kokárdavirág

A kokárdavirág (Gaillardia) az őszirózsafélék családjába tartozik. Évelő (Gaillardia aristata) és egynyári (Gaillardia pulchella) fajai is ismertek az Északnyugat-Amerikában őshonos növénynek.

Közepes termetű dísznövény, kb. 40-60 cm magasra nő. A szárazságot jól viseli, jó ellenálló képességű virág, kaspóba és virágágyásba is ültethetjük. Lándzsa formájú levelei szépen kiemelik hangsúlyos fészekvirágzatát. Virágai élénk színűek, júniusban bontanak szirmot és egész nyáron díszlenek.

A kokárdavirág gondozása és szaporítása

kokárdavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kokárdavirág viszonylag igénytelen dísznövény, kevés öntözés mellett is szépen fejlődik. A talajra nem kényes, viszont az fontos, hogy jó vízáteresztő képességű földbe ültessük, az átlagos kerti talaj megfelelő számára. Fényigényes növény, világos és tűző napos helyre is ültethetjük.

Magról és tőosztással szaporítható. Magjait kora tavasszal, március-áprilisban, valamint nyár végén vagy ősz elején, augusztus-szeptemberben vessük el.

A magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz, szórjuk a magokat a földre, gereblyével nyomjuk őket a földhöz, majd öntözzük meg a vetést. Fontos, hogy a föld mindig nyirkos legyen.

2-3 hét alatt megtörténik a csírázás. Ezután ritkítsuk meg a magoncokat, de továbbra is ügyeljünk arra, hogy nedvesen tartsuk a talajt. A túlöntözni azonban nem kell a növényeket.

A kokárdavirágról könnyedén gyűjthetünk magokat, ehhez nyár végén és ősz elején gyűjtsük össze a magjait. Vágjuk le a száraz virágfejeket, és morzsoljuk ki belőlük a szúrós magokat. Ezt a legjobb kesztyűben végezni!

A tavaszi magvetésből kikelt növényeket átteleltetés után ültethetjük végső helyükre. A tőosztást a virágzást követően, ősszel végezzük.

Kokárdavirág vetőmag vásárlás >>>

A törpe kokárdavirág (Gaillardia x grandiflora ‘Goblin) gondozása

törpe kokárdavirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mike Peel

A törpe kokárdavirág (Gaillardia x grandiflora ‘Goblin) alacsony vagy közepesen magas termetű növény. Évelő, hosszú virágzási ideje és színes virágai miatt kedvelt dísznövénye a kerteknek.

Virágai sárgák és pirosak, kúpos közepű százszorszépre hasonlítanak. Egész nyáron és még ősz elején is gyönyörködhetünk bennük. Évelőágyakba, sziklakertekbe is ültethetjük, vágott virágként is nagyon szép látványt nyújt.

A törpe kokárdavirág szárazságtűrő és fényigényes növény, ezért világos vagy tűző napos helyre ültessük. A nedves talajt nem szereti, a legjobb számára az agyagos vagy homokos talaj.

Gyakori öntözést nem igényel, azonban gyorsabban fejlődik, ha néha megöntözzük. Az első virágzás után vágjuk vissza, hogy nyár végén újra hozzon virágokat.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Mike Peel

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.