körömvirág

A körömvirág, más néven kenyérbélvirág vagy gyűrűvirág (Calendula officinalis) Magyarországon az egyik legismertebb dísznövény, Dél és Kelet-Európában őshonos. Egynyári növény, kifejlett magassága 30-70 cm is lehet, levélzetét lándzsa alakú, szórt állású levelek alkotják.

Élénk narancsszínű virágai a nyarat, a napfényt idézik, virágait általában június-július hónapokban hozza, de gyakran újra virágzik szeptemberben is. A kertben és a vázában is szépen mutat, további előnyös tulajdonsága, hogy gyógyhatásokkal is rendelkezik.

A körömvirág gondozása

körömvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Nagyon egyszerűen nevelhető növény, ideális ahhoz is, hogy a nevelésén keresztül megismertessük a kertészkedéssel a gyerekeket. A körömvirág magja gyorsan kicsírázik, a fiatal növény, pedig kevés törődés mellett is szépen fejlődik.

A tápanyagban szegény talajt kedveli, ezért nem szabad trágyázni az ültetés előtt. Napos, világos és félárnyékos helyen is nevelhetjük. Jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik.

Az elvirágzott virágok eltávolításával, további virágzásra ösztönözhetjük, bokrosabbra nevelhetjük, ha néha visszacsípjük. Bár egyszerűen gondozható dísznövény, nem teljesen problémamentes, a levéltetvek, valamint a lisztharmat időnként károsíthatják.

Körömvirág vetőmag vásárlás >>>

A körömvirág gyógyhatásai és felhasználása

körömvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Gyulladáscsökkentő hatású illóolaját borogatásként, kenőcsként is használhatjuk. Virága ehető, salátákat, leveseket ízesíthetünk vele.

A körömvirág bőségesen tartalmaz illóolajokat, karotinoidokat, flavonoidokat, poliszacharidokat, szaponinokat és szabad triterpéneket is.

Belsőleg és külsőleg is használható gyógynövény. Belsőleg gyomorhurut és hólyaghurut kezelésére, görcsoldáshoz és fertőtlenítéshez is használják. Az epehólyag gyulladás is csillapítható vele.

Külsőleg kiütések, sebek, csípések, valamint ekcéma kezelésére alkalmazzák, valamint, visszérgyulladás, nyálkahártya-gyulladás, lábszárfekély és felfekvés kezelésére is használható.

A homeopátia egyik kedvelt gyógynövénye, elsősorban a zúzódások és sebek kezelésére alkalmazzák.

Körömvirág vetőmag vásárlás >>>

A körömvirág szaporítása magról

körömvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A körömvirág magjait március közepétől kezdhetjük szabadfölbe vetni. Napos helyet válasszunk, ahol a talaj jó vízáteresztő képességgel rendelkezik. A magokat 2-3 cm mélyre vessük el. 1-2 hét alatt ki fognak csírázni.

A növények között az ideális tőtávolság 30 cm. Ha túl sűrűn vetettük a magokat, végezzünk ritkítást és a kiszedett magoncokat ültessük át máshova. Ha szakaszosan vetjük, a körömvirág egész nyáron díszíti virágaival kertünket.

A magokat az elszáradt virágfejekből gyűjthetjük össze. Ha a növényen hagyjuk a a száraz virágokat, akkor a növény elszórja a magjait így a következő évben sem maradunk körömvirág nélkül.

Körömvirág vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.