kaukázusi juhászkutya

Képzelj el egy igazán tekintélyes, erős és impozáns kutyát, amint a magas hegyek hófödte csúcsai között a naplementében a vidéket figyeli. Az ősi fajta, a kaukázusi juhászkutya nemcsak a környezetének tökéletes ura, hanem a gazdái szívét is teljesen meghódítja. A megfelelő neveléssel és gondoskodással fantasztikus és rettenthetetlen társ válik belőle.

Ősi juhászkutya fajta

Ha ennek az ősi fajtának, a kaukázusi juhászkutyának az etetése kerül szóba, sokakat meglephet, hogy a méretéhez képest ez a kutya egyáltalán nem eszik sokat.

A Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyás termékei között a jóllétéhez minden szükséges dolgot megtalálsz, kezdve a nagyon jó minőségű tápokkal, a kutyaszalámikon és konzerveken át a gyógyhatású készítményekig és a különféle ápoló-, tisztítóeszközökig és persze a kinti-benti tartáshoz nélkülözhetetlen termékekig.

A minőségi eleség minden kutya egészségének az alapja. Ugyanúgy igaz ez ezekre a termetes négytappancsos pajtásokra is. Érdemes hát már kölyökkorban, amikor hozzád kerül a kaukázusi kölyök, eldöntened, hogy száraztáppal vagy nedves eledellel fogod etetni.

Mindkettő nagyon jó választás, ám a lényeg a táplálék nagyon jó minősége, azaz, hogy mindenképpen magas hústartalmú, fehérjedús ételeket kapjon.

Nem rettenti meg semmi és senki

A szakemberek azt állítják, hogy a kaukázusi juhászkutya ősei már biztosan nyájakat őriztek a zord kaukázusi hegyek közt 600 évvel ezelőtt is. Még nagyon nagy szélben, fagyban és hóban is becsülettel ellátták a feladataikat. A nyáj és ők is a szabad ég alatt éltek. Akár farkas, akár medve akarta a nyájat megtizedelni, nem volt könnyű dolga ilyen véderővel szemben.

Nemcsak a pásztorok használták ki remek őrző tulajdonságait és intelligenciáját, hanem a XX. században bizony be is sorozták. A Német Demokratikus Köztársaságban katonai őrző-védő kutyaként használták, s a teljes keleti, azaz szocialista-kommunista blokkban elterjedt. 1984-ben lett hivatalos az első fajtastandardja, s ezzel elismert önálló fajta.

Tökéletesen meg lehet benne bízni

Kétféle kaukázusi juhászkutya típus létezik. Az inkább rövidszőrű és hosszabb lábú sztyeppi változat és a nálunk talán sokkal elterjedtebb hegyvidéki. Utóbbi inkább szögletesebb testfelépítésű, zömökebb és sokkal erőteljesebb.

Szőrzete durva és sima, ám megengedett a hosszú, a rövid és az átmeneti szőrű típus is. A bunda lehet szürke vagy a rozsdabarna árnyalatai, ám vannak fehér, sárga és még csíkos, foltos változatok is. A fekete vagy a fekete foltos bunda viszont hibának számít.

Ez az alapvetően egészséges kutyafajta nem való lakásba és nem ajánlott tapasztalatlan gazdiknak sem. Igencsak következetes nevelést igényel, ami nem egyenlő a durva bánásmóddal. Rengeteg szeretetet vár és ad a gazdijának. Őt és a családját, de a portáját is rettenthetetlen bátorsággal védelmezi. Egy kaukázusi örök életre a barátod lesz majd.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.