meg ezeket földdel, majd szórjuk rá a magokat. Ügyeljünk rá, hogy ne vessük túl mélyre, inkább csak lazán takarjuk be őket a földdel. Végül öntözzük meg.

Válasszunk szobahőmérsékletű, kellemesen meleg, világos helyet a vetést, majd a palánták számára, erre a célra kiváló lehet egy ablakpárkány vagy erkélyajtó. Körülbelül 1-1,5 hónap múlva már tágasabb cserépbe ültethetjük át a palántákat, melyek május végétől kerülhetnek végleges helyükre.

A szabadföldi magvetéshez készítsük elő az ágyást. Lazítsuk fel a talajt 30 cm mélyen és húzzunk bele egy 1 cm mély barázdát. Ha több sort is szeretnénk, húzzunk több barázdát. Ezek között 30 cm-es sortávolságot érdemes hagyni.

Ezt követően jöhet a vetés, szintén ügyeljünk a kb. 0,5 cm-es vetési mélységre, ne vessük túl mélyen. Miután betakartuk a magokat, nyomkodjuk meg finoman a földet és locsoljuk be a vetést.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian; Wikipédia / Szerző: Σ64

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.