korallbokor

A korallbokor (Solanum pseudocapsicum) Közép és Dél-Amerika területéről származó félcserje, mely a csucsorfélék családjába tartozik. A díszparadicsom néven is ismert mutatós dísznövény, sárga, narancs és élénkpiros színű bogyóival, az év szürkébb hónapjaiban is vidámságot hoz otthonunkba.

Dekoratív termései szeptembertől egészen februárig megmaradhatnak, ha megfelelő körülmények között tartjuk. Ha nem túl meleg helyen neveljük, akár a karácsonyi ünnepi dekoráció része is lehet!

A korallbokorral kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy minden része mérgező! A színes, paradicsomra emlékeztető termések felkelthetik a kisgyerekek érdeklődését, ezért, próbáljuk olyan helyen tartani, ahol a kicsik nem férnek hozzá.

Bár a díszparadicsom elsősorban élénk színű terméseivel díszít, májusban és júniusban fehér színű virágokat is hoz, ezzel egy másik arcát mutatja meg számunkra.

A korallbokor gondozása

korallbokor

Kép forrása: Pixabay.com

A korallbokor alapvetően szobanövény, azonban a fagyveszély elmúltával nyáron, valamint ősz elején bátran tarthatjuk szabadban is. Helyéül napos, világos, szellős helyet válasszunk, télen, nem túl meleg 10-15 fokos helyiségben tartsuk.

Vízigényes növény, mely tavasszal és nyáron bőséges öntözést igényel, ősszel és télen viszont csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki a földje. Ha a márciustól augusztusig tartó időszakban tápoldatozzuk, meghálálja!

Amennyiben szeretnénk átültetni, akkor tavasszal ültessük át B típusú virágföldbe. Az átültetéshez elég csak kicsivel nagyobb cserepet választani. Ilyenkor célszerű visszavágni a növényt, valamint kicsivel csökkenteni a gyökérlabda méretét is.

Ha túlságosan meleg és száraz helyen tartjuk, az kedvez a levéltetű, üvegházi molytetű és takácsatka megjelenésének is. Megelőzésképp, permetezzük vízzel a növényt, így kellemes, párás környezetet biztosíthatunk.

A korallbokor szaporítása

A korallbokor magról szaporítható a legegyszerűbben, ehhez a saját növényünkről is gyűjthetünk magokat. A begyűjtés során a magokról eltávolítjuk a termés húsát, és hagyjuk, hogy ezt követően kicsit megszáradjanak.

A magokat tavasszal vessük el jó szerkezetű, jó minőségű virágfölddel megtöltött cserepekbe. A fiatal növényeket akár kétszer is visszametszhetjük, ezáltal szép, bokros formára nevelhetjük őket.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Szobanövények

Comments are closed.