kutyaház

Bár sokan tartják már bent a kutyájukat kertes házban is, vannak fajták, amelyek jobban szeretnek az udvaron lenni, és a bejárós ebeknek is jólesik néha az udvaron múlatni az időt. Ilyen esetekre jön jól egy megfelelő minőségű, szigetelt, kényelmes kutyaház.

Ami azonban készen vásárolva vagyonokba kerül, ráadásul messze nem biztos, hogy azt a minőséget kaphatod, amit elvárnál. Van egy jobb megoldás: készíts magad kutyaházat!

Ehhez persze szükséged lesz néhány alap szerszámra, amit akár az Alza oldalán is beszerezhetsz, ha még nem része az otthoni készletednek. Tekints erre befektetésként: bár most a kutyaház miatt szerzed be ezeket, egy csavarbehajtó például később is jó szolgálatot tehet például új bútorok összerakásánál.

Mekkora legyen a kutyaház?

A legtöbb ember hajlamos a „biztonság kedvéért” jó nagy kutyaházat készíteni, amiben biztosan elfér a kutya. Ezek adott esetben akár 2x is nagyobbak a szükségesnél. Ne gondold, hogy ez nem probléma: a hidegebb napokon a kutyának így esélye sincs bemelegíteni maga körül a teret, fázni fog.

Ideális esetben a kutyaházban az eb kényelmesen elfér, de nem túl nagy. Mindenképpen a kutyusod méreteit vedd tehát alapul. Figyeld meg, hogy ha fekszik, mekkora helyen tud elhelyezkedni, és azt vedd alapterületnek. Így biztosan elfér majd, de nem is lesz fölöslegesen nagy a háza.

Miből készüljön?

A kutyaháznak kell egy váz, amit lécekből tudsz összeállítani, a falakat pedig legtöbben OSB-t használva oldják meg. Ez azonban még nem lesz szigetelt. Legjobb, ha belülre teszel hungarocell bélést – az ideális méret meghatározásakor ezt is számold bele! A hungarocell bélésre pedig tehetsz még egy réteg szőnyeget például, így kellemes idő lesz a házikóban.

A hőzáró is elengedhetetlen az ajtóra. Ez többnyire átlátszó, gumis „függöny” a kutyaház ajtaján, amin a kedvenced könnyen át tud sétálni, ugyanakkor nem hagyja kiszökni a meleget.

A házikót érdemes egy raklapra állítani, hogy ne közvetlen a földön legyen, így nedvesebb időben sem tud felázni. Ha kész a ház, nincs más hátra, mint betenni egy kényelmes párnát, takarót. Ezeket azonban rendszeresen cseréld, mert hideg, csapadékos időben, ha a kutyus összevizezi őket, csak fázni fog rajtuk!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.