magaságyás

Nincsen elegendő hely kertjében, de szívesen színesítené azt növényekkel? Esetleg fűszernövényeket vagy palántákat gondozna? A kerti magaságyások valódi ékei lehetnek akármelyik kertnek vagy terasznak, valamint kényelmesen, helykímélően és hatékonyan teszik lehetővé a növénytermesztést. Varázsolja Ön is kertjét impozánssá a különféle dekoratív magaságyások segítségével! Cikkünkben bemutatjuk, hogyan!

Mi is az a magaságyás?

kerti magaságyás a földtől 60-80 centiméterre kiemelt ágyás, amelyet általában egy dekoratív keret határol. Az ágyást általában különböző minőségű talajokból, komposzt rétegezéséből állítják össze. A magaságyások általában kis helyigényű, sok gondoskodást igénylő növények elhelyezésére alkalmasak.

A magaságyás előnyei

A magaságyások összeállítása rendkívül egyszerű, mégis számos előnnyel jár. Az első, és legfontosabb, hogy a magaságyásban kialakított rétegrendnek köszönhetően sokkal jobb minőségű termésre számíthatunk, kevesebb idő leforgása alatt, mint egy normál ágyásban kialakított területen.

Valamint, a rétegzésnek köszönhetően melegebb a talaj, így hamarabb lehet indítani az ültetést, és a növényzet hamarabb indul növésnek. A magaságyásban való növénytermesztés azért is kedvelt alternatíva, mert nem a föld síkjában szükséges a növények gondozása, hanem kényelmes, görnyedés mentes magasságban.

Továbbá, a magaságyások kialakításával valójában nincsen szükség nagy kertre, hiszen a teraszon, balkonon is hatékonyan termeszthetünk palántákat vagy más, számunkra kedves növényeket.

Mire kell figyelni a magaságyások készítésekor?

Habár a magaságyás összerakása nem igényel szakértelmet, mégis vannak olyan tényezők, amelyekre ügyelni kell az összeállításkor. A magaságyás magasságát a talajtól 60-80 cm-re érdemes tervezni, szélességét tekintve pedig olyan méret a legideálisabb, amit könnyen át tudunk érni.

Ezek a szempontok a praktikusságot és a kényelmet szolgálják. Az ágyás elhelyezésére is érdemes figyelni, amely leginkább attól függ, hogy milyen növény kerül majd bele, és azok milyen fényigénnyel rendelkeznek.

Minden növény más igényt képvisel, így érdemes ennek tudatában kiválasztani a megfelelő helyet a magaságyás számára.

Hogyan kell rétegezni a magaságyásokat?

A magaságyás minőségét tekintve a legfontosabb szempont annak megfelelő közegfeltöltése, a rétegrend megfelelő kialakítása minőségi anyagokból. Az első réteg kialakítása a szerves anyagok rétegezése, mint például kezeletlen ágak, gallyak.

Ezekre azért van szükség, mert az ágak képesek a vizet felszívni, melynek segítségével nedvességet tudnak megtartani. Az ágak összetömörítve kerüljenek a második réteg alá! A második réteg nitrogénben gazdag legyen, tekintve, hogy a fa bomlása nitrogént von el, ezen anyagra viszont a legtöbb növénynek szüksége van.

Ezt az anyagot a trágya, komposzt, levágott fű tartalmazza. Itt fontos megjegyezni, hogy trágya esetén már komposztált trágyát használjunk, mert a bennük lévő kórokozók az emberre veszélyesek!

A szerves anyagok bomlása hőt termel, amely segíti a növényeket a gyorsabb fejlődésben. Valamint, ez a hő segít, hogy akár hűvösebb időben is sokkal korábban elkezdhessük nevelgetni növényeinket vagy palántáinkat. Harmadik rétegként a föld takarás következik.

Ezt a réteget feltölthetjük akár a kertből származó rosszabb minőségű földdel, hiszen a korábban az ágyásban elhelyezésre került hasznos anyagok javítják a minőségét. A fedésére használhatunk szalmát vagy mulcsot, ez a takarás segíti a nedvesség megtartását, illetve a nem kívánt gyomok ellen is segítséget nyújt.

Helyezze Ön is a növénytermesztést egy magasabb szintre és válassza ki a kertjéhez vagy a teraszához leginkább illő magaságyást a Suni Kft kínálatából! A különböző formájú és méretű dekoratív kerti magaságyások között biztosan Ön is megleli a számára legideálisabbat!

Kép forrása: Shutterstock.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.