kamélia

A japán kamélia (Camellia japonica) Kína, Korea és Japán déli területén őshonos, hazánkban szobanövényként és dísznövényként is nevelhető rendkívül látványos növény. Európában főként az enyhébb éghajlatú területeken fordul elő a szabadtéri nevelése, kerítések vagy falak elé ültetik.

Magyarországon az éghajlat ezt nem teszi lehetővé, nálunk inkább dézsás növényként terjedt el. Egy bokrosodó habitusú örökzöld cserjéről van szó, melynek ovális vagy tojásdad alakú, fényes felületű levelei és csésze alakú, telt, félig telt vagy szimpla nagyméretű virágai vannak.

Virágai rengetegféle színárnyalatban előfordulhatnak, fehér, halvány rózsaszín, pink és élénkpiros színben pompáznak, de léteznek cirmos mintázatúak is.

A kamélia a helyváltoztatásra, a rendszertelen öntözésre, valamint a hőmérséklet-változásra is érzékeny, ezért, amikor a teleltető helyére visszük a hidegebb időszakok miatt, vagy nem figyelünk oda kellőképpen az öntözésre, ne lepődjünk meg, ha ledobja a bimbóit.

Emellett a kártevőkre is oda kell figyelnünk, mert levéltetvek, pajzstetvek és takácsatkák is megtámadhatják, illetve a gombabetegségekre is érzékeny. Nevelése komoly odafigyelést és gondozást igényel. Legjobban a félárnyékos vagy árnyékos védett helyeket kedveli.

Talaj szempontjából jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag, savanyú talajt igényel, emellett a meszes talajt kerülni kell, mivel a kamélia egy mészkerülő növény. Ez azt jeleneti, hogy a lúgos kémhatású talaj nem tesz jót neki, amire a levelei sárgulásával válaszolhat. A teleltetése világos, hűvös helyen történjen.

Mivel érzékeny az öntözésre is, nagyon körültekintően és rendszeresen kell az öntözéséről gondoskodunk. Se a túlöntözést, se a szárasságot nem viseli jól. Tavasszal és nyáron a tápoldatozása is javasolt, ezt havonta egyszer érdemes elvégezni. Olyan készítményt használjunk, ami kifejezetten savanyú talajt igénylő növények számára készült.

A kaméliát alapvetően nem kell metszeni, de ha serkenteni szeretnénk az újbóli virágzást, akkor a virágzás után, de még az új bimbók megjelenése előtt érdemes megmetszeni.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.