gyeptrágyázás

Minden kerttulajdonos szeretne egészséges, tömör és sötétzöld színű pázsitot. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyeptrágyázásnak milyen fontos szerepe van ezen a téren. A cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban. Eláruljuk, hogy miért van szükség tápanyagpótlásra, továbbá kitérünk a tavaszi, a nyári és az őszi trágyázás részleteire is.

A pázsit a talaj felső rétegében sekélyesen gyökerezik, amelynek következtében hamar kimerül a tápanyagkészlet. Ennek látványos jelei is vannak, megsárgul, ritkul és kiszárad a gyep. Ráadásul mindez negatívan hat a növény ellenálló képességére is, így nem tud védekezni a gyomnövények terjedésével szemben.

A trágyázás szerepe

gyeptrágyázás szerepe fontos, mivel biztosítja a szükséges mikrotápanyagokat a növény számára, így az jobban tud alkalmazkodni. Nézzük meg, hogy az eredményesség érdekében milyen szabályokat érdemes követni. Az első szabály, hogy fűnyírást követően, lehetőleg felhős időben kerüljön sor a kiszórásra.

Annak érdekében, hogy ne legyen foltos a végeredmény, figyelni kell arra, hogy a tápanyag egyenletesen legyen kiszórva. Továbbá a fűszálak legyenek szárazak, de a talaj nedves. Mindemellett a mennyiségre is figyelni kell, célszerű pontosan követni az előírtakat. Ha túl sok kerül a talajra, akkor gyakoribb fűnyírásra lesz szükség, és csökkenni fog a pázsit ellenálló képessége.

Tavaszi trágyázás

A téli időszakban a talaj felső rétegében csökken a nitrogén mennyisége, a pótlására kiváló lehetőséget nyújt a tavaszi trágyázás. Ez a lépés kihagyhatatlan, hiszen a nitrogén felel a pázsit növekedéséért és a zöld színéért. Érdemes kifejezetten magas nitrogén tartalommal rendelkező tavaszi változatot vásárolni, amely olyan makro elemeket is tartalmaz mint a foszfor, a kálium, a kalcium és a magnézium.

gyepindító trágyázásra március utolsó napjaiban vagy április elején javasolt sort keríteni, az első fűnyírást követően. Előtte legalább hét nappal el kell távolítani a gyomokat, valamint gereblye segítségével az elhalt fűszálakat. Továbbá egyenletesen meg kell szúrni a talajt villával, hogy levegőzni tudjon.

Nyári tápanyagpótlás

Májusban és júniusban érdemes gyeptrágyázni, de nem szárazság idején. A legjobb, ha eső előtt sikerül sort keríteni a feladatra. Ha nem várható esőzés, akkor nem maradhat el az alapos öntözés a kiszórás után. A nyári időszakban javasolt univerzális trágyát választani.

Fontos hangsúlyozni, hogy ennek a változatnak az alkalmazását legkésőbb augusztus első napjaiban abba kell hagyni, mert a túl sok nitrogén megzavarja a növényt a téli felkészülésben.

Őszi gyeptrágyázás

Augusztus közepe és október eleje között célszerű sort keríteni az őszi gyeptrágyázásra, lehetőleg két alkalommal. Fontos, hogy a pázsit rövid és száraz legyen, valamint figyelni kell az egyenletes szórásra. Végül pedig nem maradhat el az alapos öntözés. Az őszi változatban található foszfor a gyökérzet növekedését segíti, míg a kálium a betegségek és a fagy elleni védekezést támogatja.

Nyáron, tavasszal és ősszel egyaránt sort kell keríteni a gyeptrágyázásra, hogy a pázsit tömör, ellenálló, egészséges és sötétzöld színű legyen. Érdemes követni a cikkben említett tanácsokat az eredményesség érdekében.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.