komposztálás

Eljött a tavasz, itt a komposztálás ideje!

A jó minőségű komposzt javít a talaj szerkezetén, illetve annak levegő- és vízellátásán is képes javítani, már csak ezért is megéri házilag komposztálnunk és újrahasznosítani az így létrejövő komposztot.

A komposztálás alapvetően lassú folyamat, de van néhány trükk, amivel felgyorsíthatjuk. A komposztgyorsító módszerek hatékonysága nagyban függ a komposztáló típusától: a beltéri vagy konyhai komposztálókban gyorsabban érik, míg a kerti nyitott komposztálókban több hónapig is eltarthat, különösen, ha hűvösebb az időjárás.

Lássuk, hogyan segíthetjük a komposztálási folyamatot, hogy jövő tavaszra friss és jó minőségű komposztot termelhessünk.

A különböző szerves hulladékoknak különböző lebomlási idejük van. A fűfélék és lágyszárú növények viszonylag gyorsan bomlanak le, míg a fás növények, gallyak és kérgek lassabban bomlanak le. Minél nagyobb komposztkupacot tudunk összegyűjteni, annál jobb: ha a halom túl kicsi, nem lesz képes természetes úton elegendő hőt termelni ahhoz, hogy teljesen el tudjon bomlani – egyszerűen nincs, ami szigetelje.

Egy kültéri komposztládának legalább 700 literesnek kell lennie ahhoz, hogy hatékony legyen. Minél hidegebb időjárásban szeretnénk kültéren komposztálni, annál nagyobb tárolóra lesz szükségünk.

Komposztgyorsítás természetesen

Aprítás

Mindig aprítsunk! – Minél kisebb darabokat teszünk a komposztba, annál könnyebb a szerves hulladék komposztálása. Fontos, hogy nem kell péppé aprítani, csak annyira, hogy a kis darabok szellős halomba kerüljenek.

Nitrogéntartalmú anyagok

Adjunk hozzá elegendő nitrogéntartalmú anyagot! A gyors komposztálási folyamat biztosítása érdekében magas nitrogéntartalmú anyagot is hozzá kell adni a halomhoz. A nitrogénben gazdag komposztáló anyagok például ételmaradékok, trágya, tisztított szennyvíz, fűnyesedék, valamint gyümölcs- és zöldséghulladék – ezeket nevezzük zöldhulladéknak.

komposztálás

Kép forrása: Pixabay.com

Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen, de kisebb mennyiségben adjunk a komposztkupachoz magas nitrogéntartalmú anyagokat. Bár a nitrogén elengedhetetlen a bomláshoz, a túl sok nitrogén a halomban lelassítja a komposztálódást!

Nedvesség

A komposzt gyorsabban vagy lassabban érik a megfelelő barna és zöld hulladék arányától, az átforgatástól és a megfelelő nedvességtartalomtól függően. A túlzott nedvességtartalom azonban rothadást indít el. Ezenkívül a folyamatot megkönnyíti a földigiliszták megjelenése, amelyek segítik a bomlási folyamatot.

Takarás

Ha télen kerti komposztálóban komposztálunk, akkor egy nagy fekete ponyvát használhatunk a halom letakarására, amely napközben összegyűjti a napfényt, és azt a halom belsejébe továbbítja.

Komposztgyorsító adalékanyag – Vegyszermentes megoldás

A minőségi bomlási folyamat hónapokig tart. Az első néhány hónapban a halom belseje 50 Celsius-fok fölé melegszik, elpusztítva a káros mikrobákat, és elindítva a folyamatot, amely értékes humusszá alakítja őket. Maga a hő akkor keletkezik, amikor a komposztkupacban lévő szerves anyagok bomlásnak indulnak.

A komposzthalomban lévő mikrobák felelősek tehát ezért az úgynevezett exoterm vagy hőtermelő folyamatért. A Greenman Compost a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által jóváhagyott biogazdálkodási termék, amely támogatja a mikrobákat és segít felgyorsítani a komposztálási folyamatot, akár a téli időszakban is.

A Greenman Compost koncentrált, hasznos, élő Greenman mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek természetes erejüket kihasználva anaerob módon, a hagyományos komposztálásnál gyorsabban és hatékonyabban komposztálják a különböző szerves hulladékokat.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.