varrás

Az elmúlt években a megnövekedett otthon töltött idő következtében rengetegen kezdtek új hobbykat kipróbálni. Erősen megugrott a különböző sportszerek iránti kínálat, sokan a kertészkedést választották, ezek mellett azonban a DIY projektek is nagy népszerűségnek örvendenek.

Ma már számos mini készletet rendelhetünk az interneten, legyen szó gyertya- vagy szappankészítésről, vagy éppen otthoni varrásról. Mi az utóbbit választottuk, hiszen szinte minimális eszköz szükséges hozzá, azonban végtelen számú projektet és ötletet találhatunk a honlapokon.

Ebben a cikkben összeszedtük nektek, hogy hogyan kezdhettek hozzá ti is az otthoni varráshoz.

Először is, fontos külön vennünk, hogy kézi vagy gépi varrásról beszélünk. Abban az esetben, ha nincsen otthon varrógép – hiszen ez csak nagymamánk korában volt teljesen általános – és nem is szeretnél egyet beszerezni, a kézi varrással tudsz majd elindulni.

Ha azonban megbújik elrejtve a szekrényben vagy padláson egy régi varrógép, akkor a gép varrásban is kipróbálhatod magad. Az alábbi útmutatóban emiatt mindkét alternatívához adok tippeket és bevásárló listát.

Segédeszközök

Kezdjük talán azzal, hogy milyen eszközökre lesz mindenképpen szükséged. Először is tűre és cérnára. Fontos már kezdőként is tudnod, hogy számos varrócérna típust találhatsz majd az üzletek polcain, tehát ezzel nem árt tisztában lenned. Nézzük is meg őket együtt.

  • Varrócérna
  • Férccérna
  • Gombfelvarró cérna
  • Elasztikus cérna
  • Díszítő cérna

Ezeket mind-mind más célra használjuk. Kezdőként elegendő, ha különböző színű varrócérnákat szerzel be magadnak. A cérnaválasztás során mindig fontos az adott projekthez igazítani, azaz akkor érdemes kiválasztani, amikor megvan az anyag, amiből majd varrni fogsz.

Ez igaz a színre, illetve az anyagfajtára is. Hiszen egészen más cérnára lesz szükséged pamut vagy műbőr esetében. Ezen kívül szükséged lesz különböző méretű és vastagságú tűre és gombos tűre is.

Hasznos eszköz továbbá a gyűszű, amely vég a tűszúrástól valamint segíti az anyagon való átszúrást is. Szükséged lesz még továbbá centiméterre és vonalzóra, szabóollóra, valamint szabász krétára is. Továbbá érdemes lesz beszerezned cipzárt is az adott projektek függvényében.

Mindezekhez pedig ajánlott egy varrós dobozt beszerezned, hogy minden eszközt rendben egy helyen tudj tárolni. Ez nem elengedhetetlen, azonban kényelmi és praktikus szempontból is jó ötlet.

Fontos külön kitérni a varrógép választásra, abban az esetben, ha egyet szeretnél beszerezni magadnak. Ezzel természetesen egyszerűbbé és gyorsabbá teszed a varrás folyamatát, azonban kisebb kiadást jelent az alap eszközökön felül.

Ez nehéz választás lesz kezdőként, hiszen elképesztően széles a kínálat. Azt a rászánt költségvetés határozza meg, hogy használtat vagy újat tudsz megengedni magadnak. Új esetében annyi a könnyebbség, hogy az üzletben biztosan segítenek majd kiválasztani.

Használt esetén azonban mindenképpen nézz utána a lehetőségeknek. Végezetül érdemes tudni, hogy milyen funkciói vannak a választott darabnak.

Projektek

Ha sikerült beszerezned minden szükséges eszközt, már csak egy kezdő DIY varrás projektet kell választanod. Itt tényleg fontos, hogy a kezdőknek szánt lehetőségek közül válogass.

Hiszen ha az első projekted sikeres lesz, magabiztosan tudod majd folytatni és haladni az összetettebb és több tapasztalatot igénylő lehetőségek felé. A kezdő projektek között is számtalan ötletet találhatsz, legyen szó táskáról, sapkáról, de még akár egyszerű szabású nyári ruhát vagy pizsama nadrágot is találhatsz.

Ha pedig megtaláltad az első DIY otthoni varrás projektedet, már csak a megfelelő anyag beszerzése van hátra, melyet otthonod kényelméből intézhetsz a Bubulakovo.hu oldalán keresztül.

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: LightField Studios

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.