kasvirág

A kasvirág (Echinacea) az őszirózsafélék családjába sorolható növénynemzetség, melybe az Amerikai Egyesült Államok és Kanada középső és keleti területeinek füves síkságain őshonos évelők tartoznak.

A nemzetség mintegy 9 fajt számlál, melyek közül a dísznövényként és gyógynövényként is ismert bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) bukkan fel leggyakrabban a kertészetek kínálatában. Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk a gondozását, valamint a szaporítását is.

A kasvirág gondozása

kasvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A bíbor kasvirág – mely lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) néven is ismert -, Észak-Amerika évelő növénye, mely az őszirózsafélék családjába tartozik. Immunrendszer erősítő hatása már régóta ismert.

Az akár egy méter magasságot is elérő bíbor kasvirág kitűnően mutat szoliterként, vagy évelőágyakba ültetve. A nyár közepétől kezdődően, egészen szeptemberig csodálhatjuk a nektárban gazdag fékszekvirágzatát, melyet kiváltképp kedvelnek a beporzást végző hasznos rovarok.

A kasvirág, nem kényes a talaj kémhatására, azonban leginkább tápanyagdús, laza szerkezetű talajba ültetve fejlődik szépen. A napos, világos helyeket szereti.

Az átmeneti szárazságot elviseli, viszont meghálálja az öntözést túlzott csapadékhiány esetén. Ha nem öntözzük a szárazabb időszakokban virágai a szokásosnál apróbbak lehetnek. Magról és tőosztással egyaránt szaporítható.

Bíbor kasvirág vetőmag vásárlás >>>

A kasvirág szaporítása

A kasvirág szaporítása tőosztással

kasvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kasvirág tőosztással való szaporítását ősszel és tavasszal is elvégezhetjük. Érdemes inkább a tavaszi időpontot választani, mivel időbe telik, míg a fiatal növények gyökeret fejlesztenek és megerősödnek.

A tőosztáshoz egy egészséges, több éves növény gyöktörzsét szedjük több részre, éles késsel, úgy, hogy minden gyöktörzs darabon 1-2 levelet is hagyunk. Ezt követően végleges helyükre ültetjük és alaposan megöntözzük őket.

A kasvirág szaporítása magról

kasvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A magvetéshez saját magunk is gyűjthetünk magokat az elszáradt virágfejekből, de természetesen vásárolhatunk bolti virágmagot is. A kasvirág elhullajtott magjairól is szaporodik.

Az ősszel szedett magokat érdemes 1 hétre hűtőbe tenni, így a magok megkapják a szükséges hideghatást, amit igényelnek.

Szabadföldbe kora ősszel és tavasszal is vethetjük, amikor a föld már munkálható. Tél végén és kora tavasszal elkezdhetünk palántákat nevelni beltérben is.

Beltéri palántaneveléshez töltsünk meg cserepeket, jó szerkezetű virágfölddel, szórjuk rá a magokat és takarjuk őket vékony réteg földdel. Ezt követően öntözzük meg a vetést és a későbbiekben is tartsuk nyirkosan a talajt. A fiatal kasvirágokat április közepe után ültessük ki a szabadba.

Szabadföldi magvetésnél szintén elég csak vékonyan takarni a magokat. Megfelelő körülmények mellett kb. 10-20 nap alatt csíráznak ki. Ha túl sűrűn vetettünk, illetve túl sűrűn bújtak ki a fiatal növények, ritkítsuk őket kb. 25-30cm-re.

Bíbor kasvirág vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.