írisz

A nőszirom vagy írisz (Iris) nemzetségbe mintegy 200-300 faj tartozik, melyek évelő növények, gyöktörzzsel vagy hagymákkal vészelik át a telet. Számos magasabb és alacsonyabb termetű faj kedvelt dísznövény, gyakran találkozhatunk velük a virágágyásokban. Cikkünkben 10 írisz faj gondozását mutatjuk be.

A kék nőszirom (Iris x germanica) gondozása

kék nőszirom

Kép forrása: Flickr / Szerző: CARLOS CALAMAR / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A kék nőszirom (Iris x germanica), más néven német kardliliom, pompás nőszirom vagy kerti nőszirom egy évelő növény, mely közepesre vagy magasra nő, és rizómával terjed.

Nagyméretű virágai halványkék, sötétkék, lila, lazac vagy narancsszínűek lehetnek. A virágzási idő viszonylag rövid, és a tavasz második felében, április végén-májusban történik. Felfelé álló, kard alakú, szürkészöld színű leveli vannak.

Legjobban a világos helyet kedveli, és a jó vízáteresztésű, tápanyagban dús talajt, ugyanakkor a közönséges kerti talajban is megél. A pangó vizet azonban mindenképp kerülni kell, mert arra érzékeny.

Ha szaporítani szeretnénk, azt az ősz második felére érdemes időzítenünk, és tőosztással tehetjük meg. Hogy sokáig élvezhessük a szép virágait, pár évente tőosztással fiatalítsuk meg az állományt.

A holland nőszirom (Iris x hollandica) gondozása

holland nőszirom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A holland nőszirom (Iris x hollandica) egy olyan hagymás évelő növény, ami nemcsak a kertünket díszítheti, hanem az otthonunkat is, mivel vágott virágnak is tökéletes. Kékeszöld színű, finoman visszahajló, sásszerű, keskeny levelei és kék, lila, vörös, sárga, fehér és bronzszínű virágai vannak. A virágzás a tavasz második felére tehető.

A holland nőszirom amellett, hogy mérgező, még érzékenyebb is, mint a kerti nőszirom fajták. Az öntözés tekintetében nagy odafigyelést igényel, mivel a pangó vizet nem kedveli. Betegségekre is hajlamos, jellemző rá levélfoltosodás, vírusos betegségek, de akár a gyökérrothadás is.

A homokos, kavicsos talajt kedveli, lehetőleg napos, világos vagy félárnyékos helyet keressünk számára. Pihenőidőszakban, amikor a levelei már leszáradtak, kerüljük az öntözést. Fiókhagymák leválasztásával tudjuk szaporítani.

A szibériai nőszirom vagy szibériai írisz (Iris sibirica) gondozása

szibériai nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rainer Theuer

A szibériai nőszirom vagy szibériai írisz (Iris sibirica) Ázsiában és Európában is őshonos növény, Magyarországon védettnek számít. Sáshoz hasonló, keskeny levele és ibolyakék virágai vannak. Kifejezetten magas növésű növény, a szára 80 cm magasra is megnőhet.

Mivel a szibériai nőszirom eredetileg vízpartokról, mocsaras területekről származik, ennek köszönhetően a vízigénye is meglehetősen magas. A rendszeres öntözés kulcsfontosságú, ahogyan a megfelelő hely kiválasztása is. A világos, félárnyékos helyeket kedveli. Tőosztással szaporítható.

A dalmát nőszirom (Iris pallida) gondozása

dalmát nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A dalmát nőszirom (Iris pallida) egy mérgező, ugyanakkor csodaszép virágokat hozó, évelő növény. Magasra nő, a terjedése lassú, de nagyon erőteljes.

Kard alakú, mereven felfelé álló szürkészöld színű, hamvas bevonatú levelei és levendulakék sárga szakállal díszített virágai vannak. Előfordulnak csíkos levelű változatai is. A virágai általában májusban, illetve június-július környékén nyílnak.

Könnyen nevelhető növény, mivel sem a kártevőkre, sem pedig a betegségekre nem fogékony.
Napos, világos vagy félárnyékos helyet keressünk számára, ahol nyirkos és tápanyagban gazdag a talaj. A kötött talajt nem szereti, gyökérrothadás alakulhat ki.

Ha szaporítani vagy az állományt fiatalítani szeretnénk, azt tőosztással tehetjük meg, amit érdemes augusztusra vagy szeptemberre időzíteni.

A szakállas írisz (Iris barbatus) gondozása

szakállas írisz

Kép forrása: Pixabay.com

A szakállas írisz (Iris barbatus) évelőágyások és vágott virágcsokrok kedvelt növénye. Nagyméretű növény, lila és fehér színben játszó, kellemes illatú virágai és sásra emlékeztető, hosszú, szalagszerű leveli vannak. Virágait tavasz végén és nyár elején nyílnak.

Bátran ültethetjük meleg, tűző napos helyre is, mivel fényigényes. A vízigénye szintén jelentős, ezért rendszeres öntözésre van szüksége. Talaj tekintetében a humuszos, meszes talaj a legjobb számára.

A virginiai nőszirom (Iris virginica) gondozása

virginiai nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Marie-Lan Nguyen

A virginiai nőszirom (Iris virginica) Észak-Amerika délkeleti partvidékéről származik, mocsaras vagy elárasztott területekről, ennek köszönhetően kerti tavak partjára vagy közelébe ideális növény.

Rizómás, közepes méretű, évelő növény, melynek élénkzöld árnyalatú, kard alakú, finoman ívelt levelei és kék, fehér, rózsaszín, vagy lila virágai vannak. A virágzás tavasz végétől várható.

A napos, világos helyeket kedveli, ahol folyamatosan biztosított számára a nedves környezet. Lehetőleg savas kémhatású talajba ültessük, és ajánlott a mulcsozás is, hogy a talaj tovább nedves maradhasson. Rizómaosztással szaporítható.

Az apró nőszirom, törpe nőszirom (Iris pumila) gondozása

apró nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer

Az apró nőszirom (Iris pumila), ahogy a neve is mutatja, egy alacsony termetű, hazánkban is őshonos, védett növény. Gyöktörzses, évelő nősziromfajról van szó, mely sziklakertekben vagy nagyobb csoportba ültetve is népszerű kerti növény.

Kardszerű, felfelé álló, kékeszöld árnyalatú levelei és lila, világossárga, kék, bíbor és zöldes fehér színárnyalatú virágai vannak, melyek kora tavasszal nyílnak.

Viszonylag igénytelen, könnyen gondozható növény. A napos, világos helyeket, és a lazább szerkezetű talajt kedveli. Lehet semleges, savas, de enyhén lúgos is a talaj, bármelyikben szépen megél. Kevésbé vízigényes, mint a többi nőszirom faj.

Tőosztással vagy rizómaosztással lehet szaporítani, a fiatalítást célszerű az előbbivel végezni.

A recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) gondozása

recéshagymájú nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

A recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) sziklakertek, balkonládák és virágágyások egyaránt kedvelt növénye. Az apró nősziromhoz hasonlóan alacsony termetű évelő dísznövény. Négyszögletes, keskeny levele és kora tavasszal nyíló halványkék, liláskék, fehér és bordó színű virágai vannak.

Könnyen nevelhető, betegségekkel szemben ellenálló növény. Kártevők közül a csigák ellen kell csak védekeznünk. Napos, világos helyre, és semleges vagy enyhén lúgos talajba ültessük. Ha a levelei teljesen leszáradnak, nem igényel rendszeres öntözést, ritkán, kis mennyiségben locsoljuk csak. Fiókhagymák leválasztásával vagy magról szaporítható.

A törpe nőszirom (Iris ‘Katharine Hodgkin’) gondozása

törpe nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

A törpe nőszirom (Iris ‘Katharine Hodgkin’) nem összekeverendő az apró nőszirommal, bár ez is egy alacsony termetű növény. Balkonládákba és sziklakertekbe ültetik leggyakrabban, de lombhullató fák vagy cserjék alatt is jól mutat.

Keskeny levelei virágzás alatt éppen csak látszanak, később megnyúlnak, de viszonylag hamar vissza is húzódnak. A virágai nagyméretűek, mintázott szirmai világoskékek.

Talaj tekintetében nem igényes, egyedül a kötött talajt nem kedveli. Legjobban enyhén lúgos, jó vízáteresztő talajban érzi magát, de hagyományos kerti földben is jól boldogul. Növekedési időszakban tartsuk földjét kissé nyirkosan.

A hagymák növekedését kálium tartalmú tápoldattal segíthetjük elő, ezt a virágzás után érdemes kijuttatni. A szürkerothadás jellemző betegsége a törpe nősziromnak, és a csigák is előszeretettel támadják meg.

Amennyiben szaporítani szeretnénk, az ősz első felében a hagymáival tehetjük meg.

A mocsári nőszirom vagy sárga írisz (Iris pseudacorus) gondozása

mocsári nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aiwok

A mocsári nőszirom vagy sárga írisz (Iris pseudacorus) Európa, Északnyugat-Afrika, Közép-Ázsia és a Közel-Kelet vízparti területein honos évelő növény. Akár egy méter magasra is megnőhet. Jellemzően kerti tavak mellett találkozhatunk vele.

Hosszú kardszerű sötétzöld levelek, és sárga, nagyon ritkán fehér virág jellemzi. Virágai május-június környékén nyílnak.

A gondozása egyszerű, a betegségek és kártevők tekintetében ellenálló növény, bár a víz és tápanyag igényére oda kell figyelni. A világos vagy félárnyékos tópartokat kedveli a legjobban. Talaj szempontjából a kötöttebb, tápanyag dús talajok a legmegfelelőbbek számára.

Tőosztással szaporítható, ezt lehetőleg a nyár második felére időzítsük.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: CARLOS CALAMAR / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Rainer Theuer; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Marie-Lan Nguyen; Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer; Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch; Wikipédia / Szerző: Ghislain118; Wikipédia / Szerző: Aiwok;

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.