jázmin

A jázmin (Jasminum) növénynemzetségbe, számos faj tartozik, melyek jellemzően felálló vagy csavarodó szárú cserjék, illetve kúszónövények. Számos faj kedvelt dísznövény, látványos virágzatukkal bármely kertnek különleges díszei lehetnek. Cikkünkben a leggyakoribb jázmin fajok gondozását mutatjuk be részletesen.

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) gondozása

téli jázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: JR P / Licence: CC BY-NC 2.0

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Észak-Kínából származik, alacsony cserje, melynek csüngő ágrendszere van. Megfelelő támaszték mellett akár embermagasságig is felfuttatható. Főként alacsony sövényként, illetve rézsűk beültetésére ültetjük.

Apró, hosszúkás, világoszöld levelei, és sárga virágai vannak, melyek korán, már február végén, még a lombfakadás előtt nyílnak. Könnyen gondozható, igénytelennek mondható díszcserje.

Legjobban a napos, világos és félárnyékos helyeket kedveli. Talaj szempontjából mindössze a jó vízelvezetésről kell gondoskodnunk, ettől függetlenül bármilyen ültető közegben megél, egyáltalán nem válogatós. Öntözést csak a hosszabb szárazabb időszakokban igényel.

Jól bírja a téli fagyokat, kártevők és betegségek szempontjából is nagyon ellenálló. Ha szaporítani szeretnénk, félfás vagy fás dugványozással tehetjük meg.

A törpe jázmin (Jasminum humile) gondozása

törpe jázmin

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Derek Harper

A törpe jázmin (Jasminum humile) akár a két méteres magasságot is elérheti, és a megfelelő helyre ültetve szép, dús lombozatú gömbölyű bokorrá fejlődik.

Levelei sötétzöldek, egész télen át megmaradhatnak, ugyanakkor, ha zordabb a tél, a törpe jázmin lombja lefagyhat. Virágai sárgák, illatosak, és a nyár első felében nyílnak.

Az ültetési hely kiválasztásánál lehetőleg szélvédett, napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk. A különböző talajtípusokat jó tolerálja, ami fontos, hogy az ültető közege jó vízáteresztő képességű és tápanyag dús legyen.

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) gondozása

sokvirágú jázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: T.Kiya / Licence: CC BY-SA 2.0

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) Délkelet-Kína területéről származó örökzöld növény, mely jellemzően kúszó növekedésű. Magyarországon szobanövényként tartják, de cserépben vagy dézsában tartva a szabadban is megél.

Eredeti élőhelyén, akár 4-6 méter magasságra is felkúszik. Ha támaszték mellett neveljük, akkor futtatható, de metszeni is lehet, mellyel szép formára alakíthatjuk. Ha metszeni szeretnénk, virágzás után tehetjük meg. Csillag alakú, apró, hófehér virágai és mélyzöld levelei vannak.

Legjobban a világos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Bár fényigényes növény, a tűző napot nem szívleli, olyan helyre ültessük, ahol van elég fény, de a nap nem tűzi állandóan.

Teleltetést igényel, melyet az első őszi fagyok előtt célszerű megkezdeni. Világos, kissé hűvös 7-16 fokos helyet válasszunk a számára. A tavaszi fagyok elmúltával visszakerülhet a szabadba.

Télen mérsékelten, tavasztól őszig viszont rendszeresen öntözzük, mivel a sokvirágú jázmin számára az a legideálisabb, ha a földje mindig kicsit nyirkos.

A leveleket érdemes vízzel permetezni, mivel párás környezetre van szüksége. Ezzel megelőzhetjük a takácsatkák megjelenését, de a levelek lehullását is. Kártevőkre ezt leszámítva nem kimondottan érzékeny, bár ritkán pajzstetvek és levéltetvek is károsíthatják. Ha szaporítani szeretnénk, bujtással vagy dugványozással tehetjük meg.

Az arab jázmin, indonéz jázmin (Jasminum sambac) gondozása

arab jázmin

Kép forrása: Pixabay.com

Az arab jázmin, más néven indonéz jázmin (Jasminum sambac) Dél és Délkelet-Ázsia szubtrópusi vidékein őshonos cserje. Létezik kúszó és bokros változata is. Bár örökzöld cserjéről van szó, a fagyokat nem tűri jól, így hazánkban teleltetésre van szüksége.

Ovális, csúcsban végződő, átellenesen álló fényes felületű levelei és kellemes illatot árasztó fehér virágai vannak, melyek érdekessége, hogy reggelre csukódnak be, és csak a késő délutáni órákban nyílnak ki. Magyarországon csak nyáron virágzik, de az eredeti élőhelyen a téli időszakot leszámítva egész évben nyílnak a virágai.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket és a jó vízáteresztésű, tápanyag dús talajt kedveli. Szabadban is megél, ebben az esetben arra figyeljünk, hogy csak a tavaszi fagyok elmúltával vigyük ki, és egy napos helyet keressünk neki a teraszon vagy a balkonon.

A túlöntözést és a pangó vizet nem szereti, ezért nagy odafigyelést igényel az öntözése. Teleltetés alatt ritkábban öntözzük. Ha szaporítani szeretnénk, bujtással és dugványozással tehetjük meg.

A kínai jázmin (Jasminum mesnyi) gondozása

kínai jázmin

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Uliako Auzo Elkartea

A kínai jázmin (Jasminum mesnyi), ahogyan a neve is utal rá, Kínában őshonos. Viszonylag magasra növő félörökzöld cserje, mely akár a 2-2,5 méteres magasságot is elérheti. Fényes, keskeny, csúcsban végződő levelei és sárga virágai vannak, melyek tavasz közepén, jellemzően áprilisban nyílnak.

A kínai jázmin nagyon hasonlít a téli jázminra, ezért hazánkban gyakran keverik össze a két növényt. A téli jázminnal ellentétben a kínai jázmin nem bírja úgy a fagyot, ezért konténerbe ültetve világos, fagymentes helyen teleltessük át.

Legjobban a napos, világos fekvést kedveli. Talaj szempontjából nem kényes, gyengébb, akár kavicsos talajban is megél, emellett a szárazságot is jól tűri. Betegségekre nem fogékony, de a kártevők közül a levéltetvek és a pajzstetvek megtámadhatják.

Érdemes metszeni, mert e nélkül nem mutat olyan szépen. A metszést mindig virágzás után végezzük el. Ha szaporítani szeretnénk, bujtással és dugványozással tehetjük meg.

A rózsaszínvirágú illatos jázmin (Jasminum stephanense) gondozása

rózsaszínvirágú illatos jázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: pépiniériste 85 / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A rózsaszínvirágú illatos jázmin (Jasminum stephanense) kifejezetten magasra növő lombhullató cserje. Megfelelő helyen akár 4-6 méterre is felkúszhat.

Lándzsa alakú, sötétzöld színű levelei, és rózsaszín árnyalatú, csillag alakú, kellemes illatú virágai vannak, melyek tavasz végétől egészen nyár közepéig is díszíthetnek.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket kedveli, ezért meleg, szélvédett helyet keressünk a számára. Talaj szempontjából nem érzékeny, az átlagos kerti talajban is jól érzi magát, a lényeg, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Brylie; Flickr / Szerző: JR P / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Derek Harper; Flickr / Szerző: T.Kiya / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Uliako Auzo Elkartea; Flickr / Szerző: pépiniériste 85 / Licence: CC BY-NC-SA 2.0;

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.