kánna

A kánna más néven rózsanád (Canna generalis) Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származó, évelő rizómás dísznövény. Főként kertbe és dézsában ültetve találkozhatunk vele, de gyakran díszítik vele a közterületeket is.

Nagyméretű levelekből álló levélzete, és látványos, többféle színárnyalatban pompázó fürtös virágzata van, melyben egész nyáron gyönyörködhetünk.

Legjobban a napos, világos helyeket kedveli, mivel meleg és fényigényes növény. Ültető közegéül lazább, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt válasszunk. Ha szükség van a talaj feljavítására, ezt még ültetés előtt tegyük meg.

A kánna ültetése és teleltetése

Rizómáit tavasszal, április vége vagy május eleje felé ültethetjük ki, amikor már elmúltak a tavaszi fagyok. Az enyhébb fagyokat kibírja a földben, de a kiültetéssel legalább az április közepét várjuk meg.

A rizómákat egymástól kicsit távolabb, legalább 20 cm-es távolságra, és hozzávetőleg 15 cm mélyre ültessük. Az ültetés előtt célszerű előkészíteni a virágágyást, és az ültetést követően öntözzük is meg a rizómákat. A fiatal növényeket rendszeres öntözést igényelnek.

Mivel fagyérzékeny növényről van szó, a kánnának teleltetésre van szüksége. Ezt úgy tehetjük meg, ha a rizómákat kiássuk a földből. Ezt ősszel kell elvégezni, amikor a növény föld feletti részei elszáradnak és megbarnulnak.

A rizómákat tárolás előtt tisztítsuk meg a rájuk tapadt földtől, és kiterítve szárítsuk ki. Azt is ilyenkor érdemes ellenőrizni, nincs-e köztük beteg rizóma, ugyanis akár egy penészes vagy rothadt rizóma is megfertőzheti a többit. Ha beteg rizómákat találunk, dobjuk ki őket.

Az egészséges rizómákat hűvös, kb. 5-10 fokos, jól szellőző helyiségben érdemes átteleltetni, például a pincében. Tárolásra egy homokkal, tőzeggel vagy fűrészporral megtöltött faláda a legalkalmasabb.

A rizómákat úgy helyezzük el a ládában, hogy ne érjenek egymáshoz. A teleltetés alatt is érdemes egyszer-egyszer leellenőrizni, nem indult-e valamelyik rizóma rothadásnak, ezeket azonnal el kell távolítani.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.