jezsámen

A jezsámen (Philadelphus) növénynemzetségbe, mintegy 70 faj tartozik, melyek Észak és Közép-Amerika, Dél-Európa és Ázsia területén őshonosak. Többnyire lombhullató cserjék, csak elvétve találunk közöttük örökzöld fajokat, maximum 5 méteres magasságot érnek el. Számos jezsámen faj ismert és kedvelt díszcserje, cikkünkben ezeket mutatjuk be képekkel és gondozási tudnivalóikkal együtt.

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) gondozása

közönséges jezsámen

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) a Kaukázustól Olaszországig megtalálható, három méter magasra is megnövő lombhullató cserje. Főként lazább, kötetlen sövényként vagy más cserjékkel csoportba ültetve találkozhatunk vele, de használjuk térhatárolásra is. A kertészetekben teltvirágú fajtáját is megtalálhatjuk, melynek gondozása megegyezik az alapfajéval.

Sötétzöld, lándzsa alakú levelei és a nyár első felében nyíló fehér virágai vannak. A gondozása egyszerű. Legjobban a félárnyékos, világos és napos helyeket és a jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú talajokat szereti.

Átlagos vízigénye van, öntözni csak a tartósan száraz, melegebb időszakokban szükséges. A metszését a virágzás utánra célszerű időzíteni, ilyenkor vágjuk le az elöregedett hajtásokat. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással tehetjük meg.

A jezsámen (Philadelphus lewisii ‘Waterton’) gondozása

jezsámen

Kép forrása: Flickr / Szerző: born1945 / Licence: CC BY 2.0

A jezsámen (Philadelphus lewisii ‘Waterton’) hozzávetőleg két méter magasra növő, kerekded formájú, lombhullató cserje. Sötétzöld színű, tojásdad alakú levelei és fehér színű, nagyon kellemes és intenzív illatú virágai vannak, melyek a nyár elején-közepén nyílnak. Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket és a jó vízáteresztésű, tápanyag dús talajt kedveli.

A teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis) gondozása

teltvirágú jezsámen

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes

A teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis) akár 3 méteresre is megnövő, lombhullató cserje. Főként sövényként, térelválasztóként és szoliterként találkozhatunk vele. Virágai hófehér vagy krém fehér színűek, illatosak. Jellemzően a tavasz végén, illetve a nyár elején nagy tömegben nyílnak.

A gondozása viszonylag könnyűnek mondható, egyszerűen nevelhető növény. Legjobban a napos, világos és félárnyékos helyeket és jó vízáteresztő, átlagos adottságú talajt kedveli. Rendszeres öntözésre főleg a fiatal példányoknak van szüksége.

A metszését a virágzás utánra célszerű időzíteni. Betegség szempontjából nem mondható ellenálló növénynek, mivel a levélrozsa, levélfoltosodás és a lisztharmat is megtámadhatja. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással tehetjük meg.

A molyhoslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens) gondozása

molyhoslevelű jezsámen

Kép forrása: Flickr / Szerző: Jean-Pierre Dalbéra / Licence: CC BY 2.0

A molyhoslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens) vagy más néven széleslevelű jezsámen USA délkeleti területein őshonos, 2-3 méter magasra megnövő, széles felálló ágrendszerű lombhullató cserje.

Keresztben átellenesen fejlődő, alsó felükön molyhosan szőrözött, kihegyezett végű, fogazott szélű levelei, és fehér, nagy tömegben nyíló virágai vannak, melyek a nyár első felében nyílnak. A gondozása viszonylag könnyűnek mondható, egyszerűen nevelhető növény.

Legjobban a napos, világos és félárnyékos helyeket és a jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos adottságú talajt kedveli. Nem igényel különösebben sok tápanyagot, viszont a tápanyagszegény talajban nem érzi jól magát.

Rendszeres öntözésre főleg a fiatal példányoknak van szüksége, az idősebb példányok már szárazságtűrőbbek, de hosszú ideig tartó száraz időszakokban őket is öntözni kell.

A metszését a virágzás utánra célszerű időzíteni. A kártevők közül a levéltetvek, betegségek közül pedig a lisztharmat támadhatják meg. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással tehetjük meg.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes; Flickr / Szerző: Jean-Pierre Dalbéra / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: born1945 / Licence: CC BY 2.0

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.