kristályvirág

A Delosperma nemzetségbe körülbelül 100 pozsgás növényfaj tartozik, melyek Afrika déli és keleti részén gyakoriak. Ezek közül több is kedvelt dísznövény, köszönhetően annak, hogy rendkívül egyszerű gondozni őket, a csekély törődést is színpompás virágokkal hálálják meg. Cikkünkben a bíborvörös délvirágot és a sárga kristályvirágot mutatjuk be.

A bíborvörös délvirág (Delosperma cooperi) gondozása

bíborvörös délvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Sepehr Ehsani / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A bíborvörös délvirág (Delosperma cooperi), kristályvirág vagy más néven napcsillag kistermetű, pozsgás, évelő növény. Őshazája Dél-Afrika.

Pink színű virágokat hoz a nyár során. Levelei húsosak, hosszúkásak, a párologtatás csökkentésére és a nedvesség megőrzésére szolgálnak.

A bíborvörös délvirág nagyon alacsony termetű, ezért ideális szegélynövényként vagy sziklakerti növényként. Nevelése egyszerű, hasonlóan a sárga virágokat hozó sárga délvirághoz.

Igénytelen, jó szárazságtűrő dísznövény, a tápanyagban szegényebb talajokban is jól fejlődik. A napfényt kedveli, tűző napos helyre is ültethetjük.

Fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen, mivel a pangó víz a gyökerek rothadásához, ezáltal pedig a növény pusztulásához vezethet.

Magról, tőosztással és dugványozással is szaporítható.

A sárga kristályvirág (Delosperma nubigenum) gondozása

sárga délvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A sárga délvirág vagy sárga kristályvirág (Delosperma nubigenum) alacsonyra növő, terülő habitusú növény. Sziklakertek, szegélyek, támfalak díszítésére is alkalmas.

Húsos levelei világoszöldek, ősszel vörösesre színeződnek, tömött párnát alkotnak. Élénksárga virágai hosszan nyílnak, tavasz végétől egészen a nyár végéig díszítenek.

Nevelése egyszerű. A szárazságot jól bírja, a pangó víztől és a téli fagyoktól kell csak óvni. Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földbe ültessük, napos, világos helyet keressünk számára. Télen takarással védhetjük.

Magról, dugványozással és tőosztással is szaporítható.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Sepehr Ehsani / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.