inkaliliom

Az inkaliliom (Alstroemeria) egy feltűnő szépségű, különleges virágú dísznövény, mely hosszú utat tett meg hazájából, Dél-Amerikából. Magas, vagy közepesen magas évelő, melynek impozáns levelei hosszúkásak, olykor csavarodottak.

A szárak végén található, tölcséres virágai hasonlóak a lilioméhoz. Színük változatossága rendkívül széles skálán mozog, a pirostól vagy pinktől kezdve, a sárgán és narancssárgán keresztül, egészen a lazacig. Virágaiban közös, hogy lehengerlő, sötétebb színű csíkok díszítik őket.

Az inkaliliom gondozása

inkaliliom

Kép forrása: Pixabay.com

Az inkaliliom nem tartozik a kimondottan egyszerűen gondozható növények közé, ettől függetlenül, egy kevés odafigyeléssel bárki élvezheti a megragadó látványát a kertben.

A növény érzékeny a fagyra, ennek okán célszerű konténerbe ültetni, hogy egyszerűen mozgathassuk. Ellenkező esetben a rizómák felszedésével történhet az átteleltetés. Amennyiben így járunk el, ügyeljünk rá, hogy a helységben hűvös legyen, a hőmérsékletet pedig ne csökkenjen 0 fok alá.

A szabadföldi ültetést és felszedést körülményesebbé teszi, hogy az inkaliliom rizómái rendkívül törékenyek. Ezért nagyon óvatosan kell eljárnunk az ásás során. A szabadföldi – tőtakarásos – átteleltetés nem 100%-os megoldás, leginkább csak az ország melegebb területein érdemes vele kísérletet tenni.

inkaliliom

Kép forrása: Pixabay.com

Az inkaliliom bár fényigényes növény, óvnunk kell a tartósan erős napsütéstől. Olyan, védett, világos helyet keressünk számára, ahol ezek a feltételek adottak. Főként a tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű, enyhén savanyú talajt részesíti előnyben.

Vízigénye miatt, még a nyugalmi időszak alatt sem feledkezhetünk meg teljesen az öntözésről. Nem szabad, hogy földje tartósan száraz maradjon.

Nem érzékeny a betegségekre, azonban óvnunk kell a meztelencsigáktól. Szaporítása magvetéssel és gyöktörzsének osztásával történhet.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.