Scaphoideus titanus

A szőlőtulajdonosok rémei, az apró, pattogó, különleges külsejű rovarok ismét erőre kaptak az idei nyár időjárásának köszönhetően. Országszerte érkeztek bejelentések megjelenésükkel kapcsolatban. De kik ők valójában? Miért kell tőlük tartanunk, és vajon mely növényeink vannak veszélyben? Cikkünkben eláruljuk azt is, hogyan minimalizálható a károsítás mértéke.

Az amerikai szőlőkabócáról bővebben

A mezei kabócák közé tartozó amerikai szőlőkabócát (Scaphoideus titanus) a szőlő egyik legádázabb ellenségének tekinthetjük. Hazánkban 2006 tájékán jelentek meg az első példányok – kezdetben alacsony egyedszámban -, majd 2014-re már az összes megyéből érkezett róluk bejelentés.

Hogyan ismerhetjük fel az amerikai szőlőkabócát?

A nimfák kezdetben átlátszó, majd sárgás színűek, az imágók viszont barnás, foltokkal tarkított külsővel rendelkeznek. A teljesen kifejlett egyedek körülbelül 5 mm hosszúak.

Mindössze néhány nap leforgása alatt képesek rettentő mértékben elszaporodni. Tojásaikat a szőlőtőke kétéves szárrészének (cser) kérge alá helyezik.

Mivel táplálkozik?

A tévhitekkel ellentétben kizárólagos tápnövénye a szőlő, melynek leveleit szívogatja. Azonban gyakran összetévesztik a megszólalásig hasonló, közeli rokonaival, a többi mezei kabócával. Utóbbiakat kevesen ismerik, bár idén ők is jelentős mértékben elszaporodtak.

Miért olyan veszélyes az amerikai szőlőkabóca?

Az amerikai szőlőkabóca az aranyszínű sárgaságot kiváltó fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis) hordozója. Ez a szőlő egyik olyan kórokozója, amely ellen nem létezik ellenszer. Kezdetben rendkívüli mértékben csökkenti a terméshozamot, végül elpusztítja a szőlőtőkét.

Hogyan károsítanak a mezei kabócák?

A többi mezei kabóca bár nem hordozza a fitoplazmát, azonban étlapjukon egyaránt szerepelnek a gyom, kultúr és dísznövények is.

Bár alapvetően nem okoznak óriási veszteséget a házi kertekben, intenzíven szaporodnak és tömegesen lepik el a kiszemelt növényeket. A szőlőkabócához hasonlóan a levelek nedvével táplálkoznak, a háncsszöveten keresztül veszik fel a tápanyagokat.

Nem hagynak lyukakat maguk után, csupán apró foltokat. A rendszeres szívogatás révén kárt tesznek a levelekben, ezáltal rontják növényeink kondícióját és lassítják növekedésüket. A levelek esztétikai torzulását, fehér és sárga elszíneződését, száradását okozhatják.

A rózsa esetében például, sokszor a rózsa kabóca felelős a leveleken kialakult, furcsa esztétikai elváltozásokért. Visszafordíthatatlan károkat, azonban nem képesek okozni.

Hogyan védekezhetünk az amerikai szőlőkabóca ellen?

A kifejlett egyedek rendkívül szívósak, szinte lehetetlen megszabadulni tőlük, egészen a fagyokig képesek életben maradni. Emiatt, legfeljebb minimalizálhatjuk számukat.

Legyőzésükben az időzítés, valamint a megelőzés játszik kulcsszerepet. A legjobb eredményt a lárvakelés során alkalmazott rovarölő szerekkel érhetjük el. Ez május közepétől, egészen június közepéig esedékes. Megfékezésük érdekében ekkor a leghasznosabbnak a deltametrin és alfa-cipermetrin hatóanyagú szerek bizonyulnak.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Christophe Quintin / Licence: CC BY-NC 2.0

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.