kefevirág

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) Ausztráliában őshonos, hazánkban teleltetést igénylő örökzöld cserje. Általában nagyméretű cserepekbe ültetve neveljük.

Magyarországon még nem annyira népszerű, mint a leander, vagy az angyaltrombita, de egyre több kertben találkozhatunk vele. Citromillatú, tűlevelekre emlékeztető levelei és üvegmosó keféhez hasonló, élénkvörös színű virágai vannak.

A kefevirág fény és tápanyagigénye növény, ettől függetlenül a gondozása viszonylag egyszerűnek mondható. A magas fényigénye miatt tűző napos, meleg helyet keressünk a számára. Nyáron a szabadban szeret a legjobban, télen viszont mindenképp be kell vinnünk.

Legjobban a tőzeges, lazább szerkezetű talajt kedveli. A túlöntözést nem viseli jól, mérsékelten öntözzük, mivel átlagos vízigényű növény.

A teleltetése, hasonlóan sok más dézsás növényhez, nagyon egyszerű. Az őszi fagyok előtt keressünk neki egy védett, világos, szellős, kb. 10 fokos helyet. Öntözést nem nagyon igényel, mindössze annyira kell locsolnunk, hogy a földje ne száradjon ki.

A betegségekre és a kártevőkre nem érzékeny, bár levéldarázs lárvái és a pajzstetvek megtámadhatják. Ha szaporítani szeretnénk, megtehetjük magról is, de mielőbbi virágzás érdekében érdemes dugványozással szaporítani.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.