zöld kert

Egy szép kert nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, egyben rekreációs tér is, emellett pedig zöldség- és gyümölcstermesztésre is kiválóan alkalmas. Azonban akár dekoráció céljából ültetünk növényeket, akár a konyhakertünkbe kerülnek, egy közös van bennük: biztosítani kell a megfelelő vízellátásukat. Most, hogy lassan nyakunkon a nyári meleg, a talajvíz is sokkal gyorsabban párolog, mint eddig. Nagyon nem mindegy tehát, hogyan öntözünk! De mit is mondanak a hozzáértők? Nézzük a konkrét tippeket!

Először a gyakorlati tanácsokkal kezdjük, majd pedig kitérünk a kerti szivattyúk egyik legközkedveltebb és leggyakrabban alkalmazott típusára, az önfelszívó szivattyúkra.

1. Öntözz esővízzel vagy talajvízzel!

A régiek számára természetes volt, hogy vagy a lehullott esővizet gyűjtötték össze, és azzal öntöztek, vagy pedig a kerti kútból merítettek. Ők még nem környezettudatossági, illetve spórolási megfontolásból cselekedtek így, hanem mert nem volt más lehetőségük.

A 21-dik században egyre inkább felértékelődik Földünk természeti örökségének, értékeinek megőrzése, védelme. Az egyik legnagyobb érték pedig nem más, mint az ivóvíz. Mi Magyarországon nagyon jó minőségű vízzel vagyunk megáldva, amelyet sokszor pazarlóan használunk.

Nem szürke vízzel húzzuk le például a WC-t, hanem sokszor ásványvíz minőségű csapvízzel. Ez azonban nem feltétlenül fenntartható hosszú távon. A növényeknek tökéletesen megfelel az esővíz vagy a talajvíz is, amelyet a kerti kútból nyerünk ki – ha tehetjük, öntözzünk ezzel!

kerti növények

Kép forrása: Freepik.com

2. Milyen növényt öntözöl? Nem mindegy!

A kisebb lágyszárú növényeknek, például a gyepnek és a kisebb, sziklagruppokba ültetett virágoknak más igényei vannak, mint a nagyobb fás szárú növényeknek.

Ez utóbbiaknak ugyanis mélyebben húzódik a gyökérzetük, és a vizet és a tápanyagokat felvenni képes gyökérszőreik nagy része is a talaj mélyebb rétegeiben helyezkedik el. Ezért a fás szárú növényeket fontos alaposabban megöntözni, hogy a víz biztos lejusson a gyökerekig. A fákat és cserjéket tehát inkább öntözd ritkábban, de alaposabban!

Természetesen a lágyszárúaknak sem mindegy, mikor öntözöd őket. A reggeli órák a legmegfelelőbbek, mert a hideg talaj és az alacsonyabb légköri hőmérséklet és a direkt napsütés hiánya miatt kevesebb víz párolog el, azaz nem az “eget öntözzük”.

Az esti órák is szóba jöhetnek, de a talajmenti pára sajnos elősegítheti a gombás megbetegedéseket, ezért inkább a reggeli órákat javasoljuk.

öntözés

Kép forrása: Freepik.com

3. Nyáron hagyd magasabbra a füvet!

A globális felmelegedés fokozódásával egyre drágább kincs a talajvíz. Egyre fontosabb, hogy ne nyakló nélkül öntözzünk, hanem csak a szükséges vízmennyiséget használjuk fel. Ebben nyújthat segítséget, ha nyáron a szokásos 4-5 cm helyett 6-7 cm-re meghagyjuk a gyepet, a kis növénykék tömött szőnyege ugyanis így jobban meggátolja a talajvíz elpárolgását, és kevesebbet kell öntöznünk.

Leo szivattyú

Leo márkájú önfelszívó szivattyú / Kép forrása: Zakanyszerszamhaz.hu

Az önfelszívó szivattyúk előnyei

Az önfelszívó szivattyúk rendkívül elterjedt, közkedvelt eszközök, a kerti szivattyúk egyik leggyakoribb típusa. Működésük lényege, hogy a földfelszínen helyezkednek el, és onnan szívják fel a vizet, nem pedig lentről továbbítják azt, mint a búvárszivattyúk. Általában kilenc méteres mélységig használhatók.

Számos előnyük van:

  • Egyszerű, megbízható konstrukciók.
  • Kedvező áron beszerezhetők.
  • Jobban bírják a homokot, mint a búvárszivattyúk.
  • Egyszerűbben javíthatók, mint a búvárszivattyúk.
  • Halk működés.

Ha gondolkozol önfelszívó szivattyú vásárlásán, keresd fel szerszám webáruházunk, a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol remek minőségű eszközök széles választéka közül választhatsz!

Képek forrása: Freepik.com; Zakanyszerszamhaz.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.