hálószoba

Ismered azt az érzést, hogy akármennyit alszol, képtelen vagy kipihenten felébredni reggelente? Többen vannak ezzel így, mint gondolnád, a megoldás pedig gyakran annyira egyszerű, hogy éppen azért nem veszik észre, mert az orrunk előtt van.

A pihentető alvás alapfeltétele a megfelelő ágy, sokan azonban nem olyan ágyban alszanak, amilyen ideális lenne számukra, hanem igyekeznek beérni azzal, ami van. Ez rossz taktika: a tökéletes ágy megtalálására ugyanis komoly gondot kellene fordítani a pihentető alvás érdekében.

Milyen a megfelelő ágy?

Mivel nem vagyunk egyformák, az is eltérő, hogy kinek milyen ágy ideális. Legtöbben csak a matracot veszik figyelembe ebből a szempontból, de maga az ágy kialakítása is fontos, beleértve az ágykeretet, valamint az ágy magasságát és egyéb méreteit. Az ágyakat éppen a különféle igények miatt tervezik annyira eltérőre, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbat.

Mekkora fér el?

Amikor ágyat vásárolunk, az első és legfontosabb dolgunk, hogy győződjünk meg róla, mekkora hely áll rendelkezésünkre. Ez már eleve meghatározza, hogy szimpla ágyakat vagy franciaágyakat érdemes nézegetni, hiszen egy szűk helyre nemigen fogunk tudni egy nagy ágyat elhelyezni, vagy ha igen, akkor ki fog lógni a környezetéből, látványosan túl nagy lesz.

Hogyan alszunk?

A következő pont a saját igényeink figyelembevétele. Vannak, akik nem mozognak túl sokat álmukban, és szeretik a kicsi, kuckós helyeket. Ők valószínűleg nem éreznék jól magukat egy nagyméretű ágyban, ugyanakkor azok, akik folyamatosan forgolódnak, szeretnek elterülve aludni, valószínűleg prioritásként tekintenek a minél nagyobb fekvőfelületre.

Milyen matrac kényelmes?

És persze a már említett matrackérdés is nagyon lényeges, nemcsak kényelem szempontjából, hanem azért is, mert a nem megfelelő matracon alvás komoly krónikus fájdalmakat okozhat.

Amennyiben van egy jól bevált matractípusunk, ahhoz ragaszkodjunk, de ha az eddigi nem jött be, akkor érdemes kipróbálni valami teljesen mást. Egyedi, hogy kinek milyen matrac kényelmes, ezért erre nem lehet univerzális érvényű tanácsot adni.

Vannak, akik imádnak belesüppedni a puha matracokba, és bármennyire is a félkeményeket javasolják inkább a szakemberek, képtelenek ezeken aludni. Másoknak a túl puha matrac okoz problémát. Hogy melyik lesz megfelelő, az függ a testsúlyól és a jellemző alvási pozíciótól, valamint egyéni érzékenységtől is.

Ami az összetételt illeti, a matracok közt vannak rugós, valamint habszivacs matracok, ezek mellett pedig sokan szeretik a memóriahabos változatokat is.

Utóbbiakat akkor fogod szeretni, ha a puha, süppedős érzést keresed, a rugósak ugyanakkor inkább keményebb típusok, ezeknek, illetve a habszivacsnak is vannak keménységi fokozatai. Élettartam tekintetében a rugós matracok általában tartósabbak, a habszivacsot könnyebb kifeküdni.

Ha sikerül jól kiválasztanod az ágyat és a matracot, végre megtudhatod, milyen kipihenten ébredni reggelente!

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: Reviaka Ina

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.