jácint

A kerti jácint (Hyacinthus orientalis) vagy keleti jácint Délnyugati-Ázsia, Libanon, valamint Törökország és Szíria egyes vidékeiről származó kistermetű évelő hagymás növény, mely hazánkban is az egyik legnépszerűbb tavaszi virágnak számít.

Nemesített változata Európa szerte elterjedt, főleg mutatós virága és kellemes illata miatt. Ennek köszönhetően számos színváltozata létezik, a lila és rózsaszín árnyalataitól kezdve, sárga és kék jácintokig, bármelyiket megtalálhatjuk. Tavaszi, kerti virágként és a cserépbe ültetve is találkozhatunk vele, ráadásul a cserepes verzióival már télen is tavaszi hangulatot varázsolhatunk az otthonunkba.

Hosszúkás, húsos levelei és harangszerű, finom illatot árasztó virágai vannak. A hagymája mérgező, ezért átültetés esetén érdemes óvatosnak lenni és kesztyűt húzni.

Legjobban a világos, napos és félárnyékos helyeket és a jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajokat kedveli. Az öntözéssel óvatosan kell bánni, mert túl nedves talajban a hagymák rothadásnak indulhatnak. Elvirágzás után a zöld növényi részeket csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak.

A jácint ültetése és gondozása

jácint

Kép forrása: Pixabay.com

Ha a kertbe szeretnénk kiültetni a jácintot, az október a legtökéletesebb időpont, mivel a kártevők a talajban ilyenkor már nem annyira aktívak, a talaj azonban még elég meleg. Mivel a jácint hagymája erősen mérgező, ültetéskor vegyünk fel védőkesztyűt.

A hagymákat egymástól 15 cm-es távolságba, és 10-15 cm mélységbe ültessük. Ültetés előtt az ágyást érdemes előkészíteni, ami annyit tesz, hogy alaposan kigyomláljuk, majd felássuk. Ezután már elkészíthetjük az ültetőgödröket, melyekbe a csúcsukkal felfelé kerülhetnek a hagymák, ezt követően földdel takarjuk be őket. Ültetés után nem szükséges beöntözni.

A cserepes jácint gondozása

A cserepes jácint nagyon népszerű ajándékötlet, manapság már a nagyobb szupermarketekben is lehet kapni. Tartósnak egyáltalán nem mondható virág, ugyanakkor a virágzás apró trükkökkel meghosszabbítható. Figyeljünk rá, hogy ne érje tűző nap, huzat vagy meleg, ezért közvetlenül az ablakba vagy a radiátor közelébe lehetőleg ne tegyük. Azt sem kedveli, ha gyakran változtatjuk a helyét.

Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, mivel az a legjobb a számára, ha a földje mindig kicsit nedves. A legjobb megoldás, ha alulról öntözzük, így a megfelelő mennyiségű vizet tudja felvenni, a túlöntözéssel azonban vigyázzunk, mert a gyökerei rothadásnak indulhatnak.

Elvirágzás után a zöld növényi részek sárgulni kezdenek és elszáradnak. Ettől nem kell megijedni, mert természetes folyamat. A zöld részeket csak a teljes elszáradás után távolítsuk el. Sokan kidobják az elhervadt jácintot, pedig a hagyma, virágzás után kiültethető a szabadba. Ha az időjárás engedi, bártan ültessük ki a virágágyásba más hagymás vagy évelő növények mellé.

A jácint hajtatása

jácint

Kép forrása: Pixabay.com

A téli időszakban, amikor kevés a virágzó növény, érdemes tenni egy próbát a hagymás virágok hajtatásával, hiszen így tavaszi színeket és illatokat varázsolhatunk az otthonunkba.

A hajtatás egyáltalán nem bonyolult, mindössze a természethez hasonló körülményeket kell biztosítanunk a hagymák számára. Nemcsak a jácint, hanem más hagymás növények, mint például a nárcisz, a tulipán, a hóvirág, a krókusz, a hófény, a csillagvirág, a gyöngyike és a kockásliliom esetén is így kell eljárnunk.

A hagymákat augusztus végétől novemberig szokás ültetni, ha azt szeretnénk, hogy a téli időszakban már tavaszi virágaink legyenek. Kalkulálnunk kell egy 2-3 hónapos időszakkal is, amikor a hagymáknak hidegre van szükségük, hogy hajtani tudjanak.Csak új, egészséges hagymákat hajtassunk.

Ültethetjük a hagymákat cserépbe vagy kaspóba, de akár dézsába is. Odafigyelve öntözzük, mert a pangó vízre kényesek. A cserépbe homokkal, vagy tőzeggel kevert virágföld kerüljön, mert a hagymák a lazább szerkezetű, jó vízelvezető talajokban fejlődnek a legszebben.

A hajtatás menete:

  • Töltsük a földkeveréket az ültető edényekbe, ebbe kerüljenek a hagymák, melyeket félig betakarunk földdel.
  • Ültetés után öntözzük meg a hagymákat, a föld mindig legyek egy kissé nedves, de ne álljanak a vízben.
  • Az így elültetett hagymákat sötét és hűvös helyen kell tárolni 2-3 hónapig, ez lehet pince, garázs, de akár a hűtőszekrény is.
  • Rendszeres, mérsékelt öntözést igényelnek, a földet tartsuk nedvesen.
  • Az elültetett hagymákat akkor lehet áthelyezni, ha a hajtások már kb. 5-8 cm magasak. Hűvös, világos helyet keressünk a számukra.
  • Amíg nem jelennek meg a levelek 2-3 naponta öntözzük, ha már a virágszár is növekszik, akár minden nap öntözhetjük.
  • A virágzás meghosszabbítható, ha változatlanul hűvös, világos helyen tartjuk a növényt, melegben hamar elnyílnak a virágok.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.